• Αναζήτηση

Δημοσκόπηση: Νικητές και ηττημένοι μετά την πρόταση μομφής – Πόσο πληγώνουν τη ΝΔ οι «αποπομπές» Μπρατάκου, Παπασταύρου;

«Πνίγεται στα απόνερα» της πρότασης δυσπιστίας η Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της MRB για λογιαριασμό του Open.

Οι περισσότεροι πολίτες θεωρούν ότι το κυβερνών κόμμα έχασε πολιτικά, μετά την κατάθεση της πρότασης μομφής για τους κυβερνητικούς χειρισμούς αναφορικά με το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη, ενώ χαρακτηρίζουν «δικαιολογημένη» την ενέργεια των τεσσάρων κομμάτων της αντιπολίτευσης (ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, Νέα Αριστερά, Πλεύση Ελευθερίας).

Χαρακτηριστικό είναι ότι μεταξύ των πολιτικών κομμάτων, μεγάλη χαμένη είναι η Νέα Δημοκρατία, αφού το 51,3% απάντησε πως σίγουρα έχασε πολιτικά από τη διαδικασία της πρότασης δυσπιστίας, ενώ στους κερδισμένους κατατάσσει πρώτη την Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου με 31% και δεύτερο το ΠΑΣΟΚ με 29,9%, που είχε και την πρωτοβουλία να καταθέσει την πρόταση.

Παράλληλα, η συντριπτική πλειοψηφία (82,2%) εκτιμά ότι το πολιτικό σκέλος του πολύνεκρου δυστυχήματος στα Τέμπη δεν έληξε με την απόρριψη της πρότασης μομφής, αλλά θα έχει και συνέχεια.

Ήταν δικαιολογημένη η πρόταση μομφής;

Στο ερώτημα αν η πρόταση δυσπιστίας ήταν δικαιολογημένη, οι πολίτες απαντούν:

Σίγουρα ήταν δικαιολογημένη 36,4%

Μάλλον ήταν δικαιολογημένη 18,11%

Μάλλον ήταν αδικαιολόγητη 15,3%

Σίγουρα ήταν αδικαιολόγητη 17,6%

ΔΞ/ΔΑ 12,5%

Ποιοι κέρδισαν ή έχασαν πολιτικά από τη διαδικασία της πρότασης μομφής;

ΝΔ: Σίγουρα/Μάλλον κέρδισε 29,7 – Μάλλον/Σίγουρα έχασε 51,3 – Δεν ξέρω/Δεν απαντώ 19

ΣΥΡΙΖΑ: Σίγουρα/Μάλλον κέρδισε 27,5 – Μάλλον/Σίγουρα έχασε 47,9 – Δεν ξέρω/Δεν απαντώ 24,6

ΠΑΣΟΚ: Σίγουρα/Μάλλον κέρδισε 29,9 – Μάλλον/Σίγουρα έχασε 45,8 – Δεν ξέρω/Δεν απαντώ 24,3

ΚΚΕ: Σίγουρα/Μάλλον κέρδισε 26,5 – Μάλλον/Σίγουρα έχασε 43,7 – Δεν ξέρω/Δεν απαντώ 29,8

Σπαρτιάτες: Σίγουρα/Μάλλον κέρδισε 8,8 – Μάλλον/Σίγουρα έχασε 52,3 – Δεν ξέρω/Δεν απαντώ 39

Ελληνική Λύση: Σίγουρα/Μάλλον κέρδισε 25 – Μάλλον/Σίγουρα έχασε 45,2 – Δεν ξέρω/Δεν απαντώ 29,9

Νίκη: Σίγουρα/Μάλλον κέρδισε 10,3 – Μάλλον/Σίγουρα έχασε 47,7 – Δεν ξέρω/Δεν απαντώ 42

Πλεύση Ελευθερίας: Σίγουρα/Μάλλον κέρδισε 31 – Μάλλον/Σίγουρα έχασε 41,3 – Δεν ξέρω/Δεν απαντώ 27,7

Νέα Αριστερά: Σίγουρα/Μάλλον κέρδισε 18,7 – Μάλλον/Σίγουρα έχασε 45,1 – Δεν ξέρω/Δεν απαντώ 36,3

Πώς αξιολογούν τις ενέργειες κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για τα Τέμπη;

Αρνητικά αξιολογούν πάνω από 7 στους 10 πολίτες (74,8%) τις κυβερνητικές ενέργειες στο θέμα των Τεμπών και μόνο το 17,1% τις αξιολογεί θετικά.

Αντίστοιχα, κρίνουν αρνητικά και την στάση της αντιπολίτευσης συνολικά, σε ποσοστό 51,2%, με το 389% να την αξιολογεί θετικά.

Στο πλευρό των συγγενών των θυμάτων

Την απόλυτη στήριξή τους στις οικογένειες των θυμάτων της τραγωδίας εκφράζουν οι πολίτες, καθώς αξιολογούν θετικά τις ενέργειες και τις πρωτοβουλίες που έχουν πάρει για τη δικαίωση των νεκρών τους, σε ποσοστό 85,8%.

Αντίθετα, κρίνουν αρνητικά τις ενέργειες των μέσω ενημέρωσης, σε ποσοστό 74%, αλλά και της ελληνικής Δικαιοσύνης, σε ποσοστό 60,2%.

Σημάδια στην κυβέρνηση από τις αποχωρήσεις Μπρατάκου – Παπασταύρου

Οι πολίτες σχολίασαν, επίσης, εάν θα επηρεάσουν την εικόνα της κυβέρνησης οι αποχωρήσεις των Γιάννη Μπρατάκου και Σταύρου Παπασταύρου, με την πλειοψηφία (39,8%) να απαντά πως δεν θα την επηρεάσουν, ούτε αρνητικά, ούτε θετικά.

Ακολουθούν με 34,8% όσοι πιστέουν πως η εικόνα της κυβέρνησης θα επηρεαστεί αρνητικά, ενώ μόνο το 9,5% πιστεύει ότι θα έχουν θετικό αντίκτυπο.

Ωστόσο, πάνω από δύο στους δέκα πολίτες, σε ποσοστό 53,4%, δηλώνουν ότι η αρνητική επιρροή από τις αποχωρήσεις των δύο συνεργατών του πρωθυπουργού θα αφήσει σημάδια στην εικόνα της κυβέρνησης, ενώ το 41,5% απαντούν πως θα είναι πρόσκαιρες οι επιπτώσεις.

Ροή Ειδήσεων