• Αναζήτηση

Απενεργοποίηση της βόμβας των υπερχρεωμένων επιχειρήσεων!

Το μεγαλύτερο πλήγμα από τον σεισμό που ταρακούνησε συθέμελα την ελληνική κοινωνία στην εποχή των μνημονίων δέχτηκαν οι επιχειρήσεις όλων των μεγεθών και όλων των χωρών.

Χιλιάδες μικρές, μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις χρεοκόπησαν, ενώ πολλές δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις έφτασαν στο χείλος του γκρεμού.

Σύμφωνα με τους όρους της αγοράς και της οικονομίας, γέμισε η χώρα γέμισε με υπερχρεωμένες και «κόκκινες» εταιρείες. Όλες αυτές οι εταιρείες σέρνονται, φυτοζωούν. Παρόλα αυτά, όμως, οι εταιρείες λειτουργούν. Απασχολούν εργαζόμενους, πληρώνουν ασφαλιστικές εισφορές ή μέρος των φόρων, πληρώνουν προμηθευτές, οι οποίοι με τη σειρά τους συμμετέχουν στην παραγωγική διαδικασία.

Όλες οι επιχειρήσεις που σήμερα λειτουργούν με το καθεστώς της αβεβαιότητας σε σχέση με το μέλλον τους, αποτελούν μια ωρολογιακή βόμβα για την κοινωνία και την οικονομία. Η βόμβα αυτή αν εκραγεί, θα προκαλέσει ανυπολόγιστες ζημιές. Θα συσσωρεύσει η έκρηξή της ίσως μεγαλύτερες ζημιές από εκείνη την πρώτη έκρηξη των μνημονίων. Όσοι εκτιμούν ή εισηγούνται να πεταχτούν στον «Καιάδα» οι επιχειρήσεις, δεν έχουν λογαριάσει το κοινωνικό και οικονομικό κόστος που θα έχει ο «θάνατος» τους. Δεν έχουν υπολογίζει το τσουνάμι των ανέργων που θα δημιουργηθεί και το κόστος που θα κληθούμε να πληρώσουμε τόσο για την στήριξή τους με την καταβολή επιδομάτων ή μέσα από την εφαρμογή προγραμμάτων επανένταξη τους στην αγορά εργασίας. Πέρα από το οικονομικό κόστος που θα έχουν τα κρατικά ταμεία, κόστος θα έχουν και οι τράπεζες, καθώς οι χιλιάδες απολυμένοι που θα προκύψουν, δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις απέναντι τους. Το οικονομικό αποτέλεσμα που θα καταγραφεί σε συνδυασμό με την περιθωριοποίηση μεγάλων κατηγοριών πολιτών θα δημιουργήσουν τεράστια κοινωνικά προβλήματα.

Η κυβέρνηση για να απενεργοποιήσει τη βόμβα, οφείλει να παρουσιάσει και να εφαρμόσει, χωρίς δισταγμό, ένα σχέδιο για τη σωτηρία των προβληματικών εταιρειών. Με το σχέδιο αυτό μπορεί να σωθούν και κάποιες εταιρίες που δεν πρέπει να σωθούν λόγω της κακής διαχείρισης των ιδιοκτητών τους. Δεν πειράζει. Δεν πρέπει αυτή την ώρα το θέμα να είναι η ανακάλυψη ορισμένων απατεώνων, που πάντοτε θα βρίσκουν τον τρόπο να επωφελούνται από την εφαρμογή μιας πολιτικής. Το μείζον πρέπει να είναι η σωτηρία των επιχειρήσεων, που μπορούν να βρουν το δρόμο τους μέσα από την εξυγίανσή τους. Των επιχειρήσεων που αν τους δοθεί μια δεύτερη ευκαιρία με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, μπορεί η οικονομία μας να έχει μια άλλη προοπτική, μπορεί η κοινωνία μας να αποφύγει περιπέτειες, όπως αυτές που έζησε πρόσφατα.

https://www.xrimaonline.gr/

Ροή Ειδήσεων