• Αναζήτηση

Αυτό είναι το 24ωρο του οργανισμού σου!

Ξυπνάς, τεντώνεσαι στο κρεβάτι, η μέση σου κάνει ένα ελαφρύ »κρακ» και τα μάτια σου τσούζουν λίγο όταν αντικρίζουν το πρώτο φως της ημέρας. Μικρές, καθημερινές λεπτομέρειες που δεν παρατηρούμε μέσα στη μέρα αποτελούν ενδείξεις της σωματικής μας λειτουργίας γιατί, μην ξεχνάς, ότι το σώμα μας είναι ένα καλοκουρδισμένο ρολόι που ακολουθεί καθημερινά το πρόγραμμά του.

Τι συμβαίνει μέσα σου όσο εσύ διαβάζεις αυτές τις γραμμές, περιμένεις το λεωφορείο στη στάση ή βλέπεις την αγαπημένη σου σειρά; Έχουμε και λέμε.

00.00

Τα μεσάνυχτα το σώμα μας είναι απασχολημένο με την απορρόφηση του λίπους, που έχουμε καταναλώσει μέσα στη μέρα ενώ τα μαλλιά μας μεγαλώνουν και τα κύτταρα του οργανισμού έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία αποκατάστασης των φθορών που έχουμε υποστεί. Οι πιθανότητες να νιώσεις τους πρώτους πόνους του τοκετού αυτή την ώρα είναι μεγάλες καθώς η προγεστερόνη- η ορμόνη που εκκρίνεται από τις ωοθήκες κατά τη διάρκεια του κύκλου και από τον πλακούντα κατά την εγκυμοσύνη για να προετοιμάσει τον τοκετό- βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδα.

01.00

Αυτή την ώρα η συγκέντρωση του ουρικού οξέος, που σχηματίζεται και κρυσταλλοποιείται στους συνδέσμους, είναι στο αποκορύφωμά της ανάμεσα στα μεσάνυχτα και τις 2 τα ξημερώματα.

02.00

Τα επίπεδα της αγγειοπιεσίνης, της ορμόνης που μειώνει τη δραστηριότητα της ουροδόχου κύστης, αυξάνονται για να μην χρειάζεται να πηγαίνεις συνέχεια τουαλέτα μέσα στη νύχτα.

03.00

Η αδρεναλίνη και οι ορμόνες που δρουν για την αντιμετώπιση των φλεγμονών είναι στο χαμηλότερο επίπεδο ανάμεσα στις 3 και στις 4 το ξημέρωμα, με αποτέλεσμα τη στένωση των αναπνευστικών οδών. Αντιθέτως, οι ουσίες που προκαλούν τους σπασμούς βρίσκονται στα υψηλότερα επίπεδα κάτι που αυξάνει τις πιθανότητες για ασθματική κρίση κατά 300 φορές σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη ώρα του 24ωρου.

04.00

Σύμφωνα με μια έρευνα που έγινε στην Ιατρική σχολή Πανεπιστημίου του Harvard, την ώρα αυτή πεθαίνουν οι περισσότεροι ασθενείς στα νοσοκομεία. Αυτό πιθανώς συμβαίνει γιατί η πίεση του αίματος φτάνει στα χαμηλότερα επίπεδα γιατί κοιμόμαστε βαθιά και για αυτόν ακριβώς τον λόγο εμφανίζεται συχνά και το σύνδρομο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου εκείνη την ώρα. Παράλληλα εκείνη την ώρα (συγκεκριμένα 04.00- 06.00) έρχονται και στη ζωή τα περισσότερα παιδιά με φυσιολογικό τοκετό!

05.00

Οι αυξημένες ορμόνες εκκρίνονται κατά τη διάρκεια της νύχτας, προκειμένου να αποκαταστήσουν τις βλάβες στους ιστούς και να δυναμώσουν τα οστά, για αυτό και ο οργανισμός μας χρειάζεται τόσο πολύ τον ύπνο. Για αυτό και οι γιατροί συστήνουν να μην οδηγούμε και γενικότερα να μην χειριζόμαστε μηχανήματα το βράδυ, γιατί η απόδοσή μας είναι χειρότερη και από αυτή που θα σημειώναμε αν είχαμε καταναλώσει αλκοόλ.

Συνέχεια άρθρου εδώ

Πηγή: ladylike.gr

Ροή Ειδήσεων