• Αναζήτηση

Δημοσκόπηση GPO: Στο 2,5% η Νέα Αριστερά – Παραμένει πρώτη η ΝΔ, κάτω από 10% ο ΣΥΡΙΖΑ

Προβάδισμα της ΝΔ κατά 23,6% έναντι του δεύτερου ΠΑΣΟΚ, καταγράφει δημοσκόπηση της GPO, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ μετά από χρόνια κινείται πλέον σε μονοψήφια ποσοστά. Την ίδια ώρα, η  εκτίμηση της εταιρείας για την εκλογική δύναμη της Νέας Αριστεράς είναι 2,5%.

Ειδικότερα, στην δημοσκόπηση της GPO που δημοσιεύεται σήμερα στα Παραπολιτικά, η οποία διεξήχθη το διάστημα 5 έως 7 Δεκεμβρίου, ξεκίνησε δηλαδή μία ημέρα μετά την ανακοίνωση του νέου φορέα που δημιούργησαν οι 11 βουλευτές καταγράφονται τα εξής:

Ο νεοεισερχόμενος σχηματισμός καταγράφει ποσοστό πολύ κοντά στο κοινοβουλευτικό όριο εισόδου.

Η ΝΔ συγκεντρώνει 35,7%, το ΠΑΣΟΚ 12,1%, ο ΣΥΡΙΖΑ 9,8%. Σε απόσταση αναπνοής το ΚΚΕ συγκεντρώνει 8,9%.

Η εκλογική επιρροή της «Νέας Αριστεράς», όπως και των υπόλοιπων κομμάτων αποτυπώνεται στον πίνακα της πρόθεσης ψήφου, όπου ο νεοεισερχόμενος σχηματισμός καταγράφει ποσοστό πολύ κοντά στο κοινοβουλευτικό όριο εισόδου.

Η πρόθεση ψήφου (δημοσκόπηση GPO/ Παραπολιτικά)

Η εκτίμηση για τις ευρωκλογές

Η έρευνα προβαίνει παράλληλα και σε εκτιμήσεις για την πρόθεση ψήφου στις ευρωεκλογές του Ιουνίου. Στο εν λόγω ερώτημα το 9,1% δηλώνει σήμερα ότι θα προτιμήσει τον ΣΥΡΙΖΑ και το 2,8% την Νέα Αριστερά.

Αξιοσημείωτο είναι πάντως το γεγονός ότι το 5,8% του εκλογικού σώματος ανέφερε ότι είναι πολύ ή αρκετά πιθανό να επιλέξει τη «Νέα Αριστερά» στις ευρωεκλογές.

Το 31,5% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι θα ψηφίσει ΝΔ στις ευρωεκλογές, ενώ περιορισμένη δυναμική φαίνεται να έχει το ΠΑΣΟΚ αφού μόνο το 10,2% δηλώνει ότι προτίθεται να υπερψηφίσει το κόμμα του κ. Ανδρουλάκη τον Ιούνιο. Ποσοστό 7,8% συγκεντρώνει το ΚΚΕ.

Πάντως, λόγω της μεγάλης χρονικής απόστασης από τις ευρωεκλογές το ποσοστό των αναποφάσιστων είναι πολύ υψηλό και φτάνει το 22,3%.

Τέλος το 69,3% των ερωτηθέντων κρίνει θετικά (ναι και μάλλον ναι) την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην εφαρμογή της επιστολικής ψήφου στις επερχόμενες ευρωεκλογές. Μόλις όμως το 32% σκέφτεται ( ναι και μάλλον ναι) να κάνει χρήση αυτού του δικαιώματος, στις κάλπες του Ιουνίου.

Ροή Ειδήσεων