• Αναζήτηση

Εμβόλια Novavax & Sanofi -Έρχονται στην Ελλάδα, γιατί οι ειδικοί τα θεωρούν κρίσιμα για το τέλος της πανδημίας

Στα δύο εμβόλια που χορηγούνται αυτή τη στιγμή στη χώρα μας κατά του κορωνοϊού έρχονται να προστεθούν ακόμη δύο, διαφορετικής τεχνολογίας.

Ετσι, πέρα από τα δύο mRNA εμβόλια, το εμβόλιο της Moderna και το εμβόλιο της Pfizer που χορηγούνται στη χώρα μας αυτή την περίοδο (χορηγούνταν αρχικά και τα εμβόλια Johnson & Johnson και το AstraZeneca), έρχονται να προστεθούν δύο ακόμη εμβόλια, σημαντικά «όπλα» για το τέλος της πανδημίας.

Πρόκειται για τα εμβόλια της Sanofi και της Novavax, τα οποία τεχνολογικά βρίσκονται κάπου ανάμεσα στα εμβόλια mRNA και τα παλιά κλασικά εμβόλια. Ονομάζονται πρωτεϊνικά και θεωρείται ότι θα βοηθήσουν στην καταπολέμηση της πανδημίας καθώς θα πείσουν ένα κομμάτι των δύσπιστων απέναντι στο εμβόλιο. Ειδικά, δε, εκείνους που, παρά τις διαβεβαιώσεις των ειδικών σε όλο τον κόσμο, παρά το γεγονός ότι εκατομμύρια άνθρωποι έχουν κάνει τα εμβόλια αυτά χωρίς να παρουσιάσουν το παραμικρό πρόβλημα, παραμένουν σκεπτικοί και αρνούνται τον εμβολιασμό.

Αυτό ήταν το μήνυμα που έστειλε και η Μίνα Γκάγκα. Σύμφωνα με την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας, αυτή είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να εμβολιαστούν όσοι πολίτες δεν το έχουν πράξει, φοβούμενοι τις παρενέργειες της τεχνολογίας mRNA.

Οπως είπε η κυρία Γκάγκα την Πέμπτη, κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας, το νέο εμβόλιο θα είναι σημαντικό για όσους είχαν ανησυχία και δεν έκαναν τα υπάρχοντα εμβόλια.

«Το εμβόλιο με βάση τις πρωτεΐνες χρησιμοποιεί την ίδια τεχνολογία με ένα από τα εμβόλια της Sanofi κατά της εποχικής γρίπης, σε συνδυασμό με ένα ανοσοενισχυτικό, μια ουσία που δρα ως ενισχυτικό του εμβολίου, που κατασκευάζεται από τη φαρμακευτική Glaxo», εξήγησε η αναπληρώτρια υπουργός.

Στο ίδιο κλίμα και ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Θάνος Δημόπουλος, ο οποίος είπε σήμερα στον ΣΚΑΪ ότι «θα έχουμε σύντομα τα πρωτεϊνικά εμβόλια που παράγονται με τον κλασικό τρόπο, όπως αυτά που έχουμε υποβληθεί όλοι για παιδικές ασθένειες, για τους συμπολίτες μας που ανησυχούν για τα εμβόλια mRNA που πιστεύουν ότι δήθεν θα επηρεάσει το DNA τους». Σε ό,τι αφορά στην τεχνολογία που χρησιμοποιούν, ο κ. Δημόπουλος ανέφερε: «Στην ουσία τι κάνουμε; Βάζουμε μέσα στον οργανισμό ένα κομματάκι του ιού μαζί με ένα ενισχυτικό για να αναπτύξει ο οργανισμός αντισώματα σε αυτό το κομματάκι του ιού», εξήγησε.

Πότε έρχονται τα εμβόλια της Sanofi και της Novavax
Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά έως τώρα, το εμβόλιο της Novavax αναμένεται στις 21 Φεβρουαρίου (περίπου μισό εκατ. δόσεις) και οι εμβολιασμοί με το εν λόγω εμβόλιο θα αρχίσουν τις τελευταίες ημέρες του Φεβρουαρίου ή τις πρώτες του Μαρτίου.

Τον Απρίλιο, όπως ανέφερε χθες η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, αναμένεται και το εμβόλιο της Sanofi.

Τι είναι τα πρωτεϊνικά εμβόλια
Και τα δύο αυτά εμβόλια βασίζονται στην τεχνολογία της ανασυνδυασμένης πρωτεΐνης, η οποία ουσιαστικά προκαλεί ανοσολογική απόκριση. Η διαφορά με τα mRNA εμβόλια είναι ότι στα πρωτεϊνικά εμβόλια η πρωτεΐνη-αντίγραφο της πρωτεΐνης-ακίδας του κορωνοϊού υπάρχει ήδη στο εμβόλιο, ενώ τα mRNA εμβόλια προκαλούν την παραγωγή της από τα ίδια τα ανθρώπινα κύτταρα.

Τόσο το εμβόλιο της Sanofi όσο και αυτό της Novavax παράγουν την πρωτεΐνη χρησιμοποιώντας έναν γενετικά τροποποιημένο ιό, στον οποίο έχει εισαχθεί το αντίστοιχο γονίδιο του κορωνοϊού. Ο ιός δεν μπορεί να προσβάλει τα ανθρώπινα κύτταρα.

Παρέχουν μεγάλη προστασία
Τα αποτελέσματα των δοκιμών των δύο πρώτων φάσεων του εμβολίου Vidprevtyn της Sanofi έδειξαν παραγωγή αντισωμάτων στο 91% έως 100% των συμμετεχόντων δύο εβδομάδες μετά τη χορήγηση της δεύτερης δόσης, διευκρινίζει η Sanofi.

Παράλληλα, δεν παρατηρήθηκαν παρενέργειες και ήταν καλά ανεκτό σε επίπεδο αντίστοιχο με εκείνο των δύο άλλων εμβολίων mRNA των εταιρειών Pfizer-BioNTech και Moderna.

Συνολικά, το υποψήφιο εμβόλιο προκάλεσε ισχυρά επίπεδα εξουδετερωτικών αντισωμάτων συγκρίσιμα με αυτά που δημιουργούνται από φυσική μόλυνση, με υψηλότερα επίπεδα να παρατηρούνται σε νεότερους ενήλικες (18 έως 59 ετών). Επιπλέον, μετά από μία μόνο δόση δημιουργήθηκαν υψηλά επίπεδα εξουδετερωτικών αντισωμάτων σε συμμετέχοντες με ενδείξεις προηγούμενης λοίμωξης από SARS-CoV-2, υποδηλώνοντας ισχυρές δυνατότητες ανάπτυξης ως αναμνηστικού εμβολίου.

Τα φάρμακα κατά του Covid, έρχεται και το χάπι της Pfizer
Όσον αφορά τα φάρμακα, έχουν ήδη εγκριθεί 300 αιτήσεις για χορήγηση χαπιών της Merck και παραδόθηκαν ή παραδίδονται αρκετά από αυτά, όπως τόνισε η κυρία Γκάγκα χθες. Στις αρχές Μαρτίου θα παραδοθούν και χάπια άλλης εταιρείας στη χώρα μας, προφανώς της Pfizer.

Όπως είπε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, τα φάρμακα εγκρίνονται σε 48 ώρες το αργότερο και παραδίδονται σε αυτούς που τα χρειάζονται, όσους δηλαδή βρίσκονται στην αρχή της λοίμωξης, στο σπίτι τους.

 

Ροή Ειδήσεων