• Αναζήτηση

Δημήτρης Πτωχός: «Το Μελιτζάzz είναι η ψυχή της Τσακωνιάς και η έμπνευση για όλη την Περιφέρεια»

Melitzazz 2025 | «Τζουμπελού»: Η γιορτή της Τσακωνιάς επιστρέφει στο Λεωνίδιο 3 – 6 Ιουλίου

Στην αίθουσα συνεδριάσεων της Περιφέρειας Πελοποννήσου στην Τρίπολη πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα η συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση του Melitzazz 2025, του ξεχωριστού φεστιβάλ του Λεωνιδίου που επιστρέφει φέτος από τις 3 έως τις 6 Ιουλίου, με τίτλο «Τζουμπελού» και τιμώμενο πρόσωπο τη γυναίκα της Τσακωνιάς.

 

Στην παρουσίαση συμμετείχαν ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Δημήτρης Πτωχός, ο Δήμαρχος Νότιας Κυνουρίας Μανώλης Δολιανίτης, ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του φεστιβάλ Σωτήρης Μπόλης, ενώ παρόντες ήταν ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Αρκαδίας Κώστας Μανδρώνης, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Πάρνωνα Α.Ε. Μαρίνης Μπερέτσος και η Αντιδήμαρχος Νότιας Κυνουρίας Σιμόνα Τσούκα

Ο Περιφερειάρχης Δημήτρης Πτωχός, αναφερόμενος στον θεσμό, σημείωσε: «Το Λεωνίδιο, η πρωτεύουσα της Τσακωνιάς, φοράει και φέτος τα γιορτινά του και μας προσκαλεί στο Μελιτζάzz 2025 – ένα φεστιβάλ που δεν μοιάζει με κανένα άλλο. Πέρυσι το επισκέφθηκα για πρώτη φορά και ήταν μια ξεχωριστή εμπειρία, που αναφέρω συνεχώς σε συζητήσεις και σχεδιασμούς. Με τη μοναδική του ταυτότητα, τη δημιουργική πολυφωνία και τον βαθύ σεβασμό στην παράδοση, το Μελιτζάzz μπορεί να αποτελέσει τη ναυαρχίδα του πελοποννησιακού φεστιβάλ που σχεδιάζουμε ως Περιφέρεια. Το όραμά μας είναι να μεταλαμπαδεύσουμε αυτή την τεχνογνωσία και να δούμε σε πολλές γωνιές της Πελοποννήσου ανάλογες πρωτοβουλίες – καινοτόμες, αυθεντικές, με τοπικό χαρακτήρα και διεθνή εξωστρέφεια. Το Μελιτζάzz είναι για εμάς γιορτή, αλλά και γέφυρα ανάμεσα στο χθες και το αύριο. Συγχαρητήρια σε όλους και ανυπομονώ να δω τις φετινές δράσεις».

Ο Δήμαρχος Νότιας Κυνουρίας, από την πλευρά του, απηύθυνε ανοιχτή πρόσκληση στο κοινό να επισκεφθεί το Λεωνίδιο για να ζήσει την εμπειρία του Melitzazz και τόνισε τη σημασία της διατήρησης και προβολής της τσακώνικης πολιτιστικής ταυτότητας μέσα από σύγχρονες και δημιουργικές εκφράσεις.

Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής Σωτήρης Μπόλης παρουσίασε αναλυτικά το φετινό πρόγραμμα, το οποίο έχει ως θεματικό άξονα τη “Τζουμπελού”, την περήφανη Τσακώνισσα με την παραδοσιακή φορεσιά – σύμβολο της γυναικείας παρουσίας στην παράδοση και της μετάδοσης της πολιτιστικής μνήμης. Τόνισε ότι το φεστιβάλ αποτελεί καλειδοσκόπιο γενεών και χρωμάτων της Τσακωνιάς, αναδεικνύοντας τοπικά στοιχεία με διεθνή εμβέλεια.

Το Melitzazz 2025 περιλαμβάνει μεταξύ άλλων:

7 συναυλίες, με ερμηνεύτριες όπως η Αγγελική Τουμπανάκη, η Nama Dama, η Φένια Παπαδόδημα, η Κατερίνα Πολέμη και οι Ιταλοί του La Notte della Taranta,

2 εικαστικές εκθέσεις και 3 εργαστήρια, όπως η εικαστική εγκατάσταση «Τζουμπελού – Νήματα μνήμης» και η επίδειξη μόδας «Τσάχημα»,

Προβολές εθνογραφικού κινηματογράφου σε συνεργασία με το Ethnofest,

Μουσικές, γευστικές, παιδικές και λαογραφικές δράσεις σε αρχοντικά, σοκάκια, μουσεία και υπαίθριους χώρους του Λεωνιδίου.

Φέτος, το φεστιβάλ επεκτείνει τις συνεργασίες του με τον οργανισμό Open Farm και το Λαογραφικό Μουσείο Πέρα Μελάνων, ενισχύοντας τη διάδραση με το κοινό, μικρούς και μεγάλους.

Το Melitzazz αποτελεί έναν ζωντανό διάλογο παράδοσης και σύγχρονης δημιουργίας, ένα πολιτιστικό σήμα κατατεθέν για την Τσακωνιά και την Πελοπόννησο.

Καλή αντάμωση και φέτος, από 3 έως 6 Ιουλίου, στο Λεωνίδιο!

 

Περισσότερες λεπτομέρειες στο https://www.melitzazz.gr/

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ροή Ειδήσεων