• Αναζήτηση

Αρκαδία: Λουκουρέντζος: Οι ζημιές από τον παγετό & το χαλάζι εντάσσονται στις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ (video)

Την Πέμπτη στις 19 Μαΐου ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ Ανδρέας Λυκουρέντζος συναντήθηκε με τον περιφερειάρχη κ. Νίκα και πραγματοποίησε επισκέψεις στις περιοχές, όπου οι καλλιέργειες έχουν πληγεί από τον παγετό της 11ης Μαΐου  και των δυο σφοδρών χαλαζοπτώσεων στις 16 και 18 Μαΐου. Συγκεκριμένα σε αμπελώνα στο Παρθένι καθώς και σε μηλιές, αχλαδιές και σε αμπέλι της Μαντινείας.

 

Ο κ. Νίκας δήλωσε ότι είναι χαρούμενος για την παρουσία του κύριου Λυκουρέντζου στην περιφέρεια Πελοποννήσου, γιατί πάντα προσπαθεί να στηρίξει με τον κάθε δυνατό τρόπο τους αγρότες.

Ο κ. Λυκουρέντζος τόνισε ότι θα ενισχυθεί με ανθρώπινο δυναμικό το υποκατάστημα

του ΕΛΓΑ, ώστε οι εκτιμήσεις να γίνουν γρήγορα και να προχωρήσουμε στις αποζημιώσεις.

Οι ζημίες αυτές εντάσσονται στον κανονισμό αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ και αυτό είναι σημαντικό γιατί θα κινηθούν οι διαδικασίες ταχύτερα από άλλες περιπτώσεις.

Στη συνέχεια μαζί με τον αντιπεριφερειάρχη κ. Σκαντζό, το θεματικό Αντιπεριφερειάρχη Πρωτογενούς Τομέα Στάθη Αναστασόπουλο και τον κ. Γιάννη Ασιούρα πρόεδρο του υποκαταστήματος του ΕΛΓΑ Τρίπολης επισκέφτηκαν έναν αμπελώνα που πλήγηκε από παγετό στο Παρθένι. Οι παραγωγοί της περιοχής ήδη έχουν κάνουν αναγγελία για τις ζημιές που έχουν προκληθεί ενώ οι δηλώσεις παραμένουν ανοιχτές μέχρι 1 Ιουνίου.

Ο κ.Σκαντζός αλλά και ο κ. Αναστασόπουλος κατανόησαν τη μεγάλη ζημιά που έχει προκληθεί και  ευχαρίστησαν ιδιαίτερα τον κ. Λυκουρέντζο που βρίσκεται δίπλα στους αγρότες στις δύσκολες στιγμές.

Το παρών στον αμπελώνα του Παρθενίου έδωσε και ο δήμαρχος Τρίπολης Κ. Τζιούμης, ο οποίος τόνισε ότι είναι σημαντικό γρήγορα να γίνει η εκτίμηση της πραγματικής ζημιάς  από τον ΕΛΓΑ, γιατί διαφέρει από παραγωγό σε παραγωγό.

Έπειτα σειρά είχαν ένας αμπελώνας, μηλιές και αχλαδιές στην περιοχή της Μαντινείας.

Ο κ. Γιάννης Ασιούρας, πρόεδρος του υποκαταστήματος του ΕΛΓΑ Τρίπολης τόνισε ότι πολλά καρπίδια των μήλων είναι χτυπημένα, οπότε δεν μπορούν να δοθούν στο εμπόριο.

Η ζημιά είναι μεγάλη. Είναι καλλιέργειες δαπανηρές, θέλουν πολλούς ψεκασμούς.

Ζημιές συναντάμε σε μήλα, αχλάδια, αμπέλια, κηπευτικά, κεράσια και σιτηρά.

Μετά το πέρας των επισκέψεων ο κ. Λυκουρέντζος δήλωσε ότι από αυτά που είδε, υπάρχει ζημία σε μεγάλο ποσοστό.

«έδωσα εντολή ήδη στο υποκατάστημα να σχεδιάσει το εκτιμητικό έργο και δεσμευόμαστε ότι ο ΕΛΓΑ ως κεντρική διοίκηση θα ενισχύσει το υποκατάστημα με το απαιτούμενο ανθρώπινο δυναμικό, για να επιταχθούν οι διαδικασίες του εκτιμητικού έργου και παράλληλα να σχεδιαστούν οι αποζημιώσεις»

Ροή Ειδήσεων