• Αναζήτηση

Δεύτερο κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων στην Ελλάδα: «Καμία ανησυχία» -Τι λένε οι ειδικοί, πώς κολλάει (video)

Καθησυχαστικοί εμφανίζονται οι ειδικοί σχετικά με την ευλογιά των πιθήκων και τα κρούσματα που έχουν ήδη καταγραφεί, τόσο στη χώρα μας όσο και σε άλλα σημεία.

Στην Ελλάδα έχουν ήδη καταγραφεί δύο κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων και οι υγειονομικές αρχές είναι σε εγρήγορση. Το ένα κρούσμα είναι σε άνδρα ο οποίος είχε ταξιδέψει στην Πορτογαλία και το δεύτερο είναι, άνδρας που γύρισε από το ταξίδι του στην Ισπανία.

Ευλογιά των πιθήκων: Τι λένε οι ειδικοί
Στο μεταξύ, οι ειδικοί, πέρα από τις ερωτήσεις για τον κορωνοϊό, πλέον απαντούν και σε ερωτήσεις για την ευλογιά των πιθήκων, εφιστώντας την προσοχή των πολιτών αλλά τονίζοντας πως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.

«Θα έχουμε περισσότερα κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων, είναι δεδομένο αυτό. Φαίνεται ότι είναι μια νόσος που αυτή τη φορά ξέφυγε λίγο από τη συνήθη μετάδοσή της. Δεν πρέπει να ανησυχούμε ιδιαίτερα, η νόσος δεν έχει μεγάλη μεταδοτικότητα, είναι εύκολο σχετικά να περιοριστεί. Επίσης, δεν έχει ασυμπτωματική μετάδοση. Τα συμπτώματα κάνουν να εμφανιστούν 1-2 εβδομάδες, ενώ είναι εύκολο σε όσους εμφανίζουν συμπτώματα να εντοπίσουμε τις επαφές τους», ανέφερε ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής θεραπείας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, μιλώντας στην εκπμπή «Mega Σαββατοκύριακο» καθησυχάζοντας αναφορικά με την ευλογιά των πιθήκων.

Από την πλευρά της, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, μίλησε στην εκπομπή του ΑΝΤ1, «Πρωινοί Τύποι» για το δεύτερο επιβεβαιωμένο κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων στην Ελλάδα. Όπως διαβεβαίωσε η κ. Παγώνη «δεν υπάρχει ανησυχία, είναι μία ιογενής λοίμωξη» και τόνισε ότι «δεν μεταδίδεται όπως ο κορωνοϊός».

Ευλογιά των πιθήκων: Πώς κολλάει
Η ευλογιά των πιθήκων είναι σπάνια ιογενής λοίμωξη, η οποία μεταδίδεται κυρίως από άγρια ζώα που απαντώνται σε περιοχές της Δυτικής και Κεντρικής Αφρικής.

Στους τρόπους μετάδοσης της ευλογιάς των πιθήκων έχει αναφερθεί και η Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής, στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ.

Όπως ανέφερε υπάρχουν τρεις τρόποι. Μέσω του αναπνευστικού συστήματος, δηλαδή με μεγάλα σταγονίδια. Επίσης, κάποιος μπορεί να κολλήσει αν έρθει σε επαφή με τα εξανθήματα του ασθενή, αλλά και αν κάποιος έρθει σε επαφή με τα σεντόνια ή τα ρούχα του ασθενή.

Επίσης, όπως τόνισε σε δηλώσεις της η Ματίνα Παγώνη, δεν είναι τόσο εύκολη η μετάδοση της «ευλογιάς των πιθήκων», φέρνοντας ως παράδειγμα πως «εάν κάθομαι στο αεροπλάνο δίπλα σε ένα κρούσμα, δεν υπάρχει περίπτωση να μου μεταδοθεί η νόσος εάν δεν ακουμπήσω κάποιο εξάνθημά του. Αντίθετα εάν κοιμηθώ σε σεντόνια που έχει κοιμηθεί ένα κρούσμα της ευλογιάς των πιθήκων υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης».

Σημειώνεται πως στα μέτρα πρόληψης περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων, οι γνωστές αρχές υγιεινής, σχολαστικό πλύσιμο χεριών καθώς και εφαρμογή ασφαλών σεξουαλικών πρακτικών.

ΠΗΓΗ: IEFIMERIDA

Ροή Ειδήσεων