• Αναζήτηση

Διεθνής Ημέρα κατά της Ομοφοβίας, Τρανσφοβίας και Αμφιφοβίας

Ξεκίνησε από τις ΗΠΑ το 2004 ως Διεθνής Ημέρα κατά της Ομοφοβίας, γνωστή με τα αγγλικά αρχικά IDAHO). Η επιλογή της 17ης Μαΐου σχετίζεται με την απόφαση του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας της 17ης Μαΐου 1990 να μην θεωρείται ασθένεια η ομοφυλοφιλία. Ο όρος «ομοφοβία» («homophobia») επινοήθηκε την δεκαετία του εξήντα από τον αμερικανό ψυχολόγο Τζορτζ Γουάινμπεργκ.

Το 2009 προστέθηκε στον τίτλο της καμπάνιας η τρανσφοβία και το 2015 η διφοβία, προκειμένου να αναγνωριστούν τα ιδιαίτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα τρανσεξουαλικά και αμφιφυλόφιλα άτομα.

Με αφορμή τη διεθνή ημέρα κατά της ομοφοβίας, της τρανσφοβίας και της αμφιφοβίας, η Ευρωπαϊκή Ένωση επιβεβαιώνει ότι είναι απόλυτα προσηλωμένη στον σεβασμό, την προστασία και την πραγμάτωση της πλήρους και ισότιμης απόλαυσης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θεμελιωδών ελευθεριών των λεσβιών, των ομοφυλόφιλων και αμφιφυλόφιλων, των τρανς και ίντερσεξ ατόμων (ΛΟΑΤΙ).

Σε ολόκληρο τον κόσμο, πάνω από 2 δισεκατομμύρια άνθρωποι ζουν σε χώρες στις οποίες η ομοφυλοφιλία είναι παράνομη, ενώ σε 11 δικαιοδοσίες η νομοθεσία εξακολουθεί να προβλέπει τη θανατική ποινή για συναινετικές σχέσεις μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου.

Τα τελευταία 11 χρόνια έχουμε δει δείγματα προόδου σε παγκόσμιο επίπεδο. Ωστόσο, οι διακρίσεις και ο αποκλεισμός λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας φύλου εξακολουθούν να υφίστανται, καθώς διαπιστώνουμε μια ανησυχητική οπισθοδρόμηση όσον αφορά τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΙ. Τα επίπεδα βίας κατά των ΛΟΑΤΙ ατόμων είναι εξίσου ανησυχητικά, παρά το γεγονός ότι πολλά κρούσματα δεν καταγγέλλονται.

Οι ένοπλες συγκρούσεις και οι ανθρωπιστικές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης θέτουν τα άτομα ΛΟΑΤΙ σε ιδιαίτερο κίνδυνο. Η απρόκλητη και αδικαιολόγητη επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας έχει φέρει στο προσκήνιο τα άτομα ΛΟΑΤΙ που προσπαθούν να ξεφύγουν από τον πόλεμο. Έχουν υπάρξει αναφορές για διεμφυλικά άτομα στα οποία δεν επιτράπηκε η έξοδος από τη χώρα, ενώ έχουν καταγραφεί περιστατικά βίας κατά ΛΟΑΤΙ ατόμων. Οφείλουμε να πραγματοποιήσουμε περισσότερες προσπάθειες προκειμένου να τους προσφέρουμε στήριξη, προστασία και ασφαλείς χώρους.

Τα νέα άτομα ιδίως αντιμετωπίζουν την απόρριψη από τις οικογένειές τους, την αστεγία καθώς και την παρενόχληση τόσο στο διαδίκτυο, όσο και εκτός διαδικτύου λόγω του σεξουαλικού τους προσανατολισμού και της ταυτότητας φύλου τους. Πρέπει να πραγματοποιήσουμε προσπάθειες ώστε να οικοδομήσουμε ειρηνικές κοινωνίες χωρίς αποκλεισμούς, όπου κάθε ανθρώπινο ον θα μπορεί να ευδοκιμεί και να αισθάνεται ασφαλές.

Η ΕΕ βρίσκεται στο πλευρό όλων των ατόμων ΛΟΑΤΙ και δεν θα κάνει συμβιβασμούς επ’ αυτού. Θα συνεχίσουμε να υψώνουμε τη φωνή μας υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΙ ατόμων. Θα καταπολεμήσουμε τις διακρίσεις, τη βία και τη ρητορική μίσους λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας φύλου – τόσο σε περιόδους ειρήνης όσο και σε περιόδους συγκρούσεων. Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας για την προώθηση νομικών, πολιτικών και οικονομικών μέτρων κατά των διακρίσεων σε στενή συνεργασία με την κοινωνία των πολιτών.

Η ισότητα, ο σεβασμός της αξιοπρέπειας και ο σεβασμός της πολυμορφίας αποτελούν κεντρικές αξίες για την Ένωσή μας. Κάθε άτομο θα πρέπει να είναι ελεύθερο να είναι αυτό που είναι, και να αγαπά χωρίς φόβο όποιο άτομο επιλέγει.

Ροή Ειδήσεων