• Αναζήτηση

Ένοχοι 7 κατηγορούμενοι για τον ΟΠΕΚΕΠΕ – Είχαν λάβει «μαϊμού» επιδοτήσεις έως 90.000 ευρώ

Στην υπόθεση που αφορά ευρωπαϊκές επιδοτήσεις για νέους ή νεοεισερχόμενους αγρότες το χρονικό διάστημα 2019-2020, οι επτά κατηγορούμενοι, μεταξύ των οποίων και μία δικηγόρος, ειδικευμένη σε θέματα περιβάλλοντος, φέρονται να φέρονται να έλαβαν ή να συνέδραμαν ώστε κάποιοι να λάβουν παρανόμως χρήματα από τα ευρωπαϊκά ταμεία, ύψους από 25.000 ευρώ έως 90.000 ευρώ το 2019 χωρίς να τα δικαιούνται.

Ένοχοι και οι 7

To Εφετείο της Αθηνας κήρυξε ενόχους και τους 7 κατηγορουμένους απορρίπτοντας τους ισχυρισμούς τους περί δεδικασμένου, υιοθετώντας πλήρως την εισαγγελική πρόταση.

Είχαν προηγηθεί οι αιτιάσεις της υπεράσπισης πως ειχε ηδη διενεργηθει από την Εισαγγελία Πρωτοδικών της Λάρισας προκαταρκτική εξεταση για τις ιδιες κατηγοριες με ταυτοσημα περιστατικά και η υπόθεση είχε αρχειοθετηθεί καθώς δεν είχε υποβληθεί μήνυση από τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Η αρχειοθέτηση έχει μάλιστα επικυρώθηκε από την Εισαγγελία Εφετων Λάρισας.

Η εισαγγελέας της εδρας ωστόσο τόνισε ότι οι κατηγορούμενοι δεν δικαζονται για απάτη σε βάρος του ΟΠΕΚΕΠΕ αλλά σε βάρος των συμφερόντων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αδίκημα που τιμωρείται αυτεπαγγελτως.

Το δικαστήριο επισης απέρριψε επισης και τον ισχυρισμό ορισμένων κατηγορουμένων ότι θα έπρεπε να εξαλειφθεί το αξιόποινο της πράξης τους λόγω επιστροφής των χρηματικών ποσών.

Τα μισθωτηρια και η ιδιοχειρη διαθηκη

Η χορήγηση των ευρωπαϊκών επιδοτήσεων έγινε με την απλή εμφάνιση μισθωτηρίων από τους κατηγορουμένους για χιλιάδες στρέμματα στο Γράμμο τα οποία ήταν δημόσιες δασικές εκτάσεις. Χωρίς καμία άλλη προϋπόθεση, οι κατηγορούμενοι εισέπραξαν χιλιάδες ευρώ. «Δεν γνωρίζαμε πως επρόκειτο για δασικές εκτάσεις. Τότε δεν υπήρχαν δασικοί χάρτες», υποστήριξαν στις απολογίες τους οι κατηγορούμενοι.

Ο εκμισθωτής των εκτάσεων ισχυρίστηκε ότι κληρονόμησε η οικογένειά του πάνω από 5.000 στρέμματα μετά το θάνατο του πατέρα του, ο οποίος είχε συντάξει ιδιόχειρη διαθήκη που ανακάλυψαν και δημοσίευσαν μετά από τέσσερα χρόνια. «Τα κληρονομήσαμε από τον πατέρα μου. Μας έλεγε πάντα ότι έχει έκταση εκεί. Κάναμε τις νόμιμες ενέργειες και μετά τα μισθώσαμε», είπε.

Οι ανώνυμες καταγγελίες οδήγησαν στην έρευνα

Στο δικαστήριο ως πρώτη μάρτυρας κατέθεσε η υπάλληλος του ΟΠΕΚΕΠΕ που είχε διενεργήσει και τον αρχικό έλεγχο , ύστερα από ανώνυμες καταγγελίες, Παρασκευή Τυχεροπούλου η οποία αναφέρθηκε στη μεθοδολογία των παράνομων ευρωπαϊκών επιδοτήσεων. « Όλα τα ΑΦΜ είχαν τα ίδια χαρακτηριστικά. Εμφάνιζαν μια πατέντα για να αιτούνται δικαιώματα, πχ το χαμηλό μίσθωμα. Τα κανονικά μισθώματα υπολογίζονται βάση αντικειμενικών αξιών και άλλων στοιχείων και είναι κάποιων χιλιάδων ευρώ. Επίσης οι μεγάλες εκτάσεις… είχα εντυπωσιαστεί, όταν είδα σε επιτόπιο έλεγχο, είναι πραγματικά ολόκληρα βουνά!», ανέφερε η κ. Τυχεροπούλου και συμπλήρωσε: «Το πρόβλημα ήταν ότι εμφανίζονταν ιδιοκτήτες εκτάσεων σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας που έβαζαν την έκταση στο Ε9 τους τη μια χρονιά και έκαναν την αίτηση οι ίδιοι ή οι μισθωτές τους, αλλά τα προηγούμενα έτη οι εκτάσεις αυτές ή ήταν δημόσιες ή μοιράζονταν σε κτηνοτρόφους ή ήταν άλλος ο ιδιοκτήτης. Δηλαδή άλλος ιδιοκτήτης το 2019 και άλλος το 2020, σύμφωνα τουλάχιστον με την ΑΑΔΕ».

Εισαγγελεας: Αδικούνται οι πραγματικοί αγρότες

Η Ευρωπαία Εντεταλμένη Ελληνίδα εισαγγελέας Καλλιόπη Νταγιάντα που είναι στην έδρα ζήτησε την ενοχή και των επτά κατηγορουμένων, οι οποίοι αντιμετωπίζουν -μεταξύ άλλων- την κατηγορία της πλημμεληματικής απάτης σε βάρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, απορρίπτοντας τους ισχυρισμούς τους περί νομικής πλάνης, καλής πίστης, καθώς και περί εξάλειψης του αξιόποινου λόγω επιστροφής των χρημάτων στον Οργανισμό. Όπως διευκρίνισε, “δεν πληρούνται οι νόμιμες προϋποθέσεις για εφαρμογή της εξάλειψης του αξιόποινου”. Και αυτό, διότι ο ΟΠΕΚΕΠΕ –όπως τόνισε– δεν μπορεί να θεωρηθεί ζημιωθείς, καθώς τα κονδύλια που διαχειρίζεται προέρχονται από ευρωπαϊκά γεωργικά ταμεία και όχι από δικούς του πόρους. Συνεπώς, η απάτη που αποδίδεται στους κατηγορούμενους δεν στρέφεται κατά της περιουσίας του ΟΠΕΚΕΠΕ, αλλά πλήττει άμεσα τα οικονομικά συμφέροντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αντικρούοντας τους ισχυρισμούς των κατηγορουμένων ότι πίστευαν πως επαρκούσε η απλή κατοχή γεωργικής έκτασης για να δικαιούνται ενίσχυση, η εισαγγελέας είπε: «Το μορφωτικό τους επίπεδο δεν επιτρέπει καμία αμφιβολία. Ο μέσος πολίτης αντιλαμβάνεται ότι δεν μπορεί να λάβει αγροτική ενίσχυση χωρίς την άσκηση γεωργικής δραστηριότητας. Οι κατηγορούμενοι διαθέτουν υψηλό μορφωτικό επίπεδο, γι’ αυτό και δεν είναι εύλογο να επικαλούνται άγνοια. Επιπλέον, με τη συμπεριφορά τους αδικούνται οι πραγματικοί αγρότες, καθώς μη δικαιούχοι λαμβάνουν μερίδιο από τα κονδύλια που τους αναλογούν, μόνο με την επίδειξη ιδιωτικών συμφωνητικών μίσθωσης».

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε η εισαγγελέας στην ανάγκη περαιτέρω διερεύνησης της υπόθεσης, ζητώντας τη διαβίβαση σχετικών εγγράφων στον Ευρωπαίο Εισαγγελέα. Όπως σημείωσε, πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο τέλεσης κακουργηματικής απάτης σε βάρος της ΕΕ, από πλευράς των υπαλλήλων του ΟΠΕΚΕΠΕ που πραγματοποίησαν ελέγχους και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα δικαιολογητικά των κατηγορουμένων ήταν σωστά.

«Λόγω της διάχυτης αντίληψης που καλλιεργήθηκε ότι είναι δυνατή η λήψη ενίσχυσης με μόνη την ύπαρξη βοσκότοπου, χωρίς καμία γεωργική δραστηριότητα, αλλά και εξαιτίας των ελλιπών εγγράφων που ζητούσε ο ΟΠΕΚΕΠΕ για την καταβολή επιδοτήσεων, θεωρώ αναγκαία τη διερεύνηση του ενδεχομένου διάπραξης του αδικήματος της απιστίας από τα αρμόδια στελέχη του Οργανισμού. Δεν έλαβαν επαρκή μέτρα για να εξασφαλιστεί η σωστή κατανομή των κοινοτικών κονδυλίων», υπογράμμισε η εισαγγελέας.

Επιπλέον, ανέφερε ότι θα πρέπει να διερευνηθεί περαιτέρω το ενδεχόμενο απάτης για όλους όσοι έλαβαν επιδοτήσεις με τον ίδιο τρόπο, ενώ στάθηκε και στην προσκόμιση διαθήκης που εμφάνιζε κατηγορούμενους ως κληρονόμους εκτάσεων χιλιάδων στρεμμάτων και ζήτησε να εξεταστεί και η τέλεση του αδικήματος της πλαστογραφίας.13 κατηγορουμένων.

Πριν από λίγες ημέρες πάντως για άλλη υπόθεση παράνομων ευρωπαϊκών επιδοτήσεων, το δικαστήριο επέβαλε σε 13 κατηγορουμένους από τη Φθιώτιδα, ποινές φυλάκισης από 6 μήνες ή ελαφρύτερη μέχρι 40 μήνες αναγνωρίζοντας το ελαφρυντικό του σύννομου βίου μόνο σε τέσσερις από αυτούς. Μετά την καταδίκη τους οι κατηγορούμενοι άσκησαν έφεση και έφυγαν ελεύθεροι από τα δικαστήρια

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ροή Ειδήσεων