Άγνωστες πτυχές και παρασκήνιο για την περίοδο του δημοψηφίσματος του 2015 αποκάλυψε ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, που δήλωσε ότι αιφνιδιάστηκε με το δημοψήφισμα που του ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας.
«Η αλήθεια είναι ότι αιφνιδιάστηκα. Διότι δεν το γνώριζα καθόλου, δεν είχα δηλαδή κάποια προσλαμβάνουσα παράσταση. Γιατί πρώτα μίλησε με μένα και μετά με τον Ολάντ και τη Μέρκελ […] ¨Άρα μου λες, ότι σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να είναι το δημοψήφισμα μέσα ή έξω από την ευρωζώνη, γιατί αν είναι αυτό το ερώτημα¨, του λέω, ¨να θυμάσαι ένα πράγμα: παραβιάζουμε την βασική αρχή που είπαμε. Εγώ δεν μπορώ να την αποδεχτώ αυτήν, σε περίπτωση που τεθεί έτσι το ερώτημα και το δημοψήφισμα είναι αρνητικό, εγώ είμαι υποχρεωμένος εκείνη την στιγμή να αποχωρήσω από ΠτΔ […] Εσύ τι θα πεις; Γιατί θα πρέπει να πεις κάτι στον ελληνικό λαό. Ή σκοπεύεις να μην πεις τίποτα; Όχι μου λέει, θα πω ΟΧΙ¨», είπε ο κ. Παυλόπουλος στον ΑΝΤ1.
Ο πρώην ΠτΔ αφηγήθηκε και το πώς φτάσαμε στα capital controls:
«Έγιναν δύο συζητήσεις, Δευτέρα και Τρίτη, μεταξύ των επιτελών του Μαξίμου τότε και των επιτελών του Eurogroup. Θυμάστε τον κ. Δραγασάκη Δευτέρα βράδυ που είχε εκείνη την σύσκεψη – δεν ήξερε ο κόσμο τι σύσκεψη ήταν – κα τον ρώτησαν τι θα γίνει με το δημοψήφισμα; Είπε ο κ. Δραγασάκης ¨αφήστε να δούμε αν θα γίνει το δημοψήφισμα¨. Δυστυχώς την Τρίτη ναυάγησαν όλα και την Τέταρτη είχαμε capital controls».
Αντιπαράθεση στο πολιτικό σκηνικό προκαλούν τα πρακτικά του συμβουλίου των πολίτικων αρχηγών μετά το δημοψήφισμα του 2015 που είδαν το φως της δημοσιότητας.
«Η ιστορία δεν ξαναγράφεται […] Έπαιξε τη χώρα στα ζάρια, έκλεισε τις τράπεζες, το χρηματιστήριο, έφερε τα capital controls, έφερε τον κόσμο στις ουρές και τίποτα από αυτά που έλεγε μέχρι τον Ιανουάριο του 2015 δεν τα έκανε μετά. Η μεγαλύτερη πολιτική εξαπάτηση στην ιστορία της χώρας και έχει ονοματεπώνυμο: Αλέξης Τσίπρας. Και βέβαια οι συνεργάτες του», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης.
«Ο άνθρωπος που εξελέγη Πρωθυπουργός δεσμευόμενος για την κατάργηση των μνημονίων με ένα νόμο και ένα άρθρο και διοργάνωσε το δημοψήφισμα των 5 εργάσιμων ημερών παίζοντας τη χώρα στα ζάρια, επιχειρεί να ξαναγράψει την ιστορία. Μάταια, όμως, γιατί ο ελληνικός λαός έχει μνήμη, κρίση και πρωτίστως επώδυνα βιώματα και τραυματικές εμπειρίες από τα καταστροφικά πεπραγμένα των επιλογών του», ανέφερε το γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής.
«Το σχέδιο ήταν καλύτερη διαπραγμάτευση, καλύτερη συμφωνία, άρα καμία κωλοτούμπα […] Όλοι αυτοί οι άριστοι που λέγανε ότι τα ξέρουν όλα και ξέραν καλύτερα τι λεν οι θεσμοί τότε, γιατί μας χρεοκόπησαν;», είπε στο Open ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος.
«Προφανώς το rebranding που κάνουν σήμερα για να πλασαριστούν ως ¨υπεύθυνη¨ δύναμη διαχείρισης του συστήματος ¨κολλάει¨ πλέον περισσότερο με τη στάση που κράτησαν σε εκείνο το Συμβούλιο», σημείωσε στα ΝΕΑ, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.
Η συζήτηση για την περίοδο του δημοψηφίσματος το 2015 συνεχίζει να προκαλεί εντάσεις.
Επιμέλεια: Λίνα Μπεθάνη