• Αναζήτηση

Έλληνας ερευνητής ρίχνει φως στις καρκινικές μεταστάσεις

Νέα στοιχεία για το πώς τα καρκινικά κύτταρα των επιθηλιακών κυττάρων αποσπώνται από τον κύριο όγκο και ξεκινούν το ταξίδι της μετάστασης, έρχονται στο φως από μελέτη του Πανεπιστημίου Pierre et Marie Curie στο Παρίσι, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Nature Communications.

Καθοριστική ήταν η συμβολή στην σημαντική αυτή ανακάλυψη του Αλέξανδρου Γλεντή, διδάκτορα Κυταρικής Βιολογίας στο γαλλικό πανεπιστήμιο.

Η επιστημονική ομάδα του πανεπιστημίου σε συνεργασία με το Νοσοκομείο Curie απομόνωσε καρκινικούς ινοβλάστες από ασθενείς με καρκίνο στο παχύ έντερο και παρατήρησε ότι αυτοί αυξάνουν την επιθετικότητα των επιθηλιακών καρκινικών κυττάρων και τα βοηθούν να διασπάσουν τα όρια της βασικής μεμβράνης.

Η βασική μεμβράνη περικλύει τα όργανα του σώματος, όπως και τους καρκινικούς όγκους, αποτρέποντας τα κύτταρα από το να ξεφύγουν από τα όρια του εκάστοτε οργάνου.

«Ανακαλύψαμε οτι οι ινοβλάστες συμμετέχουν στη διάσπαση της μεμβράνης οχι μόνο μοριακά όπως ήταν γνωστό, εκκρίνοντας πρωτεΐνες που εχουν πρωτεολυτική δράση πάνω στη βασική μεμβράνη, αλλα και ασκώντας φυσικές δυνάμεις, λόγω της υψηλής τους συσταλτικότητας. Παρατηρήσαμε σε βίντεο από μικροσκόπιο οτι οι καρκινικοί ινοβλάστες έχουν την ικανότητα να μετακινήσουν τις ίνες του κολλαγόνου και άλλων πρωτεϊνών που απαρτίζουν τη βασική μεμβράνη και έτσι δημιουργούν ρήγματα, τα οποία εκμεταλεύονται τα επιθηλιακά καρκινικά κύτταρα και ξεφεύγουν απο τον κύριο όγκο», εξηγεί ο Δρ Γλεντής μιλώντας στο in.gr.

Συνέχεια άρθρου εδώ

Πηγή: health.in.gr

Ροή Ειδήσεων