• Αναζήτηση

Αναστάσιος Κανελλόπουλος: Μπήκε επικεφαλής στους «Έλληνες» του Κασιδιάρη ο πρώην αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου

Νέος πρόεδρος του κόμματος «Έλληνες», του καταδικασμένου για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής Ηλία Κασιδιάρη, είναι από χθες ο πρώην αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Αναστάσιος Κανελλόπουλος.

Στη σχετική ψηφοφορία που έγινε στα όργανα του «Εθνικού κόμματος Ελληνες» ο κ. Κανελλόπουλος εκλέχθηκε παμψηφεί στη θέση του προέδρου.

Τώρα απομένουν τα διαδικαστικά για να αναλάβει και επίσημα τα ηνία του κόμματος από τον φυλακισμένο πρώην βουλευτή της Χρυσής Αυγής, καθώς τις επόμενες ημέρες θα πρέπει να κατατεθεί η σχετική δήλωση της τροποποίησης του καταστατικού στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Στη συνέχεια, με την ιδιότητα του προέδρου, ο κ. Κανελλόπουλος θα υποβάλλει δήλωση στον Άρειο Πάγο για συμμετοχή του κόμματος στις εκλογές της 21ης Μαΐου και παράλληλα θα είναι αυτός που θα αναλάβει τη νομική εκπροσώπηση στη δικαστική μάχη που αναμένεται να δοθεί στο Α1 Τμήμα του Ανωτάτου Πολιτικού Δικαστηρίου μετά τον νόμο 5019/2023 που έχει ψηφιστεί στη Βουλή.

Υπενθυμίζεται ότι ο νόμος που ψηφίστηκε από τη Βουλή απαγορεύει σε κόμματα και πολιτικούς σχηματισμούς κομμάτων να συμμετάσχουν στις εκλογές εάν έχει ηγετικά στελέχη που έχουν καταδικαστεί για ορισμένα αδικήματα, ανάμεσα στα οποία κι εκείνο της εγκληματικής οργάνωσης, όπως είναι η περίπτωση του Ηλία Κασιδιάρη που έχει καταδικαστεί ως επικεφαλής εγκληματικής οργάνωσης στην υπόθεση της Χρυσής Αυγής. Ο κ. Κανελλόπουλος πάντως υποστηρίζει ότι θα κριθεί αντισυνταγματικός καθώς από το 1864 που εισήχθη ο κοινοβουλευτισμός στη χώρα μας για πρώτη φορά αποφασίστηκε για να μην επιτραπεί σε κόμμα να κατέβει στις εκλογές.

Τι θα κρίνει το ανώτατο δικαστήριο

Σημειώνεται όμως ότι το ανώτατο δικαστήριο θα κληθεί να αποφασίσει αν το κόμμα «Eλληνες» υπό την προεδρία του Αναστάσιου Κανελλόπουλου ή κάποιου άλλου, είναι στην πραγματικότητα κομματικός σχηματισμός που καθοδηγείται από τον Ηλία Κασιδιάρη. Η απόφαση αναμένεται να έχει ληφθεί έως τις 5 Μαΐου.

Η διαδικασία για να κατέβει ένα κόμμα στις εκλογές

Σύμφωνα με την εκλογική νομοθεσία, κάθε κόμμα και συνδυασμός κομμάτων (όπως και μεμονωμένοι υποψήφιοι εάν υπάρξουν) θα υποβάλει στον Άρειο Πάγο, σε ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα έως τις 2 Μαΐου 2023 την αίτησή του με τους υποψηφίους του, ενώ δύο ημέρες πριν θα υποβάλει στο Ανώτατο Πολιτικό Δικαστήριο κάθε πολιτικός σχηματισμός το όνομά του, το σήμα του και το καταστατικό του κόμματος.
Στην συνέχεια το Α1 Τμήμα του Αρείου Πάγου θα συνεδριάσει προκειμένου να ανακηρυχτούν τα κόμματα και οι συνδυασμοί κομμάτων που έχουν τις νόμιμες προϋποθέσεις να συμμετέχουν στις βουλευτικές εκλογές.

Η εκτίμηση πάντως που υπάρχει στο κυβερνητικό επιτελείο είναι ότι «το νομοθετικό πλαίσιο είναι επαρκές» ώστε με κανένα τρικ να μην πάρει το πράσινο φως το κόμμα Κασιδιάρη.

Ροή Ειδήσεων