• Αναζήτηση

Άνω Δολιανά Αρκαδίας: Κάστανα υπάρχουν… αλλά οι έμποροι δυσεύρετοι (video)

Το φθινόπωρο είναι η εποχή που μαζί της φέρνει την συγκομιδή πολλών αγροτικών προϊόντων.

 

 

Ένα από τα γνήσια αρκαδικά προϊόντα είναι το κάστανο του Πάρνωνα, το οποίο είναι πιο γλυκό σε σχέση με ποικιλίες άλλων περιοχών και πολύς κόσμος τα αγαπά ιδιαίτερα.

 

Στην κάμερα του Mesogeiostv μίλησε ο πρόεδρος του τοπικού διαμερίσματος της κοινότητας Δολιανών Δημήτρης Μεγκλής, ο οποίος επεσήμανε ότι η φετινή παραγωγή ήταν πολύ καλή και συλλέχθηκαν στην περιοχή γύρω στους 500 τόνους κάστανου.

 

Υπήρξαν όμως και προβλήματα καθώς λόγω των ελάχιστων βροχοπτώσεων που σημειώθηκαν στην περιοχή το καλοκαίρι τα κάστανα ήταν «σπαστά» ως προς την ποιότητα, κάτι που θα οδηγήσει σε χαμηλότερες τιμές.

 

Ασθένειες στις καστανιές όπως η μελάνωση αλλά και η εμφάνιση του εντόμου της σφήκας της καστανιάς, η οποία τρυπάει το φύλλωμα των δέντρων, είχαν και αυτές καταστροφικές συνέπειες για την παραγωγή. Ιδιαίτερα στην τελευταία περίπτωση το δένδρο μαραίνεται και δεν αποδίδει καρπό.

 

Εκτός από τα προβλήματα στην παραγωγή όμως εντοπίζονται θέματα και  στην εμπορική διάθεση του κάστανου.

 

«Υπάρχουν πολλοί λίγοι έμποροι δυστυχώς δεν έχουν έρθει φέτος οι Ιταλοί έμποροι που θα έπαιρναν την μεγάλη ποσότητα»

 

Όπως μας πληροφόρησε ο κ. Μεγκής τις προηγούμενες χρονιές υπήρχαν πέντε έξι Ιταλοί έμποροι που δραστηριοποιούνταν στην περιοχή και προωθούσαν στις αγορές μεγάλες ποσότητες. Φέτος οι παραγωγοί ψάχνουν απελπισμένα να πουλήσουν το προϊόν τους.

 

«Αυτή τη στιγμή ψαχνόμαστε όλοι, για να μπορέσουμε να βοηθήσουμε και τους παραγωγούς»

 

Ο κ. Μεγκλής από τα μέχρι τώρα δεδομένα πιστεύει ότι η τιμή του κάστανου θα βρίσκεται χαμηλά σε σχέση με άλλες χρονιές, κάτι που δεν θα βοηθήσει ιδιαίτερα τους παραγωγούς που είδαν το κόστος της παραγωγής να αυξάνεται λόγω της τιμής των καυσίμων και των απαραίτητων ψεκασμών.

 

Τέλος, να υπενθυμίσουμε ότι μετά από δυο χρόνια πανδημίας επιστρέφει η αγαπημένη 18η γΓορτή του Κάστανου στα Άνω Δολιανά  το Σάββατο 5 Νοεμβρίου στις 11 το π.μ.

 

Σύμφωνα με τον κ. Μεγκλή το ενδιαφέρον του κόσμου τόσο για την γιορτή του κάστανου όσο και για την μεταφορά της εικόνας του Αγίου Γεωργίου από τα Άνω στα Κάτω Δολιανά, μια πομπή  την οποία την τελευταία φορά που πραγματοποιήθηκε το 2019 την ακολούθησαν τουλάχιστον 500 άτομα. Ο κ. Μεγκλής είναι βέβαιος ότι η συμμετοχή θα είναι και πάλι μεγάλη.

 

Μην διστάσετε λοιπόν να βρεθείτε στα Άνω Δολιανά, για να απολαύσετε μοναδικές αλμυρές και γλυκές νοστιμιές με βασικό συστατικό το κάστανο από τις γυναίκες του χωριού.

Ροή Ειδήσεων