• Αναζήτηση

Ακόμα χωρίς λύση το πρόβλημα 143 Δήμων για το κόστος ναυαγοσωστικής κάλυψης

Πριν περίπου ένα μήνα ο AIRETOS.GR  ανέδειξε την είδηση – “βόμβα” που είχε σκάσει στη συνεδρίαση της ΚΕΔΕ της 24ης Μαρτίου, για τους παραθαλάσσιους και νησιωτικούς Δήμους.
Τότε, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών της ΚΕΔΕ, Δήμαρχος Γρ. Κωνσταντέλλος, είχε αναλυτικά ενημερώσει τους Συναδέλφους του πως σε σύσκεψη με τρεις Υπουργούς (μεταξύ των οποίων και ο Γ. Γεραπετρίτης), προέκυψε ότι η Κυβέρνηση αρνείται να καλύψει τα 11- 12 εκατομμύρια για το επιπλέον κόστος, που προκαλεί το δικό της π.δ. 71/2020 με τις νέες υποχρεώσεις που προσθέτει στους Δήμους για τη ναυαγοσωστική κάλυψη.
Ένα κόστος που, σύμφωνα πάντα με το Δήμαρχο, τον Ιούνιο 2020 ο Πρωθυπουργός, Κ. Μητσοτάκης, είχε δεσμευτεί δημοσίως ότι θα το καλύψει.
Προχθές 14 Απριλίου, το θέμα τέθηκε πάλι στη συνεδρίαση της ΚΕΔΕ, αφού ακόμα παραμένει άλυτο… Είναι πολλοστή φορά που το συζήτησαν, καθώς από πέρυσι έχουν ήδη λάβει περίπου πέντε Αποφάσεις για το ίδιο.
Αυτή τη φορά, το έθεσαν στον Στ. Πέτσα, ο οποίος επιφυλάχθηκε πλήρως, δεν τους έδωσε καμία συγκεκριμένη λύση / δέσμευση, παρά μόνο είπε αόριστα ότι θα μιλήσει με το Υπουργείο Οικονομικών.
Το αξιοσημείωτο της υπόθεσης, είναι ότι μετά ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ εξέδωσε Δελτίο Τύπου, όπου αυτό το χαρακτήρισε «θετικό καταρχήν γεγονός», συμπληρώνοντας ότι «δεν αρκούν οι καλές προθέσεις».  «Θετικό» γεγονός» ότι δύο Υπουργοί της Κυβέρνησης θα μιλήσουν μεταξύ τους, για το πρόβλημα που έπρεπε να έχει λυθεί προ μηνών…
Το εντυπωσιακό, επιπλέον, είναι ότι η Ανακοίνωση Παπαστεργίου, ενώ αναφέρει ότι θα απευθυνθούν και στον Πρωθυπουργό, δεν περιέχει την παραμικρή μνεία στο μείζον της υπόθεσης, ότι το να δοθούν τα λεφτά αποτελεί δέσμευση του Πρωθυπουργού από πέρυσι το καλοκαίρι.
Ακολουθεί η Ανακοίνωση της ΚΕΔΕ:
—143 Δήμοι σε όλη την Ελλάδα, αδυνατούν να καλύψουν οικονομικά τη δαπάνη για τους ναυαγοσώστες
Δ. Παπαστεργίου, Πρόεδρος ΚΕΔΕ: Οι Δήμοι αδυνατούν το 2021 να καλύψουν τα ναυαγοσωστικά έξοδα – Οι αρμοδιότητες και ευθύνες που μεταφέρονται διαρκώς στην αυτοδιοίκηση, απαιτούν και τους αντίστοιχους οικονομικούς πόρους.
Το θέμα της ναυαγοσωστικής δαπάνης του 2021, που επωμίζονται πλέον  οι Δήμοι με βάση το νέο θεσμικό πλαίσιο που στηρίζεται στο Προεδρικό Διάταγμα 31/2018, όταν για πρώτη φορά, μεταφέρθηκε στην αυτοδιοίκηση πρώτου βαθμού, ένα ευρύτατο πλέγμα νέων αρμοδιοτήτων που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων πρόσθετες υποχρεώσεις όσον αφορά την πρόσληψη ναυαγοσωστών, την αγορά και διάθεση του κατάλληλου εξοπλισμού  αλλά και την υποχρέωση ελέγχου της ακτίνας 200 μέτρων εκατέρωθεν του βάθρου, αποτελεί έναν σημαντικό οικονομικό βραχνά για 143 δήμους σε όλη τη χώρα.
Το  πλαίσιο αυτό, όπως προσδιορίσθηκε με το ισχύον πλέον Π.Δ. 71/2020, υποχρεώνει τους δήμους αυτούς που διαθέτουν ένα εκτεταμένο αριθμό παραλιών, να αναλάβουν μια επιπλέον δαπάνη το ύψος της οποίας ανέρχεται στα 21 εκατομμύρια ευρώ. Χρήματα τα οποία δεν δόθηκαν ποτέ από το κεντρικό κράτος στους δήμους, όταν τους μεταφέρθηκε και η ευθύνη, με αποτέλεσμα σήμερα, εξαιτίας και των αρνητικών επιπτώσεων που είχε στα οικονομικά της αυτοδιοίκησης η πανδημία του COVID, οι δήμοι να μην μπορούν να ανταποκριθούν στη δαπάνη αυτή.
Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα οι αιρετές διοικήσεις των 143 αυτών δήμων να έρθουν αντιμέτωπες ακόμη και με απόδοση ποινικών ευθυνών, αν οι παραλίες που βρίσκονται στα όριά τους βρεθούν χωρίς ναυαγοσωστική κάλυψη, εξαιτίας της αδυναμίας τους να καλύψουν το κόστος.
Το ζήτημα που έχει προκύψει είναι σοβαρό κι αποτέλεσε αντικείμενο της χθεσινής συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ.
Με αφορμή το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου επισήμανε:
“Το θέμα είναι σοβαρό και μας απασχολεί δυστυχώς κάθε καλοκαίρι ως αυτοδιοίκηση. Έχουμε επανειλημμένως εξηγήσει ότι το κόστος από τη μεταφορά της συγκεκριμένης αρμοδιότητας δεν μπορεί να καλυφθεί από τους δήμους, αν δεν συνοδευτεί από την αναγκαία μεταβίβαση και των απαραίτητων πόρων. Ιδιαίτερα τη φετινή χρονιά, με τις συνθήκες που έχει δημιουργήσει η πανδημία και τις επιπτώσεις που επέφερε στα οικονομικά μας. Οι κλειστές ναυαγοσωστικές σχολές από τη μια και η κάθετη μείωση των εσόδων μας, καθιστά αδύνατη την κάλυψη του κόστους αυτής της αρμοδιότητας.
Επειδή για μας πάνω από όλα είναι η ασφάλεια των πολιτών κι επιπλέον, δεν έχουμε συνηθίσει να κρυβόμαστε από τις ευθύνες μας, θα απευθυνθούμε για μία ακόμη φορά και στον αρμόδιο Υπουργό Ναυτιλίας και θα ζητήσουμε και την συνδρομή του Πρωθυπουργού, προκειμένου να βρεθεί άμεσα λύση στο πρόβλημα. Πρέπει επιτέλους να γίνει κατανοητό ότι δεν μπορεί πια η Τοπική Αυτοδιοίκηση να αναλαμβάνει αρμοδιότητες και υποχρεώσεις χωρίς τους απαιτούμενους πόρους.
Η χθεσινή παρουσία του Αναπληρωτή Υπουργού, Στέλιου Πέτσα, που άκουσε από πρώτο χέρι τις πτυχές του προβλήματος και η πρόθεσή του να δει το θέμα σε συνεργασία με τον αρμόδιο  Αναπληρωτή Υπ. Οικονομικών, κ. Σκυλακάκη, είναι θετικό καταρχήν γεγονός, όμως δεν αρκούν οι καλές προθέσεις. Χρειάζεται να δοθεί οριστική λύση στο πρόβλημα για να είμαστε συνεπείς στους δημότες μας και για να κρατάμε ασφαλείς τις παραλίες μας” .

Ροή Ειδήσεων