• Αναζήτηση

Διασύνδεση ΑΑΔΕ με ΓΕΜΗ: Εξονυχιστικοί έλεγχοι για χιλιάδες επιχειρήσεις

Τι θα αφορά σε πρώτη φάση η διασύνδεση και τι θα ελέγχεται στις Από εκτεταμένες διασταυρώσεις και εξονυχιστικούς ελέγχους θα περάσουν τα στοιχεία χιλιάδων επιχειρήσεων με τη διασύνδεση του φορολογικού μητρώου της ΑΑΔΕ με το Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ).

Την εν λόγω διασύνδεση προωθούν τα υπουργεία Οικονομικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης και σε πρώτη φάση θα αφορά στις αλλαγές στο κεφάλαιο επιχειρήσεων, στα διοικητικά συμβούλια, στην εκπροσώπηση κ.λπ. Διασύνδεση θα υπάρξει και με τον ΕΦΚΑ, ωστόσο η εν λόγω «άσκηση» είναι πιο δύσκολη, διότι ο ΕΦΚΑ δεν είναι πλήρως μηχανογραφημένος.

Από το ΓΕΜΗ θα αντληθούν στοιχεία για την κατάσταση των επιχειρήσεων και στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί η διασταύρωσή τους με τους «φακέλους» που διαθέτει η ΑΑΔΕ. Στις διασταυρώσεις θα ελέγχεται, εάν οι επιχειρήσεις που πραγματοποιούν έναρξη δραστηριότητας υποβάλουν φορολογικές δηλώσεις.

Καθώς, όσο και εάν φαίνεται αυτονόητη η υποβολή δήλωσης, ένας τυχαίος έλεγχος της ΑΑΔΕ πριν από περίπου ένα έτος αποκάλυψε ότι 40.761 ΑΦΜ δεν είχαν υποβάλει δηλώσεις φόρου εισοδήματος και ΦΠΑ. Η διασύνδεση θα επιτρέψει επίσης την αυτόματη ενημέρωση των φορολογικών υπηρεσιών για μεταβολές στην κατάσταση κάθε επιχείρησης (όπως έναρξη εργασιών, διακοπή, λήξη ή μετοχικές αλλαγές). Τα κυβερνητικά στελέχη προσδοκούν ότι σε βάθος χρόνου θα επιτευχθεί η αυτοματοποίηση όλων των συναλλαγών που απαιτούνται για τον υπολογισμό και την είσπραξη των φόρων.

Η διασύνδεση με τον ΕΦΚΑ θα χρειαστεί μεν περισσότερο χρόνο, ωστόσο όταν υλοποιηθεί θα δημιουργηθεί ένας ασφυκτικός ηλεκτρονικός κλοιός, με στόχο τον εντοπισμό εστιών εισφοροδιαφυγής. Θα λαμβάνονται από τον ΕΦΚΑ τα πλήρη στοιχεία για τις Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις (ΑΠΔ) που υποβάλλονται από τους εργοδότες για το προσωπικό που απασχολούν, τα οποία στη συνέχεια θα διασταυρώνονται με τα πληροφοριακά συστήματα της ΑΑΔΕ.

Μετά τη λήψη του αρχείου εντοπισμού, θα πραγματοποιείται αξιολόγηση με χρήση κριτηρίων ανάλυσης κινδύνου των υπόχρεων, οι οποίοι, ενώ όφειλαν, δεν υπέβαλλαν δήλωση Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών για τον μήνα όπου εντοπίστηκαν να απασχολούν υπαλλήλους. Οι έως σήμερα διασταυρώσεις γίνονται με την ΕΡΓΑΝΗ και αφορούν στη διασταύρωση των στοιχείων του απασχολούμενου προσωπικού με τα στοιχεία που δηλώνονται στο έντυπο Ε3.

xrimaonline.gr

Ροή Ειδήσεων