• Αναζήτηση

Ανδρουλάκης: Με εμένα το ΠΑΣΟΚ πήγε σε άλλη πίστα – Ασύμμετρη αντίδραση στελεχών σε σχέση με το αποτέλεσμα

Θεωρώ ότι ήταν ασύμμετρη η αντίδραση κάποιον στελεχών σε σχέση με το αποτέλεσμα, υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης σε συνέντευξη που παραχώρησε στο MEGA, ερωτηθείς για τον λόγο που εισηγήθηκε εσωκομματικές εκλογές τον Οκτώβριο.

«Η ΝΔ έχει χάσει μια πολύ μεγάλη δύναμη της τάξης των 13 μονάδων, ο ΣΥΡΙΖΑ συνέχισε την καθοδική του πορεία ασταμάτητα και το ΠΑΣΟΚ ανέβηκε -όχι όσο θα θέλαμε και εγώ ήθελα περισσότερο, ήταν μεγαλύτερος ο στόχος- αλλά ανέβηκε. Όταν οι ευρωεκλογές για να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους είναι εκλογές που και στην Ελλάδα και σε ευρωπαϊκό επίπεδο ανεβάζουν ποσοστά τα μικρότερα κόμματα», επισήμανε ο Νίκος Ανδρουλάκης.

«Με εμένα το ΠΑΣΟΚ πήγε σε άλλη πίστα»

Συνεχίζοντας αναφέρθηκε σε αντιδράσεις στελεχών που, όπως είπε, δημιούργησαν τεράστιο εσωτερικό ζήτημα. «Πήραν τον προβολέα από τη ΝΔ που είναι ο μεγάλος ασθενής μετά τις ευρωεκλογές και τον έφερε στο ΠΑΣΟΚ. Εγώ όφειλα ως πρόεδρος άμεσα να αντιμετωπίσω το θέμα, με καθαρές λύσεις. Δεν μπορεί να μας ανοίγεται μια νέα εποχή και αντί να έχουμε έναν στρατηγικό ισχυρό ρόλο αντιπολιτευτικό εμείς να έχουμε μια άγονη εσωστρέφεια που έκανε πολύ μεγάλη ζημιά. Για αυτό στην Κεντρική Επιτροπή εισηγήθηκα τον Οκτώβριο να κάνουμε εκλογές για να κλείσει αυτή η υπόθεση με ενότητα και προοπτική».

«Πρέπει το κράτος να εγγυάται»

Όσον αφορά το θολό μήνυμα που εξέπεμπε σε ορισμένες περιπτώσεις το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, όπως ανέφερε κατά την ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή, ο Νίκος Ανδρουλάκης είπε πως «υπήρχαν ζητήματα επικοινωνιακής αδυναμίας και κάποιες φορές όπως στην επιστολική ψήφο δεν φάνηκε καθαρά η θέση μας. Αλλά αυτά είναι επί μέρους θέματα. Το θέμα είναι να δούμε τη μεγάλη εικόνα. Στα πανεπιστήμια είχαμε μια πολύ καλή θέση για το μέλλον της χώρας. Εγώ έχω μια αντίληψη: Δεν μπορεί ο λαός να πληρώνει τεράστιο κόστος για την υγεία του, για την παιδεία του, για τη στέγασή του. Πρέπει το κράτος να εγγυάται. Το κράτος είναι εγγυητής, ελέγχει την αγορά, μειώνει τις τιμές, αντιμετωπίζει την αισχροκέρδεια. Εδώ έχουμε ένα κράτος που δεν λειτουργεί. Όφειλα να είμαι με την πλευρά των πολλών Ελλήνων». Ακολούθως τόνισε πως «εγώ ανέλαβα ένα ΠΑΣΟΚ στο 8% και τώρα είναι στο 13%. Το ΠΑΣΟΚ έχει ρυθμίσει τα χρέη του και κέρδισε σε πολλούς Δήμους. Με μένα το ΠΑΣΟΚ πήγε σε άλλη πίστα. Όταν το ΠΑΣΟΚ είναι δεύτερο σε όλη την Ελλάδα πέρα από την Αθήνα, εκεί όπου έπρεπε να κάνουμε ένα σχέδιο και να ανέβουμε στα μεγάλα αστικά κέντρα».

Ανδρουλάκης για Δούκα: Δεν μπαίνω σε καμία αντιπαράθεση γιατί εγώ θα μιλήσω πολιτικά

Για την υποψηφιότητα του Χάρη Δούκα για την προεδρεία του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, ο Νίκος Ανδρουλάκης ανέφερε ότι «έχω χρέος να περιφρουρήσω αυτή τη διαδικασία. Η μόνη μου αγωνία είναι να ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία με ενότητα και προοπτική για το ΠΑΣΟΚ. Όλα θα τα συζητήσουμε με ωριμότητα. Θα μας κρίνουν οι άνθρωποι που θα ψηφίσουν. Θα κρίνουν και τις συμπεριφορές, τις επιλογές, τις προτεραιότητες. Θα μας κρίνουν οι πολίτες. Εγώ δεν θέλω να μπω σε μια αντιπαράθεση. Ήδη αυτό που έγινε τρεις εβδομάδες νιώθω ότι δεν είναι κάτι σωστό. Αυτό που γίνεται απαξιώνει -όχι εμένα- τους κόπους, τις θυσίες, τις προσπάθειες χιλιάδων ανθρώπων του ΠΑΣΟΚ που έτρεξαν, αγωνίστηκαν».

Ακολούθως υπογράμμισε πως «όταν απαξιώνεις μια προσπάθεια και μιλάς για συνεχιζόμενες ήττες, δεν απαξιώνεις μόνο τη δική μου προσπάθεια. Απαξιώνεις μια προσπάθεια χιλιάδων ανθρώπων που έμειναν στα δύσκολα. Το ΠΑΣΟΚ πριν κάποια χρόνια το θεωρούσαν ότι πάει για κλείσιμο. Μας είχαν για υποστύλωμα των φιλοδοξιών της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν υπάρχει πια αυτό το ΠΑΣΟΚ. Και αυτό δεν το πέτυχα μόνος μου. Είπα προχθές κάτι. Παρέλαβε από την αείμνηστη Φώφη Γεννηματά κόμμα, το μεγάλωσα και δεν θα επιτρέψω σε κανέναν συνιστώσα στις προσωπικές του φιλοδοξίες. Δεν μπαίνω σε καμία αντιπαράθεση γιατί εγώ θα μιλήσω πολιτικά και οι πολίτες θα τα αξιολογήσουν όλα».

Σε σχέση με το εάν θα μπορούσε ο Χάρης Δούκας να αναλάβει την προεδρία του κόμματος και ταυτόχρονα να παραμείνει δήμαρχος Αθηναίων είπε πως η κάθε υποψηφιότητα θα αξιολογηθεί από τους φίλους και τα μέλη του ΠΑΣΟΚ.

«Οφείλω να ρίξω τους τόνους και να κρατάω τον θεσμικό μου χαρακτήρα. Το ΠΑΣΟΚ έχει πληγωθεί στο παρελθόν. Η αυτονομία για εμένα είναι πυξίδα στη ζωή μου. Δεν με πήρε κανένας από το χέρι να με κάνει ούτε βουλευτή ούτε πρόεδρο αλλά όλα τα απέκτησα με ήθος και αυτονομία. Πήγα στον Άρειο Πάγο για τα χαλκευμένα του ΟΣΕ, που προφανέστερα χάλκευσε ένα σύστημα της ΝΔ και τα έδωσε σε συγκεκριμένο μέσο, και ξαφνικά για το μέσο αυτό το ΠΑΣΟΚ δεν υπήρχε», πρόσθεσε.

Τέλος, ο Νίκος Ανδρουλάκης είπε πως εάν εκλεγεί το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ πρέπει να αλλάξει το πώς επικοινωνεί τα μηνύματα και τις θέσεις του.

Δείτε τη συνέντευξη του Νίκου Ανδρουλάκη:

Ροή Ειδήσεων