• Αναζήτηση

Η αλήθεια για τη χθεσινή απόφαση του Eurogroup

*Του Θανάση Πετράκου, μέλους της Π.Γ. της ΛΑΕ

Με τη χθεσινή απόφαση του Eurogroup, η διαρκής λιτότητα και οι νεοφιλελεύθερες μνημονιακές πολιτικές συνεχίζονται μέχρι το 2060 για την αποπληρωμή ενός παράνομου (σε ένα μεγάλο μέρος του) και μη βιώσιμου δημόσιου χρέους.

Η κυβέρνηση δέχτηκε να υλοποιήσει όλη τη νεοφιλελεύθερη ατζέντα του ΟΟΣΑ, του ΔΝΤ και της ΕΕ. Συμφώνησε σε ένα 4ο σκληρό μνημόνιο (2018-2022) με 3.5% πρωτογενή πλεονάσματα, νέες μειώσειςσυντάξεων, μείωση του αφορολόγητου, δυο νέεςαυξήσεις στον ΕΝΦΙΑ, ξεπούλημα της δημόσιαςπεριουσίας που έχει περάσει στο ΤΑΙΠΕΔ, εκποίηση της ιδιωτικής περιουσίας των λαϊκών στρωμάτων μέσωπλειστηριασμών και κατασχέσεων και ενεχυρίαση όληςτης δημόσιας περιουσίας που είναι στο Υπερταμείο.

Συμφώνησε επίσης σε διαρκή λιτότητα μέχρι το 2060 με 2.2% πρωτογενή πλεονάσματα και διατήρηση των ψηφισμένων μνημονικών μέτρων. Αποδέχτηκε ότι το σύνολο του δημόσιου χρέους ανήκει στον Ελληνικό λαόακόμη και τα δάνεια του 1ου και 2ου μνημονίου, που ο ίδιος ο Ντάισελμπλουμ παραδέχτηκε ότι δόθηκαν για να σωθούν οι Ευρωπαϊκές Τράπεζες, και δέχτηκε ότι πρέπεινα αποπληρωθεί όλο πλήρως και εγκαίρως.

Μετά από όλα αυτά το Eurogroup χθες χαρακτήρισε το χρέος βιώσιμο και συμφώνησε να μεταφερθεί η αποπληρωμή του και στα εγγόνια μας.

Σημειώστε ότι το 2010 το χρέος ήταν το 120% του ΑΕΠκαι δεν ήταν βιώσιμο. Τώρα που είναι 180% θεωρείταιβιώσιμο!!! Αυτή είναι όλη η ουσία της χθεσινήςαπόφασης για την όποια πανηγυρίζει η κυβέρνηση.

Όταν οι πανηγυρισμοί κοπάσουν, ο ελληνικός λαός θα διαπιστώσει ότι θα συνεχίζει να βιώνει τις σκληρές μνημονιακές νεοφιλελεύθερες πολιτικές με ενισχυμένη εποπτεία μέχρι το 2022 και στη συνέχεια μέχρι το 2060.

Μόνη λύση η αμφισβήτηση του επαχθούς, μη βιώσιμου και εν πολλοίς παράνομου δημόσιου χρέους, η στάση πληρωμών και η διεκδίκηση της διαγραφής τουλάχιστον του μεγαλύτερου μέρους του και η ανατροπή  των νεοφιλελεύθερων μνημονιακών πολιτικών.

Η ανάπτυξη του λαϊκού κινήματος και η αποφασιστικήενίσχυση της ΛΑΕ μπορούν να εγγυηθούν μια άλλη πορεία ανατροπής του νεοφιλελευθερισμού για να ξημερώσουν καλύτερες μέρες για τη χώρα και το λαό και ιδιαίτερα για τη νεολαία.

Ροή Ειδήσεων