• Αναζήτηση

Άνω Δώριο: Eορτασμός της 205ης επετείου της εξέγερσης των Ντρέδων στις 24 Μαρτίου

Τις εκδηλώσεις για την 205η επέτειο της εξέγερσης των Ντρέδων διοργανώνει ο Δήμος Οιχαλίας την Τρίτη 24 Μαρτίου 2026 στο Άνω Δώριο. Ο εορτασμός περιλαμβάνει σειρά τελετών και δράσεων, με επίκεντρο την πλατεία και τον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, η προσέλευση των επισήμων στον χώρο της πλατείας Άνω Δωρίου θα ολοκληρωθεί στις 12:00, ενώ στις 12:05 θα ξεκινήσει η τελετή στον προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού. Θα ακολουθήσει επιμνημόσυνη δέηση στις 12:10 και αναπαράσταση της ορκωμοσίας των Ντρέδων στις 12:25.

Στις 12:28 θα πραγματοποιηθεί δέηση στη Μεγαλόχαρη και στις 12:30 θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων από τους επισήμους. Το πρόγραμμα συνεχίζεται στις 12:35 με απαγγελία ποιημάτων και βράβευση μαθητών, ενώ στις 12:50 θα γίνει η εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας από την Αλεξάνδρα Τασιγώργου.

Στις 13:25 θα ψαλεί ο Εθνικός Ύμνος και στις 13:30 θα παρουσιαστούν παραδοσιακοί χοροί στην πλατεία από τον χορευτικό σύλλογο γυναικών Δωρίου, με τη συμμετοχή της Δημοτικής Φιλαρμονικής του Δήμου Οιχαλίας. Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί στις 13:45, με δεξίωση στο Πνευματικό Κέντρο του συλλόγου Σουλιμαίων.

Παράλληλα, προβλέπεται γενικός σημαιοστολισμός δημοσίων και ιδιωτικών κτιρίων από το πρωί της 23ης Μαρτίου έως το πέρας της 25ης Μαρτίου, καθώς και φωταγώγηση κατά τις βραδινές ώρες.

Στις εκδηλώσεις έχουν προσκληθεί, μεταξύ άλλων, η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, ο Πρωθυπουργός, εκπρόσωποι της κυβέρνησης και της Βουλής, ο μητροπολίτης Τριφυλίας και Ολυμπίας, βουλευτές Μεσσηνίας, εκπρόσωποι της Περιφέρειας και της Αυτοδιοίκησης, δικαστικές και στρατιωτικές αρχές, καθώς και φορείς και σύλλογοι.

Για την οργάνωση των εκδηλώσεων, η Μητρόπολη Τριφυλίας και Ολυμπίας έχει την ευθύνη για τη δοξολογία και την επιμνημόσυνη δέηση, ο Α.Δ.Φ.Κ. για την απόδοση τιμών, ενώ για την τήρηση της τάξης έχει οριστεί το Αστυνομικό Τμήμα Οιχαλίας. Τελετάρχης ορίστηκε ο Αθανάσιος Κόλλιας.

Οι επίσημοι προσκεκλημένοι καλούνται να προσέλθουν στον χώρο και να έρθουν σε επαφή με τον τελετάρχη για τον συντονισμό της παρουσίας τους. Η ανακοίνωση φέρει ημερομηνία Μελιγαλάς 16 Μαρτίου 2026 και υπογράφεται από τη δήμαρχο Οιχαλίας Παναγιώτα Γεωργακοπούλου.

Ροή Ειδήσεων