• Αναζήτηση

Δίκη Χρυσής Αυγής: Αύριο η απόφαση για τα ελαφρυντικά -Αύριο ή Δευτέρα οι ποινές

Ολοκληρώθηκε η δεύτερη ημέρα της ακροαματικής διαδικασίας της απόφασης της δίκης της Χρυσής Αυγής.

Το δικαστήριο θα συνεχίσει την Παρασκευή (9/10) στις 11:00 το πρωί, όταν και θα συζητηθούν εκ νέου τα ελαφρυντικά και επίσης θα γίνουν οι αγορεύσεις των συνηγόρων του κατηγορούμενων βουλευτών. Αφού ανακοινωθεί η απόφαση για τα ελαφρυντικά, στη συνέχεια το δικαστήριο θα συζητήσει επί των ποινών. Ακολούθως, η εισαγγελέας θα κάνει την εισήγησή της για το ύψος των ποινών.

Η τελική απόφαση, πάντως, σύμφωνα με την εκτίμηση της Ιωάννας Μάνδρου, για ποινές και για το ποιος θα οδηγηθεί στη φυλακή, θα εκδοθεί, πιθανότατα, τη Δευτέρα.

Νωρίτερα σήμερα, η εισαγγελέας και στη νέα της πρόταση ζήτησε να απορριφθούν όλα τα ελαφρυντικά για όσους κρίθηκαν ένοχοι για διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή.

Στη νέα, αλλαγμένη σε σχέση με την αρχική της πρόταση, η εισαγγελέας ζητεί αναγνώριση του ελαφρυντικού του πρότερου έντιμου βίου για συγκεκριμένους ενόχους, που κρίθηκαν ένοχοι για πλημμέλημα ή και για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, όχι όμως για όσους κρίθηκαν ένοχοι για διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή.

Το δικαστήριο επανήλθε μετά τη διακοπή και, πριν λάβουν τον λόγο οι συνήγοροι, η εισαγγελέας ζήτησε την αναγνώριση του ελαφρυντικού που έδωσε στους τρεις πρώην βουλευτές (Κουκούτση, Μπούκουρα, Αλεξόπουλο) και σε κάθε άλλον κατηγορούμενο ο οποίος κρίθηκε ένοχος για ένταξη χωρίς να έχει άλλη κακουργηματική πράξη που να συνδέεται με την οργάνωση.

Η εισαγγελέας διευκρίνισε ότι αυτό δεν αφορά τους επτά πρώην βουλευτές που κρίθηκαν ένοχοι για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης (Μιχαλολιάκος, Κασιδιάρης, Λαγός, Παναγιώταρος, Παπάς, Γερμενής, Ματθαιόπουλος) και άλλους κατηγορούμενος, όπως ο Γιώργος Ρουπακιάς, οι δύο καταδικασθέντες για τη δολοφονία Λουκμάν, οι συνεργοί στη δολοφονία Φύσσα, οι καταδικασθέντες για Αντίπνοια, Συνεργείο, οι κατηγορούμενοι για επίθεση στους αλιεργάτες κ.λπ.

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, η εισαγγελέας στη νέα της πρόταση ζήτησε:

Ελαφρυντικά για πρότερο έντιμο βίο για όλους όσοι έχουν ενοχή για πλημμέλημα.
Να δοθεί ελαφρυντικό πρότερου έντιμου βίου σε όσους κρίθηκαν ένοχοι για ένταξη στην εγκληματική οργάνωση, αρκεί να μην έχουν προσωπική εμπλοκή σε βαριές κατηγορίες.
Παρά ταύτα, σε ό,τι αφορά τον σκληρό πυρήνα της ηγεσίας της Χρυσής Αυγής -που έφθασαν να εκλιπαρούν με απίθανους ισχυρισμούς για ελαφρυντικά- η πρόταση είναι απορριπτική ως προς τα ελαφρυντικά.

Η αρχική πρόταση της εισαγγελέως στη δίκη της Χρυσής Αυγής για τα ελαφρυντικά
Η εισαγγελέας Αδαμαντία Οικονόμου ζήτησε στην πρώτη της αγόρευση να απορριφθούν τα ελαφρυντικά για τη συντριπτική πλειονότητα των καταδικασθέντων για διεύθυνση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση. Η εισαγγελέας ζήτησε να αναγνωριστούν ελαφρυντικά μόνο για τους Μπούκουρα, Κουκούτση και Αλεξόπουλο.

Προκάλεσαν ένταση οι συνήγοροι υπεράσπισης
Η αρχική πρόταση της εισαγγελέως προκάλεσε ένταση.

Η εισαγγελέας είπε πώς η υπεράσπιση των τριών συγκεκριμένων βουλευτών (Μπούκουρα, Κουκούτση, Αλεξόπουλου) αιτήθηκε την ελαφρυντική περίσταση του παλαιότερου ποινικού κώδικα (άρθρο 187/παρ.6) που προβλέπει ευνοϊκότερη ποινή σε μέλη εγκληματικής οργάνωσης που δεν έχουν άλλη κατηγορία η οποία να σχετίζεται με τη δράση της οργάνωσης.

Όπως είπε η κ. Οικονόμου, «είναι αντιφατικό εφόσον κρίνονται από το δικαστήριό σας ως δράστες ανθρωποκτονίας και απόπειρας ανθρωποκτονιών και εγκλημάτων που πλήττουν το δημοκρατικό πολίτευμα να αναμένετε εγώ να ζητάω ελαφρυντικά. Εισηγούμαι την απόρριψη συλλήβδην όλων των ελαφρυντικών για τους υπόλοιπους κατηγορούμενους».

Η τοποθέτηση αυτή της κ. Οικονόμου προκάλεσε έκρηξη στα έδρανα της υπεράσπισης και φωνές από συνηγόρους, οι οποίοι, απευθυνόμενοι στο δικαστήριο, έλεγαν ο καθένας το όνομα του εντολέα του, αναφέροντας ότι και αυτοί ανήκουν σε αυτή την περίπτωση.

Ο εκ των συνηγόρων του Νίκου Μιχαλολιάκου και της Ελένης Ζαρούλια, Τάκης Μιχαλόλιας, φώναξε:
«Κυρία πρόεδρε, κυρία πρόεδρε, τι είναι αυτά που ακούμε; Και η Ζαρούλια είναι σε αυτή την περίπτωση και άλλοι είναι σε αυτή την περίπτωση.

  -Πρόεδρος: Ησυχάστε, ησυχάστε, σας παρακαλώ.
  -Μιχαλόλιας: Όχι, κυρία πρόεδρε, δεν θα ησυχάσουμε. Ησυχάσαμε αρκετά, όπως φαίνεται.
Στη λεκτική αντιπαράθεση επενέβη η εισαγγελέας, η οποία διευκρίνισε προς το δικαστήριο ότι το συγκεκριμένο ελαφρυντικό το υπέβαλαν μόνον οι τρεις κατηγορούμενοι. Η πρόεδρος στράφηκε στην υπεράσπιση και είπε: «Επειδή το ζήτησαν, καταλαβαίνετε;». Τότε από την υπεράσπιση άρχισαν να φωνάζουν: «Ωραία, τότε να το υποβάλουμε κι εμείς».

Οι συνήγοροι των ηγετών της Χρυσής Αυγής, επιμένουν για την αναγνώριση ελαφρυντικών, σε μια προσπάθεια να πετύχουν τις χαμηλότερες ποινές των καταδικασθέντων.

Συνήγορος Πολιτικής Αγωγής: Η εισαγγελέας όφειλε να γνωρίζει τι ισχύει για τα ελαφρυντικά
Ωστόσο, με νεότερες δηλώσεις επί των ελαφρυντικών, επανήλθε ο συνήγορος πολιτικής αγωγής στη δίκη της Χρυσής Αυγής, Κώστας Παπαδάκης, έξω από το Εφετείο όπου συνεχίζεται η σχετική διαδικασία, εξηγώντας τι ισχύει.

Αναφερόμενος ο κ. Παπαδάκης στα ελαφρυντικά που διεκδικούν οι συνήγοροι υπεράσπισης δήλωσε: «Η ελαφρυντική περίσταση της μη τέλεσης αξιόποινων πράξεων που αναφέρεται στο άρθρο 187 παράγραφος 6 του παλιού Ποινικού Κώδικα που επικαλούνται οι υπερασπιστές, εφαρμόζεται όταν η μη τέλεση εγκληματικών πράξεων αφορά την εγκληματική οργάνωση και όχι όταν μια εγκληματική οργάνωση στην οποία έχει καταδικαστεί κάποιος για ένταξη, έχει τελέσει εγκληματικές πράξεις αλλά δεν έχει τελέσει ο ίδιος. Αυτό προκύπτει ευθέως, τόσο από την εισηγητική έκθεση του νόμου, όσο και από ένα βιβλίο, το σύγγραμμα «Ασφάλεια και Ελευθερία» του Ιωάννη Μανωλεδάκη, το οποίο έκαναν σημαία στις αγορεύσεις τους πριν οι συνήγοροι υπεράσπισης, αλλά τώρα το ξέχασαν, διότι αυτά τα οποία γράφει είναι αντίθετα με αυτά τα οποία υποστηρίζουν».

Με αιχμή προς την εισαγγελέα της έδρας, ο κ. Παπαδάκης υποστήριξε ότι «τουλάχιστον η εισαγγελέας όφειλε να το έχει διαβάσει. Ο σκοπός για τον οποίο καθιερώθηκε αυτό το ελαφρυντικό, είναι ότι κάποιο μέλος εγκληματικής οργάνωσης που πράγματι είναι αδρανής και δεν έχει τελέσει αυτά που σχεδιάζει, να μπορεί να αντιμετωπίζεται επιεικέστερα. Όχι όμως κάποιος που βρίσκεται σε μια οργάνωση που έχει τελέσει εγκληματικές πράξεις, που αυτός το ξέρει και επειδή ο ίδιος δεν έχει συμμετάσχει στην τέλεση τους να παίρνει ελαφρυντικό. Συνεπώς, η απονομή της δικαιοσύνης απαιτεί την απόρριψη για όλους τους κατηγορούμενους του ελαφρυντικού αυτού και οφείλουν όσοι δεν έχουν ανοίξει στην εισηγητική έκθεση του νόμου και το βιβλίο του Γιάννη Μανωλεδάκη, το οποίο όπως είπαμε οι ίδιοι οι συνήγοροι υπεράσπισης το ανέφεραν δυο και τρεις φορές στις αγορεύσεις τους, να κάτσουν να το διαβάσουν».

Ροή Ειδήσεων