• Αναζήτηση

Διατροφή και καύσωνας – Τι να φάτε και τι να αποφύγετε όταν ο υδράργυρος χτυπήσει κόκκινο

Είναι αλήθεια ότι πολλοί άνθρωποι αγαπούν το καλοκαίρι, αλλά είναι επίσης γεγονός ότι σε κανέναν δεν αρέσει ο καύσωνας. Όταν ο υδράργυρος «χτυπήσει κόκκινο» το ανθρώπινο σώμα καταβάλλεται σημαντικά καθώς πασχίζει να διατηρήσει την θερμοκρασία του σταθερή. Από την άλλη, αν το περιβάλλον είναι ταυτόχρονα ζεστό και υγρό, ο ιδρώτας δεν εξατμίζεται εύκολα, πράγμα που αυξάνει ακόμα περισσότερο τη θερμοκρασία του σώματος. Αυτές οι ακραίες συνθήκες μπορούν προκαλέσουν βλάβες στο ανθρώπινο σώμα και να επηρεάσουν ζωτικής σημασίας όργανα όπως ο εγκέφαλος.

Και με την κλιματική αλλαγή να υπόσχεται όλο και συχνότερους καύσωνες αλλά και μεγαλύτερα καλοκαίρια, είναι σχεδόν αναγκαίο να βρούμε τρόπους για την αποτελεσματικότερη προσαρμογή μας. Καύσωνας και διατροφή είναι συχνά ένας δύσκολος συνδυασμός και κάτι που σίγουρα μας έχει απασχολήσει όλους. Μόλις οι θερμοκρασίες «χτυπήσουν κόκκινο», όλοι αναζητούμε της δροσιά, ακόμη και στην διατροφή μας ενώ πολλοί άνθρωποι εμφανίζουν απώλεια όρεξης. Είναι συνεπώς σημαντικό να τροποποιήσουμε τις διατροφικές μας συνήθειες και μέσα από τις κατάλληλες προσαρμογές να εξασφαλίσουμε ότι το σώμα μας λαμβάνει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.

Ποιες τροφές να καταναλώσετε:

Αυγά

Ένα από τα συνηθέστερα προβλήματα που μας βασανίζουν στον καύσωνα είναι η αϋπνία, όμως τα αυγά είναι η τροφή-αντίδοτο σε αυτό το φαινόμενο. Επιπλέον, είναι μία εξαιρετική πηγή του αμινοξέως τρυπτοφάνη, το οποίο όχι μόνο βελτιώνει την ποιότητα και την διάρκεια του ύπνου αλλά ταυτόχρονα μας βοηθά να αισθανόμαστε μεγαλύτερη ηρεμία και λιγότερο άγχος.

Φυλλώδη λαχανικά

Η καλή ενυδάτωση είναι το Α και το Ω για την αντιμετώπιση του καύσωνα. Το σπανάκι, το μπρόκολο, το μαρούλι και άλλα φυλλώδη πράσινα λαχανικά είναι ιδανικές τροφές, καθώς έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νερό. Συγκεκριμένα το σπανάκι, έχει 92% περιεκτικότητα σε νερό και είναι εύπεπτο, βοηθώντας το σώμα να καταναλώσει λιγότερη ενέργεια και να μην χρειαστεί να αυξήσει την θερμοκρασία του κατά την πέψη.

Πεπόνι

Αυτό το καλοκαιρινό φρούτο δεν είναι μόνο γευστικό αλλά και εξαιρετικά αναζωογονητικό στη ζέστη. Αποτελείται από 95% νερό και συμβάλλει στην ενυδάτωση του σώματος. Επιπλέον, το πεπόνι περιέχει λυκοπένιο, μία αντιοξειδωτική ουσία που προστατεύει από την έκθεση στον ήλιο και τις επιπτώσεις της υπεριώδους ακτινοβολίας στον οργανισμό.

Πικάντικα φαγητά

Όσο οξύμωρο και αν μοιάζει, τα πικάντικα φαγητά μπορούν να μας δροσίσουν κατά τη διάρκεια ενός καύσωνα. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι τροφές αυτές αυξάνουν την κυκλοφορία του αίματος και προκαλούν «γευστική εφίδρωση του προσώπου». Τι σημαίνει αυτό; Ότι η αυξημένη εσωτερική θερμοκρασία του σώματος ταιριάζει με την εξωτερική θερμότητα του περιβάλλοντος και η εφίδρωση που προκαλείται μπορεί πραγματικά να μας ανακουφίσει.

Αλάτι

Παρότι το αλάτι πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο, είναι ένα στοιχείο που δεν πρέπει να λείπει από το διαιτολόγιό μας τις πολύ θερμές ημέρες. Αυτό διότι βοηθά στην αναπλήρωση του νατρίου που αποβάλλεται με τον ιδρώτα και στην γενικότερη εξοικονόμηση υγρών. Παράλληλα, συμβάλλει στην αντιμετώπιση της υπότασης, πρόβλημα που ταλαιπωρεί πολλούς ανθρώπους τις ημέρες του καύσωνα.

Κόκκινα φρούτα

Τα φρούτα που ανήκουν στην κατηγορία αυτή, όπως τα μούρα, οι φράουλες, τα σταφύλια και τα δαμάσκηνα είναι ίσως οι καλύτερες τροφές που μπορείτε να καταναλώσετε στον καύσωνα. Συγκεκριμένα, οι φράουλες αποτελούνται από 92% νερό και τα βατόμουρα περιέχουν πάνω από 85% νερό. Το καρπούζι, με περιεκτικότητα 92% νερό επίσης ένα εκπληκτικό και χορταστικό φρούτο που ενυδατώνει τον οργανισμό. Ταυτόχρονα, τροφές όπως τα κεράσια (80% νερό) και τα σταφύλια (81% νερό) είναι εξαιρετικές πηγές ενυδάτωσης. Τα σταφύλια είναι επίσης πλούσια σε βιταμίνες Κ και C ενώ οι σπόροι τους είναι πλούσιοι σε επιπλέον αντιοξειδωτικά.

Τι να αποφύγετε:

Αλκοόλ

Το αλκοόλ έχει ισχυρή διουρητική δράση, κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να προκαλέσει γρηγορότερη αφυδάτωση. Ειδικά σε ακραίες θερμοκρασίες, η συχνή ούρηση είναι καλό να αποφεύγεται, συνεπώς είναι προτιμότερο να απέχετε από το αλκοόλ τις ημέρες του καύσωνα.

Κρέας

Παρότι είναι γνωστό ότι το σώμα μας, ανεξαρτήτως καιρού, χρειάζεται πρωτεΐνη, πρόκειται για συστατικό που είναι δύσκολο στην πέψη. Συγκεκριμένα, η χώνεψη της πρωτεΐνης προκαλεί θερμογένεση, μία διαδικασία που αυξάνει την θερμοκρασία του σώματος. Συνεπώς τις ημέρες του καύσωνα είναι προτιμότερο να απέχουμε από το κρέας και να προτιμήσουμε εναλλακτικές πηγές πρωτεΐνης, όπως το αυγό, το άγριο ρύζι και οι ξηροί καρποί.

Παγωτό, γλειφιτζούρια, παγωμένο τσάι ή καφές

Με τον ίδιο τρόπο που τα πικάντικα τρόφιμα μπορούν να μας δροσίσουν, η κατανάλωση κρύων φαγητών μπορεί να προκαλέσει υπερθέρμανση στο σώμα. Πράγματι, μειώνοντας γρήγορα την εσωτερική θερμοκρασία, το σώμα αντιδρά υπερβολικά και αυξάνει τη θερμοκρασία του ως απόκριση. Συνεπώς, όσο δελεαστικό και αν μοιάζει ένα δροσερό παγωτό ή ένα παγωμένο ρόφημα, είναι καλό να το προτιμήσουμε όταν η θερμοκρασία πέσει.

Ροή Ειδήσεων