• Αναζήτηση

Ενδιαφέρουσα διαδικτυακή επιστημονική συζήτηση για την πανδημία από το Δήμο Καλαμάτας

Επίκαιρα και άκρως ενδιαφέροντα τα όσα παρουσιάστηκαν κατά τη διαδικτυακή επιστημονική συζήτηση για την πανδημία, που διοργάνωσε χθες, Πέμπτη 22 Απριλίου 2021, ο Δήμος Καλαμάτας και είχε ως θέμα «Πανδημία: ιικό φορτίο στα λύματα, self-test και πρόβλεψη της εξέλιξης». Η εκδήλωση τελούσε υπό την αιγίδα του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου και του Ιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας.

Ομιλητές ήταν οι καθηγητές του ΕΚΠΑ Δ. Παρασκευή και Ν. Θωμαΐδη, ενώ τον συντονισμό είχαν ο επίκουρος καθηγητής του ΕΚΠΑ Π. Χαλβατσιώτης και ο Αντιδήμαρχος Αν. Σκοπετέας.

Χαιρετισμό απηύθυναν ο Σεβ. Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος και ο Δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος, ενώ τοποθετήσεις έγιναν από τον πρόεδρο του Π.Ι.Σ. Αθ. Εξαδάκτυλο, τον πρόεδρο του Ι.Σ. Μεσσηνίας Δ. Τζωρτζίνη, τη Διοικήτρια του Νοσοκομείου Καλαμάτας Ελ. Αλειφέρη και τον Διευθυντή του Κ.Υ. Καλαμάτας Π. Κατσαφάδο.

 

 

Σε χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Καλαμάτας, μεταξύ άλλων, ανέφερε:

«Η πανδημία έμελλε να αλλάξει την καθημερινότητά μας. Έναν και πλέον χρόνο οι συνθήκες της υγειονομικής κρίσης έχουν ανατρέψει όλα όσα θεωρούσαμε αυτονόητα, έχοντας δημιουργήσει δεδομένα που χρήζουν αντιμετώπισης συνολικά αλλά και ατομικά.

Για την πανδημία και τα υγειονομικά ζητήματα, την εξέλιξη των πραγμάτων αλλά και παραμέτρους που σχετίζονται με τον ιό θα αφήσουμε προφανώς τους ειδικούς να μιλήσουν, να τοποθετηθούν, να απαντήσουν σε πράγματα που για τους πολλούς είναι πρωτόγνωρα και άγνωστα.

Θα μου επιτρέψετε ωστόσο, πολύ σύντομα να πω ότι ως Δήμος Καλαμάτας από την έναρξη της υγειονομικής κρίσης, αντιμετωπίσαμε την κατάσταση με σοβαρότητα, ψυχραιμία και λαμβάνοντας μέτρα με σκοπό την αποτροπή της διάδοσης του ιού. Μέτρα που σε μεγάλο βαθμό απέδωσαν και ακόμα και σήμερα, έχουν δημιουργήσει συνθήκες θα έλεγα λίγο καλύτερες από άλλες περιοχές της χώρας. Η κατάσταση αυτή βέβαια πιστώνεται σε όλους, σε φορείς και πολίτες, με σωστά και λάθη, αλλά με αντιμετώπιση που δεν ξέφευγε από τις οδηγίες των ειδικών. Σήμερα, βέβαια, πρέπει να παραδεχθούμε ότι η κούραση της κοινωνίας, η παρατεταμένη περίοδος των περιοριστικών μέτρων έχει οδηγήσει τους πολίτες σε μία χαλάρωση που όλοι θέλουμε να ελπίζουμε να μη μας στοιχίσει.

Ως Δήμος πέραν από ενέργειες ενημέρωσης, μέσα από την ίδρυση του Συντονιστικού Κέντρου για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, με διαρκείς απολυμάνσεις, με στήριξη των δομών υγείας, του Κέντρου Υγείας, του Νοσοκομείου, του ΕΚΑΒ, με προμήθεια και παροχή τεστ ταχείας ανίχνευσης κορωνοϊού, με παροχή χώρων για τη διενέργεια ελέγχων, με την πρόσληψη δύο νοσηλευτριών που έχουν υποστηρίζουν το έργο της κινητής μονάδας του ΕΟΔΥ και με πολλές ακόμα δράσεις επιχειρήσαμε να βοηθήσουμε την κατάσταση. Ακόμα και στη λειτουργία μας ως Δήμος πήραμε σημαντικές πρωτοβουλίες, εντάσσοντας στην καθημερινότητά μας νέες τεχνολογίες και προχωρώντας με ταχύτερα βήματα στον ψηφιακό μετασχηματισμό. Σε επίπεδο πρόληψης δε, εφαρμόσαμε και εφαρμόζουμε τις οδηγίες των ειδικών.

Η υγειονομική κρίση όπως όλα δείχνουν έχει ως διέξοδο τον εμβολιασμό. Ένας εμβολιασμός που δεν έχει την ταχύτητα και την απόδοση που όλοι περιμέναμε. Ως Δήμος έχουμε προτείνει και μπορούμε να υποστηρίξουμε τη λειτουργία ενός ΜΕΓΑ εμβολιαστικού κέντρου στην Τέντα. Έχω ενημερώσει σχετικά την 6η Υ.ΠΕ.

Συνεχίζουμε, με επαγρύπνηση, με αποφυγή συναθροίσεων, με καθολική χρήση της μάσκας, με τήρηση των μέτρων ατομικής και συλλογικής άμυνας έναντι του ιού. Μόνο έτσι θα τα καταφέρουμε να ξεπεράσουμε κι αυτή την κρίση».

 

Ροή Ειδήσεων