• Αναζήτηση

Χρυσαδάκος: Με πολιτική απόφαση, να καταργηθεί η ρύθμιση Αποστόλου για το ΠΟΠ Καλαμάτας (audio)

Γράφει ο Δημήτρης Πανάγος

ΣΠΑΡΤΗ. Την άμεση κατάργηση της ρύθμισης Αποστόλου, σχετικά την ΠΟΠ Καλαμάτας, και μάλιστα με πολιτική απόφαση, και «όχι με προσφυγές στα δικαστήρια», ζητά ο έμπειρος μελετητής Σταύρος Χρυσαδάκος.

Όπως ανέφερε στο notospress.gr, «…Η ρύθμιση, επέτρεψε στους ανταγωνιστές μας που παράγουν Ελιές Καλαμών, να εξάγουν Ελιές Καλαμών σε όλο τον κόσμο με ετικέτα “Ελιά Καλαμάτας”. Δεδομένου ότι το “Ελιά Καλαμάτας”, σύμφωνα με τη ρύθμιση Αποστόλου είναι μια ποικιλία συνώνυμη του “Ελιά Καλαμών”, το Brand Name, που ήταν το ισχυρό χαρτί της ελληνικής εξαγωγής, ακυρώθηκε».

Επιπλέον, «…επέτρεψε αθρόες εισαγωγές Ελιών Kαλαμών και την επανεξαγωγή τους ως “Ελιά Καλαμάτας”, με τις ποσότητες να φτάνουν τους 17.000 τόνους».

Ο Σταύρος Χρυσαδάκος, περιγράφει την ουσιαστική ακύρωση του ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας!

«Ήταν μια πολιτική απόφαση, που όλοι αναγνωρίζουν πλέον, ακόμη και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που για λόγους κομματικού πατριωτισμού αρνούνταν να πάρουν θέση, ή προσπαθούσαν να δικαιολογήσουν κάποια πράγματα, αποδέχονται, πως ήταν άστοχη, λανθασμένη, πρόχειρη, που έκανε τα πράγματα χειρότερα».

Ιδιαιτέρως σημαντική, η πρόταση για περαιτέρω προστασία αλλά και ενίσχυση του ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας, με την επέκτασή του και στους όμορους νομούς. Δηλαδή πέραν της Μεσσηνίας και σε νότια Ηλεία, Λακωνία και δυτική Αρκαδία.

«Προτείνω την επέκταση της ζώνης ΠΟΠ σε όλη τη νότια Πελοπόννησο. Ισχυρίζομαι, ότι το ΠΟΠ είναι μια ταυτότητα η οποία έχει διεθνή αναγνώριση, και μπορεί να προστατεύσει το προϊόν στις διεθνείς αγορές», υπογραμμίζει ο κ. Χρυσαδάκος.

Σύγκληση του Πε.Συ.Π. με τη διαδικασία του κατεπείγοντος

Αξίζει να τονισθεί πως με κοινή πρόταση που υπογράφουν 13 περιφερειακοί Σύμβουλοι της Πελοποννήσου με επικεφαλής τον Θανάση Πετράκο, ζητείται από τον Περιφερειάρχη και τον Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου η σύγκλησή του με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, με σκοπό:

  • «Να καταγγείλουμε τα εξώδικα της ΠΕΜΕΤΕ και να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας στον κ. Περιφερειάρχη, τους δημοσιογράφους και τις εφημερίδες
  • Να σεβαστεί το Υπουργείο την απόφαση του ΠεΣυΠ για το θέμα του ΠΟΠ ελιά Καλαμάτας και να μην αντιδικήσει στο ΣτΕ με την απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου».

Οι υπογράφοντες Περιφερειακοί Σύμβουλοι

Πετράκος Αθανάσιος, Δέδες Γεώργιος, Βεργινάδη Μαρία, Δημητρακοπούλου Ευγενία, Καρούζος Χρήστος, Καρσιώτης Χρήστος, Μποζίκης Αναστάσιος, Πουλοκέφαλος Γεώργιος, Μπουντρούκας Ιωάννης, Γκιλίτσης Νικόλαος, Δρούγκας Δημοσθένης, Λυμπεροπούλου Δήμητρα, Κάτσαρης Παναγιώτης.

 

Ροή Ειδήσεων