• Αναζήτηση

Εκδήλωση της ΙV Μεραρχίας Πεζικού «Πελοπόννησος» για την Άλωση της Τριπολιτσάς (video)

Την  Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε εκδήλωση της ΙV Μεραρχίας Πεζικού «Πελοπόννησος» για την επέτειο της 201ης επετείου  άλωση της Τριπολιτσάς και για τα 110 χρόνια από την Ίδρυση της Μεραρχίας.

 

 

Η εκδήλωση ξεκίνησε με χαιρετισμούς από τον στρατηγό διοικητή της ΙV Μεραρχίας Υποστράτηγος κ. Δημήτριος Σκουφίδης και τον δήμαρχο Τρίπολης Κ. Τζιούμη.

Το πρώτο μέρος της εκδήλωσης περιλάμβανε ομιλίες από τον κ. Γεώργιος Κακούτης, επιτελάρχη του Σχηματισμού, συνταγματάρχη (ΠΒ), με θέμα:

110 χρόνια από την Ίδρυση της IV Μεραρχίας Πεζικού και τον κ.

Γεράσιμο Καραμπελιά, αν. καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου, με θέμα:

Διοίκηση και χαρισματική ηγεσία στην περίπτωση του αρχιστράτηγου Θεόδωρου Κολοκοτρώνη

Ο πρώτος με γλαφυρότητα περίγραψε τις μάχες από τους Βαλκανικούς μέχρι τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, στις οποίες έπαιξε καθοριστικό ρόλο η ΙV Μεραρχία και απέμενε στην μνήμη όλων ως «Πτερωτή».

Ακολούθησε προβολή ολιγόλεπτου βίντεου για την συμπλήρωση των  110 ίδρυσης της  Μεραρχίας.

Ο δεύτερος μίλησε για τον σπουδαίο αρχιστράτηγο Θεόδωρο Κολοκοτρώνη και την στρατιωτική σταδιοδρομία του.

Μετά από τις ομιλίες ακολούθησε απονομή τιμητικών πλακετών στους ομιλητές της εκδήλωσης  στον πρόεδρο του Ομίλου Απογόνων Αγωνιστών του 1821 κ. Κώστα Πλαπούτα και σε άνδρες ήταν μέλη του εκστρατευτικού σώματος της Ελλάδας στην Κορέα.

Με μεγάλη συγκίνηση τα μέλη του εκστρατευτικού σώματος έλαβαν τις τιμητικές πλακέτες.

Η έκπληξη της βραδιάς ήταν ότι ανάμεσα σε αυτούς τους άνδρες συγκαταλέγεται και ο πατέρας του κ. Σκουφίδη. Ο κ. Σκουφίδης συγκινημένος ανέφερε ότι ψάχνοντας πριν από λίγο διάστημα τι τον συνδέει με την Τρίπολη, ανακάλυψε ότι ο πατέρας του είχε συναγωνιστεί με αυτούς τους άνδρες.

Το τρίτο μέρος της βραδιάς περιλάμβανε μουσική συναυλία με επετειακά τραγούδια

από τη Στρατιωτική Μουσική της IV Μεραρχίας Πεζικού. «Άκρα του τάφου σιωπή» και «ο Θούριος» του Ρήγα Φεραίου ακούστηκαν μέσα στο Μαλλιαροπούλειο, ενθουσιάζοντας τους θεατές.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους εκπρόσωποι του πολιτικού χώρου, της Εκλησίας και των Ενόπλων Δυνάμεων.

 

Ροή Ειδήσεων