• Αναζήτηση

Αλλαγές στα πιστοποιητικά εμβολιασμού και νόσησης προανήγγειλε ο Πλεύρης -Σε πόσους μήνες θα λήγουν

Σημαντικές αλλαγές στα πιστοποιητικά εμβολιασμού και νόσησης καθώς και στα μέτρα για τον κορωνοϊό προανήγγειλε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.

Ερωτηθείς τόσο για τα μέτρα, εν όψει Πάσχα, και για τα πιστοποιητικά, ο κ. Πλεύρης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, σημείωσε ότι «έγινε μία σύσταση από την Κομισιόν σε όλα τα κράτη – μέλη να ενοποιήσουμε τους χρόνους των πιστοποιητικών. Δηλαδή του πιστοποιητικού εμβολιασμού που είναι στο 9μηνο σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ένωση και του πιστοποιητικού νόσησης που είναι στο 6μηνο».

Ο υπουργός Υγείας υπενθύμισε ότι στην Ελλάδα, καθώς η κυβέρνηση ήθελε να ενισχύσει τους εμβολιασμούς, το πιστοποιητικό νόσησης είναι τρίμηνης διάρκειας και το πιστοποιητικό εμβολιασμού παύει να ισχύει μετά από 7 μήνες και «λογίζεσαι ως ανεμβολίαστος». Γι’ αυτό το λόγο, υπογράμμισε ο κ. Πλεύρης., «έχει ζητηθεί από την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων να εισηγηθεί- και επειδή είναι και κατεύθυνση που έρχεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση συνολικά σε όλα τα κράτη μέλη- πιθανολογώ ότι θα υπάρξει εισήγηση για εναρμόνιση και των δικών μας πιστοποιητικών. Δηλαδή να είναι 9μηνο το πιστοποιητικό εμβολιασμού και 6μηνο το πιστοποιητικό νόσησης. Θα τοποθετηθεί η Επιτροπή, αλλά προφανώς θα γίνει ενοποίηση».

Προς τον Μάιο η αποκλιμάκωση των μέτρων
Αναφορικά με την αποκλιμάκωση των μέτρων, ο υπουργός Υγείας είπε πως «η Γενική Γραμματέας Δημόσιας Υγείας, η κυρία Αγαπηδάκη, έχει παρουσιάσει στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων ένα πλάνο συνολικής αποκλιμάκωσης των μέτρων, στο οποίο συμπεριλαμβάνεται και το ενδεχόμενο, κατά τους θερινούς μήνες, να μη χρειάζεται επίδειξη πιστοποιητικού για είσοδο σε χώρους, όπως ισχύει αυτή τη στιγμή. Επειδή γίνεται μια πολύ μεγάλη συζήτηση και υπάρχουν και διάφορες διαρροές, διευκρινίζω ότι αφού ολοκληρωθεί άμεσα, ενδεχομένως και την άλλη εβδομάδα, αυτή η συζήτηση σε επίπεδο Επιτροπής, η Κυβέρνηση θα παρουσιάσει ένα συνολικό πλάνο αποκλιμάκωσης όταν θα έχουμε τα τελικά αποτελέσματα».

Ο Θάνος Πλεύρης επισήμανε ότι «αυτό που μας ενδιαφέρει είναι όσο πλησιάζουμε προς το καλοκαίρι να πηγαίνουμε πιο κοντά στην κανονικότητα. Δεν θα ήθελα να πω ημερομηνίες, περιμένουμε τις εισηγήσεις της Επιτροπής. Το πιο πιθανό είναι το σχέδιο της αποκλιμάκωσης να συνδυάζεται με τον Μάιο. Αυτό είναι το πιο πιθανό».

Σε ό,τι αφορά το Πάσχα, ο υπ. Υγείας είπε ότι «δεν θυσιάζεται το Πάσχα. Ήδη αυτή τη στιγμή που μιλάμε, για να είμαστε απόλυτα ειλικρινείς, το 90% των μέτρων που υπήρχαν το χειμώνα έχουν αρθεί. Δηλαδή για τους εμβολιασμένους συμπολίτες μας δεν υπάρχει κανένας περιορισμός. Η μάσκα στον εσωτερικό χώρο εκτιμάται ως ένα σχετικά ήπιο μέτρο. Δεν είναι ένα μέτρο που περιορίζει είτε την κινητικότητα των συμπολιτών μας είτε την οικονομική και κοινωνική ζωή του τόπου και προστατεύει πολύ από τον ιό. Με δεδομένο ότι το καλοκαίρι οι δραστηριότητες σε εσωτερικούς χώρους περιορίζονται σε πολύ μεγάλο βαθμό, πιστεύουμε ότι δεν χρειάζεται να εξετάσουμε την άμεση κατάργηση του μέτρου της μάσκας».

 

Ροή Ειδήσεων