• Αναζήτηση

Επενδύσεις – μαμούθ στην Τρίπολη βάζουν την ελληνική φαρμακοβιομηχανία στο παγκόσμιο κάδρο των εξελίξεων

Γράφει η 

06:20 – 01/04/2024
Τελευταία ενημέρωση: 06:22 – 01/04/2024

Τρία νέα εργοστάσια στη βιομηχανική ζώνη της Τρίπολης δίνουν χιλιάδες θέσεις εργασίας αυξάνοντας τις ασφαλιστικές εισφορές προς το κράτος, ενώ ταυτόχρονα αυξάνουν σημαντικά τις εξαγωγές, το ΑΕΠ, και γεμίζουν τα ταμεία με φόρους εκατομμυρίων ευρώ προσφέροντας στους Έλληνες το 70% περίπου των φαρμάκων που χρειάζονται… Αλλά και μόνο που η Ελλάδα θα είναι η μοναδική χώρα που θα παράγει από εγχώρια βιομηχανία της, και θα εξάγει σε ολόκληρη την Ευρώπη μία αντιβιοτική ουσία, την αμοξυκιλλίνη, αρκεί για να γίνει κάποιος περήφανος! Πόσο μάλλον που στα εργοστάσια της Τρίπολης θα παράγουμε ακόμα και πρώτες ύλες απεξαρτώντας τη χώρα από την Κίνα και την Ινδία που προκάλεσαν το παγκόσμιο πρόβλημα με τις ελλείψεις στην πανδημία.

Η έκρηξη της επιχειρηματικότητας στην Τρίπολη έγινε εφικτή μέσω του «επενδυτικού clawback» που επιστρέφει στη βιομηχανία μέρος του, εφόσον κάνει νέες επενδύσεις στη χώρα. Όπως δήλωσε μάλιστα ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, «το ίδιο καλούμε να κάνουν και οι ξένες φαρμακοβιομηχανίες ώστε να μειωθεί και το δικό τους clawback».

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) και συν-διευθύνων σύμβουλος της ELPEN, κ. Θεόδωρος Τρύφων, ο οποίος είναι και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου, Medicines for Europe, τόνισε μεταξύ άλλων ότι «στην εκδήλωση αυτή αναδεικνύεται η μεγάλη προστιθέμενη αξία της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας στην ελληνική οικονομία και κοινωνία. Μία βιομηχανική περιοχή, μια ολόκληρη πόλη, η Τρίπολη και ο νομός Αρκαδίας αναζωογονούνται από τις μεγάλες επενδύσεις της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας. Δημιουργούμε σε όλη τη χώρα χιλιάδες άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας και καλύπτουμε εκατομμύρια Έλληνες με εγχώρια παραγόμενα φάρμακα. Με την ολοκλήρωση των επενδύσεων αυτών αντιμετωπίζουμε ελλείψεις σε πολλά βασικά φάρμακα. Δίνουμε ελπίδα και προοπτική σε χιλιάδες νέες και νέους. Αποδεικνύουμε ότι η Ελλάδα μπορεί να είναι κέντρο παραγωγής φαρμάκων για όλη την Ευρώπη».

Από την πλευρά του, ο κ. Δημήτρης Δέμος, αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας, αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας DEMO, προχώρησε σε μια παρουσίαση αναφορικά με τη συνεισφορά της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας στην έρευνα και την καινοτομία, σημειώνοντας ότι:

«Πολλές φορές θεωρούμε ότι η υγεία προάγεται μέσω της καινοτομίας, και αυτό είναι γεγονός γιατί μέσα από την καινοτομία δημιουργούνται νέες θεραπευτικές λύσεις. Η εξάπλωση, όμως, των λύσεων αυτών σε παγκόσμιο επίπεδο και ειδικά σε χώρες που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να αγοράσουν φάρμακα, που ολοένα και ακριβαίνουν, έρχεται μέσα από τη βιομηχανία γενοσήμων, η οποία δεν εξασφαλίζει απλώς προσιτό φάρμακο σε μεγάλο μέρος του πλανήτη μετά τη λήξη καθεστώτος προστασίας αλλά μέσα από ενέργειες οριακής καινοτομίας βελτιώνει το αρχικό προϊόν, ώστε να δημιουργήσει ευκολία στη χρήση και αύξηση της συμμόρφωσης του ασθενή».

Η γενική διευθύντρια της ΠΕΦ, κα Φαίη Κοσμοπούλου, παρουσίασε τις σημαντικές επενδύσεις της εγχώριας βιομηχανίας φαρμάκου που ήδη υλοποιούνται για την περίοδο 2020- 2026 και περιλαμβάνουν 10 νέα εργοστάσια, 22 νέες μονάδες παραγωγής και 14 νέες ερευνητικές δομές.

Όπως ανέφερε, οι επενδύσεις της φαρμακοβιομηχανίας συμβάλλουν στην κάλυψη του επενδυτικού κενού που μας χωρίζει από τις χώρες της Ευρωζώνης και ανοίγουν το δρόμο στην οικοδόμηση μιας ισχυρής ελληνικής οικονομίας που θα παράγει και δεν θα εξαρτάται σε απόλυτο βαθμό από τις εισαγωγές προϊόντων.

Κατά την παρουσίαση των επενδύσεων της DEMO στην Τρίπολη, ο κ. Αριστοτέλης Λυμπερόπουλος, Director of Industrial Development της εταιρείας DEMO, ανέφερε ότι στο παραγωγικό campus της φαρμακοβιομηχανίας DEMO στην Τρίπολη θα παράγονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα πρώτες ύλες φαρμάκων αλλά και τελικά φαρμακευτικά προϊόντα χημικής προέλευσης. Με την ολοκλήρωσή της, θα συγκαταλέγεται στις 3 μεγαλύτερες μονάδες παραγωγής πενικιλινούχων & ογκολογικών φαρμάκων της Ευρώπης. Με τα προϊόντα που θα παράγονται εκεί, η DEMO θα μπορεί να καλύπτει το 34% των αναγκών της ΕΕ σε πενικιλινούχα και το 35% σε ογκολογικά φάρμακα. Με την επένδυση αυτή, η DEMO συμβάλλει στην αναβάθμιση της περιοχής της Αρκαδίας, αφού θα δημιουργηθούν σε βάθος δεκαετίας πάνω από 1.000 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας. Επιπλέον, η Τρίπολη προάγεται σε σημαντικό Ευρωπαϊκό κέντρο της Φαρμακοβιομηχανίας ενώ ταυτόχρονα, με την ανάπτυξη και παραγωγή πρώτων υλών σε ευρωπαϊκό έδαφος, η Ευρώπη, μέσω της Ελλάδας, αποκτά τις προϋποθέσεις να αποκτήσει σταδιακά επάρκεια και αυτονομία από τρίτες χώρες στο νευραλγικό τομέα της υγείας.

Ο κ. Χρήστος Σωτηρίου, Αντιπρόεδρος Δ.Σ. και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας WIN MEDICA επικεντρώθηκε στην επένδυση της WIN MEDICA στην περιοχή και δήλωσε ότι: «Η Win Medica με την κατασκευή της νέας παραγωγικής μονάδας στην Τρίπολη μετασχηματίζεται από αμιγώς εμπορική και σε παραγωγική Εταιρεία. Η νέα παραγωγική μονάδα θα είναι συνολικής επένδυσης 50 εκατ. ευρώ και θα δημιουργήσει 250 νέες άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας. Τα πολλαπλασιαστικά οφέλη της συνολικής επένδυσης αναμένεται να ξεπεράσουν τα 100 εκατ.€. Με τα ογκολογικά φάρμακα που θα παράγει η νέα μονάδα, θα μπορεί να καλυφθεί το 50% των αναγκών των ελλήνων ασθενών, σε 11 βασικά ογκολογικά φάρμακα. Παράλληλα, η εταιρεία μας έχει συνάψει ήδη συμφωνίες και σχεδιάζει να εξάγει τα φαρμακευτικά σκευάσματα σε περισσότερες από 40 χώρες στην Ευρώπη και την Ασία. Η Win Medica στοχεύει να παρέχει στο κράτος και στην ιατρική κοινότητα εξαιρετικής ποιότητας εγχώρια παραγόμενα φάρμακα που θωρακίζουν τους ασθενείς, προσφέρουν εξοικονομήσεις στη φαρμακευτική δαπάνη και ενισχύουν την Ελληνική οικονομία».

Ο κ. Μάριος Κάτσικας πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της FARAN, ανακοίνωσε τη νέα επένδυση της FARAN στην περιοχή της Τρίπολης, τονίζοντας πως «παραμένοντας πιστοί στο όραμά μας, συνεχίζουμε να πρωτοπορούμε και να αναπτυσσόμαστε, έχοντας επιδείξει μία εντυπωσιακή ανάπτυξη πενταπλασιάζοντας τον κύκλο εργασιών της τα τελευταία πέντε χρόνια, προχωράει στα επόμενα επιχειρηματικά της πλάνα. Σχεδιάζουμε πλέον μία σημαντική επένδυση σε μια νέα σύγχρονη ερευνητική και παραγωγική μονάδα ενέσιμων και μελλοντικά και βιοτεχνολογικών φαρμάκων, συνολικής επιφάνειας 12.000τ.μ., η οποία θα κτιστεί επί οικοπέδου 36.000 τ.μ. στην ΒΙΠΕ Τριπόλεως.

Στη μονάδα θα αναπτυχθούν αρχικά γραμμές στείρας πλήρωσης και συσκευασίας (fill/finish) παρεντερικών σκευασμάτων μικρού όγκου σε υγρή και λυοφιλοποιημένη μορφή, σε φιαλίδια, φυσίγγια και προγεμισμένες σύριγγες και επιπλέον στην ίδια εγκατάσταση προγραμματίζεται μελλοντικά να παράγονται και βιοτεχνολογικά φάρμακα. Η παραγωγική μονάδα θα ακολουθεί τα υψηλότερα πρότυπα εισάγοντας νέα standards στον τεχνολογικό εξοπλισμό και στις διαδικασίες παραγωγής και σχεδιάζεται να πιστοποιηθεί από την EMA και από τον FDA, ώστε να μπορεί να διαθέτει τα προϊόντα και τις υπηρεσίες της στην διεθνή αγορά».

https://www.ieidiseis.gr/

Ροή Ειδήσεων