• Αναζήτηση

Ποια είναι η Νάνσι Πελόζι, η σιδηρά κυρία των Δημοκρατικών που θέλει να γκρεμίσει τον Τραμπ

«Κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου». Με αυτή τη φράση η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι ανακοίνωνε την διαδικασία αποπομπής σε βάρος του Ντόναλντ Τραμπ που ταρακούνησε την πολιτική ζωή στην Αμερική.

Το στοίχημα για τους Δημοκρατικούς, αλλά και για την ίδια την Νάνσι Πελόζι προσωπικά μεγάλο. Μπορεί οι ενδείξεις για πιέσεις του Ντόναλντ Τραμπ προς την Ουκρανία προκειμένου να αποκτήσει πληροφορίες για τον γιο του ισχυρότερου αντιπάλου του εν όψει των προεδρικών εκλογών του 2020, Τζο Μπάιντεν, ισχυρές. Ωστόσο, αν η αποπομπή αποδειχτεί επιτυχής θα είναι η πρώτη στην πολιτική ιστορία της Αμερικής.

Η Νάνσι Πελόζι είναι μια πολιτικός με μεγάλη πείρα και δύσκολα θα προχωρούσε σε μια τέτοια διαδικασία χωρίς να έχει ζυγίσει τις πολιτικές συνέπειες. Άλλωστε, πολλοί Δημοκρατικοί πίεζαν και στο παρελθόν για παρόμοια διαδικασία σε βάρος του Ντόναλντ Τραμπ, με αφορμή τις διαρροές για ρωσική ανάμειξη στις εκλογές και μόνο τώρα η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων έκρινε πως είναι κατάλληλες οι συνθήκες για να την προωθήσει.
Ποια είναι η Νάνσι Πελόζι;

Τίποτα δεν προμήνυε μια τόσο μεγάλη πολιτική καριέρα για την 79χρονη σήμερα Νάνσι Πελόζι. Γεννήθηκε στη Βαλτιμόρη των ΗΠΑ το 1940, η μικρότερη έπειτα από πέντε αγόρια στην ιταλο-αμερικανική καθολική οικογένεια. Σπουδάζει πολιτικές επιστήμες στο πανεπιστήμιο του Τρίνιτι στην Ουάσιγκτον, όπου και γνωρίζει τον μετέπειτα σύζυγό της Πολ Πελόζι. Οι δυο τους παντρεύονται και μετακομίζουν στο Σαν Φρανσίσκο. Εκεί, εκείνος σημειώνει τεράστια επιτυχία στη μεσιτική αγορά, όσο η Νάνσι Πελόζι αφοσιώνεται στο μεγάλωμα των πέντε παιδιών τους.

Ως εκ τούτου, η ενασχόληση της Νάνσι Πελόζι με την πολιτική θα έρθει πολύ αργότερα. Εκλέγεται στη Βουλή για πρώτη φορά στα 47 της χρόνια. Το 2007 εκλέγεται για πρώτη φορά πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, μια θέση που καταλαμβάνει για πρώτη φορά γυναίκα. Θα επιστρέψει στο ίδιο πόστο το 2019, έπειτα από τη νίκη των Δημοκρατικών στις ενδιάμεσες εκλογές που τους έδιναν και πάλι τον έλεγχο της βουλής των Αντιπροσώπων.

Η Νάνσι Πελόζι ανακοινώνει τη διαδικασία αποπομπής του Ντόναλντ Τραμπ για τα γεγονότα με την Ουκρανία / Φωτογραφία: AP Photos
Η Νάνσι Πελόζι πρώτη γυναίκα πρόεδρος στη Βουλή των Αντιπροσώπων
Από πολύ νωρίς η Νάνσι Πελόζι υπήρξε σφοδρή πολέμιος των πολιτικών του Ντόναλντ Τραμπ, ιδιαίτερα σε ό, τι αφορά το σύστημα υγείας, την διαχείριση της προσφυγικής κρίσης και την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των μειονοτήτων στη χώρα.

Ο ιστορικός λόγος της Νάνσι Πελόζι που διήρκησε 8 ώρες

Η αφοσίωσή της στα θέματα αυτά ήταν τέτοια που τον Φεβρουάριο του 2018 κατέρριψε το ρεκόρ της μεγαλύτερης σε διάρκεια ομιλίας στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Η Νάνσι Πελίζι στάθηκε επί 8 ολόκληρες ώρες να περιγράφει τις πραγματικές ιστορίες των «ονειρεμένων παιδιών» (DREAMers), όπως αποκαλούνται τα παιδιά που εισήλθαν παράτυπα στην αμερικανική επικράτεια και κινδύνευαν με απέλαση με τις παρεμβάσεις Τραμπ. Περιέγραψε την αγωνία παιδιών που περνούν τα σύνορα μέσα σε σκουπιδοτενεκέδες και φοιτητών που διέπρεψαν στα αμερικανικά πανεπιστήμια αλλά δεν μπορούσαν να πάρουν βοήθεια ώστε να συνεχίσουν τις σπουδές τους.

Νάνσι Πελόζι, ο άνθρωπος που μπορεί να «σου πάρει το κεφάλι»
Δεν είναι τυχαίο πως ο τέως πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, την είχε αποκαλέσει μια από τις «πιο αποτελεσματικές κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους που γνώρισε ποτέ αυτή η χώρα». Κι αυτό παρά το γεγονός πως οι πύρινες ομιλίες της και η συνεχής αντιπαράθεση με τον σημερινό ένοικο του Λευκού Οίκου, Ντόναλντ Τραμπ, έχουν κολλήσει στην Νάνσι Πελόζι τα προσωνύμια «αλαζόνας» και «κλασική εκπρόσωπος του κατεστημένου» (καθώς ο πατέρας της ήταν δήμαρχος της Βαλτιμόρης και στον στενό κύκλο των προέδρων Ρούζβελτ και Κένεντι), χαρακτηριστικά που της προσδίδουν οι Ρεπουμπλικανοί. Πολλές φορές, τα πυρά έρχονται και από το δικό της στρατόπεδο.

Τον περασμένο Νοέμβριο 16 βουλευτές των Δημοκρατικών με επιστολή τους στο κόμμα ζητούσαν αλλαγή φρουράς στην ηγεσία και πιο νέο… ηγέτη (υπονοοώντας φυσικά πιο νέο από τη Νάνσι Πελίζι).

«Κανείς δεν κέρδισε ποτέ στοιχηματίζοντας ενάντια στη Νάνσι Πελόζι» δήλωνε παλιότερα στο CNN η κόρη της Αλεξάνδρα. «Είναι ο άνθρωπος που μπορεί να σου πάρει το κεφάλι χωρίς καν να συνειδητοποιήσεις πως έχεις ματώσει» συμπλήρωνε εμφατικά η κόρη της Σιδηράς Κυρίας και αποκαλύπτοντας πως δύσκολα οι πολιτικοί της αντίπαλοι μπορούν να κάμψουν τις επιδιώξεις της.

Η Σιδηρά Κυρία Νάνσι Πελόζι και το «πύρινο παλτό»
Η Νάνσι Πελόζι γνωρίζει καλά και την σπουδαιότητα της σημειολογίας της εικόνας. Τον Δεκέμβριο του 2018 η εμφάνισή της κατά τη συνάντηση με τον Ντόναλντ Τραμπ στο Οβάλ Γραφείο έμελλε να περάσει στην ιστορία. Όχι απλά γιατί η μετέπειτα τρίτη τη τάξη εκλεγμένη εκπρόσωπος του αμερικανικού λαού (μετά τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο) αντιτίθετο σθεναρά στις επιδιώξεις του Ντόναλντ Τραμπ να χτίσει τείχος στα σύνορα με το Μεξικό, αλλά και για την ενδυματολογική της επιλογή με την οποία επέλεξε να ντύσει την πολιτική της στάση.

Το κατακόκκινο Max Mara που φόρεσε η Νάνσι Πελόζι κατά τη συνάντησή της με τον Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο τον περασμένο Δεκέμβριο / Φωτογραφία: AP Photos
Το κατακόκκινο παλτό Max Mara με το οποίο εμφανίστηκε έξω από τον Λευκό Οίκο προκάλεσε σωρεία δημοσιευμάτων και πέρασε στην ιστορία, όπως σημειώνει και το Associated Press, για τον αντίκτυπο που είχε στην κοινή γνώμη. Το ιδιαίτερο κατακόκκινο παλτό χαρακτηρίστηκε η… πανοπλία της Νάνσι Πελόζι και απέκτησε το προσωνύμιο «πύρινο παλτό».
Πηγή: iefimerida.gr – https://www.iefimerida.gr/kosmos/nansi-pelozi-dimokratikoi-na-gkremisei-ton-tramp

Ροή Ειδήσεων