• Αναζήτηση

Ενημέρωση στη Μονάδα Μεταβατικής Διαχείρισης Απορριμμάτων στην Παλιόχουνη

Ενημέρωση και ξενάγηση εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης και του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου έγινε την Τετάρτη το πρωί στους χώρους της Μονάδας Μεταβατικής Διαχείρισης Απορριμμάτων στην Παλιόχουνη από στελέχη της εταιρείας «Περιβαλλοντική Πελοποννήσου» ΜΑΕ (εταιρεία του ομίλου ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΒΕΤΕ) και του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Πελοποννήσου.


Σε αυτήν έλαβαν μέρος ο δήμαρχος Πύλου – Νέστορος Παναγιώτης Καρβέλας, η δήμαρχος Οιχαλίας Παναγιώτα Γεωργακοπούλου, αντιδήμαρχοι και στελέχη των Δήμων Καλαμάτας, Μεσσήνης, Δυτικής Μάνης και Τριφυλίας.Ο κ. Καρβέλας διαπίστωσε την καλή λειτουργία της Μονάδας και έκανε εύστοχες παρατηρήσεις από αντίστοιχο εργοστάσιο που είχε επισκεφτεί παλιότερα στην Ηπειρο. Τόνισε πως όσο το δυνατόν πιο σύντομα, θα αρχίσει να λειτουργεί και ο ΣΜΑ που θα εξυπηρετεί τον Δήμο του.
Στους παρευρισκόμενους μίλησε αρχικά ο project manager Χαράλαμπος Χαραλαμπίδης, ο οποίος καλωσόρισε τους εκπροσώπους των δήμων και του ΦΟΔΣΑ στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων της Μονάδας, εκεί όπου θα υλοποιούνται τα εκπαιδευτικά προγράμματα και οι καμπάνιες ενημέρωσης των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της Πελοποννήσου – και όχι μόνο – για την ορθή διαχείριση των απορριμμάτων και την ανακύκλωση. Ο κ. Χαραλαμπίδης έκανε σαφές στους παρευρισκόμενους ότι στόχος τόσο της αναθέτουσας αρχής όσο και του ΙΦΣ (Ιδιωτικού Φορέα Σύμπραξης), είναι η επεξεργασία απορριμμάτων για την Μεσσηνία να αρχίσει να υλοποιείται εντός του 2022.
Οπως δήλωσε στο ξεκίνημα της ομιλίας του “Ως εταιρεία συμπράττουμε με την Περιφέρεια και τον ΦΟΔΣΑ, είμαστε συνεργάτες με κοινούς στόχους και επιδιώξεις που βάση έχουν την προστασία του περιβάλλοντος”. Προέβη σε παρουσίαση λέγοντας πως η Μονάδα στην Παλιόχουνη εξυπηρετεί τις ανάγκες της Αρκαδίας, της Κορινθίας και της Αργολίδας και προσωρινά δέχεται επίσης απορρίμματα από τους Δήμους της Λακωνίας και της Μεσσηνίας, με τους οποίους η Περιφέρεια Πελοποννήσου έχει συνάψει σχετικές προγραμματικές συμβάσεις. Στην Μονάδα γίνεται η βασική επεξεργασία, δηλαδή η διαλογή όλων των ανακυκλώσιμων και μη υλικών και το υπόλειμμα που προκύπτει οδηγείται στην υγειονομική ταφή. Ο Σταθμός Μεταμόρφωσης των Απορριμμάτων στο Σπαθοβούνι είναι σε πλήρη λειτουργία, όπως και αυτός της Νέας Κίου. Η μεταφορά γίνεται με presscontainer και για τις πιο απομακρυσμένες περιοχές, με φορτηγά των δήμων. Οι ΣΜΑ είναι κλειστού τύπου και δεν προκαλούν όχληση. Οπως διαπιστώνετε και εδώ, υπάρχει μια “κανονικότητα”, δεν παρατηρείται δυσοσμία και τηρούνται όλες οι περιβαλλοντικές δεσμεύσεις της αδειοδότησης μας. Η Μονάδα είναι ένα κύτταρο ανάπτυξης, δημιουργίας και εκπαίδευσης, η βάση ενός παραδείγματος κυκλικής οικονομίας και χώρος επαγγελματικής αποκατάστασης με θέσεις εργασίας για τους ανθρώπους των τοπικών κοινωνιών. Προφανώς και με την συνεργασία των φορέων είναι δυνατή η περαιτέρω μείωση του κόστους λειτουργίας στο επόμενο διάστημα, εφαρμόζοντας βέλτιστες πρακτικές τις οποίες η Μονάδα έχει την ευελιξία να υλοποιήσει. Τα όποια εμπόδια έχουν προκύψει ως τώρα και έχουν οδηγήσει σε καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της κατασκευής του έργου οφείλονται κυρίως σε θέματα που προέκυψαν κατά την έκδοση των αναγκαίων αδειών από τις αρμόδιες αρχές και σε θέματα αρχαιολογίας – τα οποία σταδιακά αντιμετωπίζονται. Για τον χρόνο όμως που χάνεται λόγω π.χ. της αναμονής έκδοσης κάποιας διοικητικής απόφασης, η εταιρεία προσπαθεί εντατικά και σε συνεργασία με την αναθέτουσα αρχή να υπερκαλύψει την καθυστέρηση εφαρμόζοντας τις καλύτερες δυνατές λύσεις. Ενα άλλο σοβαρό ζήτημα σχετίζεται με τις καθυστερήσεις των πληρωμών από κάποιους δήμους. Η ομαλή εκτέλεση των πληρωμών είναι αναγκαία διότι το σύνολο των χρήματων κατευθύνεται στην κάλυψη του κόστους λειτουργίας των μονάδων που έχουν ήδη υλοποιηθεί, αλλά και στην έγκαιρη περαίωση του κατασκευαστικού έργου» υπογράμμισε.
Τέλος, χαρακτηριστικά ανέφερε: “Μέσα στον πιο απαιτητικό μήνα του καλοκαιριού, τον Αύγουστο, επεξεργαστήκαμε επιτυχώς 13.000 τόνους απορριμμάτων, τη στιγμή που ο μέσος όρος απορριμμάτων που δέχεται η Μονάδα είναι 8.500».
Στη συνέχεια ο κ. Χαραλαμπίδης απάντησε σε ερωτήσεις σχετικά με τα ρεύματα των απορριμμάτων, το υπόλειμμα, τα ογκώδη αντικείμενα και το τέλος ταφής.
Ακολούθησε ξενάγηση σε όλους τους χώρους της Μονάδας και ενημέρωση των φορέων από τον τεχνικό διευθυντή της εταιρείας Γιώργο Πασχάλη και το διευθυντή λειτουργίας της Μονάδας Χάρη Κωτσιομύτη σχετικά και με την επερχόμενη ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων που σύντομα θα τεθεί σε λειτουργία.

 

Αρχική

Ροή Ειδήσεων