• Αναζήτηση

Χάνονται χιλιάδες ευρώ από την Αρκαδική παραγωγή από την έλλειψη πατατόσπορου – Το Υπουργείο «κωφεύει» (video)

 

Ο  Γενικός Διευθυντής  του Αγροτικού Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Αρκαδίας-  Γεωπόνος κ. Μαρκόπουλος Γεώργιος μίλησε για το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με την παραγωγή πατατόσπορου στην Αρκαδία, αφού σήμερα ο πατατόσπορος έρχεται από την Ολλανδία, ενώ πριν λίγα χρόνια η Αρκαδία παρήγαγε ένα πολύ καλό πατατόσπορτο ο οποίος έφτανε σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Δυστυχώς δεν έχει δοθεί η απαραίτητη σημασία, και χάνονται δεκάδες χιλιάδες ευρώ από την τοπική οικονομία της Αρκαδίας.

 

Πριν μερικά χρόνια η Αρκαδία συσκεύασε και διέθεσε σε ολόκληρη την Ελλάδα 230 τόνους πατατόσπορου «Agria» με τιμή 0,60 λεπτά το κιλό. Φέτος όχι μόνο δεν διαθέτει, αλλά αγοράζει από άλλες χώρες.

 

«Πολύ μεγάλη έλλειψη στην παραγωγή πατατόσπορου εντοπίζεται Πανευρωπαϊκά και οι τιμές είναι απλησίαστες, με τους οιωνούς να μην είναι καλοί. Η εισαγωγή πατατόσπορου που από την Ολλανδία κυρίως, δεν είναι πολλές φορές καλής ποιότητας , με τους υπεύθυνους της Ένωσης να επιστρέφουν το προϊόν και να μην το κάνουν αποδεκτό, όπως ανέφερε.

 

Όλα αυτά τα προβλήματα θα μπορούσαν να λυθούν με την δημιουργία ενός κέντρου παραγωγής πατατόσπορου στην Αρκαδία, με κέντρο αναφορά τα Βούρβουρα και από εκεί να γίνεται η προμήθεια όλων των παραγωγών του νομού.

 

Το 2018 είχαμε ανοίξει δίκτυο και ο δικός μας πατατόσπορος στην ποικιλία Agria έφτανε μέχρι την Ρόδο και τα Ιωάννινα, ανέφερε ο κ. Μαρκόπουλος , σημειώνοντας ότι αυτή η προοπτική χάθηκε αφού ο πατατοσπρος της Αρκαδίας δεν είναι εγγεγραμμένος στους Εθνικούς καταλόγους.

 

Εδώ και τέσσερα χρόνια δεν έχει γίνει τίποτα, χρειάζεται παρέμβαση του Υπουργείου και είναι θέμα εθνικής Οικονομίας για την περιοχή μας τόνισε ο κ. Μαρκόπουλος.

 

Ροή Ειδήσεων