• Αναζήτηση

Φωτιά στη Δαδιά: Ξεκίνησε βροχή, σηκώθηκαν τα εναέρια μέσα -Τα μέτωπα σε Λέσβο, Μεσσηνία, Ηλεία

Μια απροσδόκητη θετική εξέλιξη ήρθε σήμερα νωρίς το πρωί στον Έβρο, καθώς ξεκίνησε η βροχή την ώρα που μαίνεται η μεγάλη φωτιά στην Δαδιά που καίει για πέμπτη ημέρα.

Την ίδια ώρα από νωρίς το πρωί το συντονιστικό άναψε το πράσινο φως να σηκωθούν τα εναέρια μέσα προκειμένου να συμβάλουν ξανά και αυτά στην επιχείρηση κατάσβεσης. Συγκεκριμένα επιχειρούν ένα ελικόπτερο Mi8, καθώς και δύο τράκτορες.

Υπενθυμίζεται ότι μήνυμα μέσω του 112 στάλθηκε στις 20:45 το βράδυ της Κυριακής, στους κατοίκους του χωριού Δαδιά για να εκκενώσουν την περιοχή λόγω δασικής πυρκαγιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Οι συνεχιζόμενες εναλλαγές της κατεύθυνσης αλλά και της έντασης του ανέμου στην περιοχή της Δαδιάς εξακολουθούν να υποδαυλίζουν την πολυήμερη πλέον προσπάθεια κατάσβεσης της πυρκαγιάς που στο πέρασμά της αφήνει σημαντικά λαβωμένο το Εθνικό Πάρκο.

Η φωτιά στη Λέσβο μέσα από 20 συγκλονιστικές φωτογραφίες και βίντεο -Οι φλόγες έφθασαν στην παραλία
Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο προϊστάμενος του Δασαρχείου Αλεξανδρούπολης, Γιώργος Πιστόλας, ο οποίος μαζί με τους συναδέλφους του των όμορων του Σουφλίου δασαρχείων και με μέλη δασικών συνεταιρισμών βρίσκονται στην περιοχή προκειμένου να συμβάλουν στην υλοτομία και στη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών, αναφέρει ότι λίγο πριν από τις 21:00 η φωτιά, λόγω του δυνατού αέρα, πέρασε την αντιπυρική ζώνη νότια του Κέντρου Ενημέρωσης της Μονάδας Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου, απειλώντας το Κέντρο το οποίο έχει εκκενωθεί, ενώ από το σημείο έχει απομακρυνθεί και το κινητό επιχειρησιακό κέντρο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας «Όλυμπος».

Περιγράφοντας την εικόνα που παρουσιάζει απόψε η πυρκαγιά, ο κ. Πιστόλας αναφέρει χαρακτηριστικά: «Αυτό που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε μετά το μεσημέρι είναι τρία ενεργά και μεγάλα μέτωπα. Το ένα κινείται βόρεια προς την περιοχή του μοναστηριού της Δαδιάς και του δασικού φυτωρίου. Περιμετρικά του μοναστηριού, που έχει εκκενωθεί, έχει γίνει αντιπυρική ζώνη για την προστασία του. Με τα ως τώρα δεδομένα η εκτίμηση είναι ότι το συγκεκριμένο μέτωπο θα ελεγχθεί ή θα σβήσει στις επόμενες μέρες, ενδεχομένως και αύριο. Το θέμα είναι τα άλλα δύο μέτωπα. Το ένα είναι νότια προς το φράγμα της Λύρας λίγο πιο πάνω από εκεί όπου ξεκίνησε η πυρκαγιά, σε μια περιοχή στην οποία επιχειρούσαν και τα πυροσβεστικά ελικόπτερα με ρίψεις νερού, βόρεια του φράγματος.

Το μεγαλύτερο μέτωπο είναι στο δυτικό τμήμα του δάσους, όπου επιχειρούν υλοτόμοι για τη δημιουργία νέας αντιπυρικής ζώνης που θα παρέχει τη δυνατότητα προσέγγισης του μετώπου της πυρκαγιάς στις επίγειες δυνάμεις πυρόσβεσης. Το συγκεκριμένο σημείο είναι ιδιαίτερα σημαντικό καθώς εάν η πυρκαγιά το περάσει, απειλούνται οι φωλιές του Μαυρόγυπα».

Τα νεότερα για τη φωτιά στην Ηλεία
Παράλληλα, τέσσερα πυροσβεστικά αεροπλάνα και τέσσερα ελικόπτερα ξεκίνησαν να επιχειρούν με το πρώτο φως της ημέρας πάνω από το μέτωπο της φωτιάς, που εκδηλώθηκε χθες στην ευρύτερη περιοχή Μακρίσια, του δήμου Ανδρίτσαινας – Κρεστένων, στην Ηλεία.

Όσον αφορά τις επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις, επιχειρούσαν καθ΄ όλη την διάρκεια της νύχτας και εξακολουθούν να επιχειρούν, ώστε να κρατήσουν την φωτιά μακριά από κατοικημένες περιοχές και να την θέσουν υπό έλεγχο.

Ειδικότερα, στο μέτωπο της φωτιάς επιχειρούν 159 πυροσβέστες με επτά ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 59 οχήματα, ενώ στην περιοχή βρίσκεται και το κινητό επιχειρησιακό κέντρο, «Όλυμπος».

Το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων συνδράμουν υδροφόρα οχήματα και μηχανήματα έργου της αυτοδιοίκησης, εθελοντές πυροσβέστες και δυνάμεις της αστυνομίας. Επίσης, έχουν τεθεί σε επιφυλακή όλες οι πυροσβεστικές υπηρεσίες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Σχετικά με τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή, δεν δυσκολεύουν το έργο των πυροσβεστών, αφού οι άνεμοι που πνέουν δεν έχουν μεγάλη ένταση.

Τρίτη ημέρα μάχης με τις φλόγες στη νότια Λέσβο
Τρίτη μέρα μάχης στα βουνά της νότιας Λέσβου με το μέτωπο της φωτιάς σήμερα, για πυροσβέστες, εθελοντές, εργαζομένους στο Δήμο Δυτικής Λέσβου, κατοίκους και επισκέπτες της περιοχής.

Το βράδυ που πέρασε με υπεράνθρωπη προσπάθεια οι πυροσβεστικές δυνάμεις κατάφεραν η φωτιά να μην μπει μέσα στα εκκενωμένα χωριά της Βρίσας στην ανατολική πλευρά της φωτιάς και Σταυρός στη δυτική πλευρά. Στόχος με την βοήθεια των αεροπυροσβεστικών μέσων, μέχρι το μεσημέρι να ελεγχθούν τα μέτωπα. «Δεν έχει αέρα, ας ελπίσουμε πως μέχρι νωρίς το απόγευμα θα έχουμε καταφέρει να ελέγξουμε τα μέτωπα», λέει στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Δυτικής Λέσβου Ανδρέας Αξής.

Χωρίς ενεργό μέτωπο η φωτιά στο Ακριτοχώρι Μεσσηνίας
Τέλος, χωρίς ενεργό μέτωπο είναι, σύμφωνα με την πυροσβεστική, η φωτιά που εκδηλώθηκε το περασμένο Σάββατο σε αγροτοδασική έκταση στην περιοχή Ακριτοχώρι, του δήμου Πύλου – Νέστορος, στην Μεσσηνία και στην συνέχεια επεκτάθηκε προς την περιοχή της Χρυσοκελλαριάς.

Πάντως, στο μέτωπο της φωτιάς εξακολουθούν να επιχειρούν ισχυρές επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις, που αποτελούνται από περίπου 120 πυροσβέστες με 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 25 οχήματα, προκειμένου να κατασβέσουν πλήρως την φωτιά και να αντιμετωπίσουν άμεσα ενδεχόμενες αναζωπυρώσεις.

 

ΠΗΓΗ: IEFIMERIDA

Ροή Ειδήσεων