• Αναζήτηση

Αφιερωματική βραδιά στον ποιητή Νίκο Γκάτσο

Η Κ.Ε. «ΦΑΡΙΣ» παρουσιάζει την Πέμπτη 25 Απριλίου 2024 και ώρα 20:30, στο Αμφιθέατρο της Δημοτικής Φιλαρμονικής, αφιερωματική βραδιά στον σπουδαίο ποιητή της γενιάς του ‘30, Νίκο Γκάτσο. Ποιητής ενός βιβλίου, της θρυλικής «Αμοργού» που εξεδόθη στα σκοτεινά χρόνια της γερμανο-ιταλικής κατοχής, σηματοδότησε μιαν εκδοχή της ποιητικής ανανέωσης την οποία έφερε η γενιά του 1930, με στοιχεία βαθειά της ελληνικής παράδοσης. Η ποιητική του συνέχεια κορυφώθηκε μέσα από την στιχουργική του τέχνη, στην οποία συγκέρασε την ποιητική παράδοση και τους νέους τρόπους, δημιουργώντας ένα έργο επιβλητικό και πολύτιμο.

Για το έργο και τις δράσεις του ποιητή εισηγούνται:

Η Αγαθή Δημητρούκα, ποιήτρια, δοκιμιογράφος, μεταφράστρια, κληρονόμος και επιμελήτρια του έργου του Γκάτσου, με θέμα: «Η απήχηση του Νίκου Γκάτσου σήμερα».

Η Ελένα Κουτριάνου, καθηγήτρια νεοελληνικής λογοτεχνίας, θεωρίας της λογοτεχνίας και συγκριτικής γραμματολογίας, στο τμήμα φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου με θέμα: «Η αλληλογραφία του Νίκου Γκάτσου με τον Μάνο Χατζηδάκι και τον Οδυσσέα Ελύτη».

Ο Δημήτρης Κοσμόπουλος, ποιητής και δοκιμιογράφος, υπεύθυνος για το σχεδιασμό καλλιτεχνικών δράσεων Λόγου και Γραμμάτων της Κ.Ε. ΦΑΡΙΣ, θα διαβάσει «Για τις πηγές του ελληνικού μοντερνισμού: Η περίπτωση του Νίκου Γκάτσου».

Τραγούδια σε ποίηση Νίκου Γκάτσου θα αποδώσει μουσικό σχήμα με τους: Μαρία Κρασοπούλου και Νικόλα Παλαιολόγο.

ΑΦΙΣΑ γκατσος

Ροή Ειδήσεων