• Αναζήτηση

Επίκαιρη Ερώτηση του Προέδρου της Κ.Ο «ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ» και Βουλευτή Μεσσηνίας Αλέξη Χαρίτση: «Φιλιατρινό Φράγμα – Τέσσερα χρόνια κυβερνητικής αδράνειας»

Κοινοβουλευτική παρέμβαση με Επίκαιρη Ερώτηση του προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης πραγματοποίησε ο Πρόεδρος της Κ.Ο. «ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ» και Βουλευτής Μεσσηνίας Αλέξης Χαρίτσης, σχετικά με την συνεχιζόμενη αδράνεια που επιδεικνύει η κυβέρνηση και το αρμόδιο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ως προς την υλοποίηση των απαιτούμενων διαδικασιών απαλλοτριώσεων και της δημοπράτησης των αναγκαίων αρδευτικών έργων, ώστε να λειτουργήσει επιτέλους το πολύπαθο Φιλιατρινό Φράγμα.

Ο Αλ. Χαρίτσης στο κείμενο της ερώτησης του υπογραμμίζει ότι, « …με αλλεπάλληλες ερωτήσεις μας την προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο για συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης και λειτουργίας του έργου και παρά τις υποσχέσεις σειράς Υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης που χρονολογούνται από το 2020, όταν ο τότε Υπουργός δεσμεύτηκε για δημοπράτηση των αρδευτικών έργων το 1ο τρίμηνο του 2021, το έργο συνεχίζει να παραμένει σε αδράνεια με τις διαδικασίες απαλλοτριώσεων να προχωρούν με ρυθμούς «χελώνας».

Ο Πρόεδρος της Κ.Ο. της ΝΕΑΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ επισημαίνει ότι οι καθυστερήσεις έχουν επιφέρει επιπλέον σοβαρότατα προβλήματα στις υποδομές του φράγματος, εφ’ όσον λόγω της υπερχείλισης των υδάτων του ταμιευτήρα που καταλήγουν ανεκμετάλλευτα στην θάλασσα, παρατηρούνται το τελευταίο διάστημα σοβαρές ρωγμές σε στηθαία αλλά και επικίνδυνες κατολισθήσεις.

Τέλος ο Αλ. Χαρίτσης ερωτά τον Υπουργό:

· Δεδομένης της 4χρονης απραξίας ως προς την ολοκλήρωση των διαδικασιών απαλλοτριώσεων και δημοπράτησης των αναγκαίων αρδευτικών έργων για την λειτουργία του φράγματος Φιλιατρών, αλλά και των έκτακτων αναγκών που προκύπτουν πλέον λόγω της κλιματικής αλλαγής, σε ποιες ενέργειες πρόκειται να προβεί άμεσα το ΥΠ.Α.Α.Τ. ώστε το κρίσιμο αυτό έργο επιτέλους να ολοκληρωθεί;

 

Παρατίθεται το πλήρες κείμενο της επίκαιρης ερώτησης

 

 

Αθήνα, 7 Δεκεμβρίου 2023

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

ΘΕΜΑ: «Φιλιατρινό Φράγμα – Τέσσερα χρόνια κυβερνητικής αδράνειας»

Ένα έργο ανάσα για τον κάμπο της Τριφυλίας, δεύτερη σε θερμοκηπιακή κάλυψη παραγωγική περιοχή της χώρας που παράγει ετησίως δεκάδες χιλιάδες τόνους κηπευτικών, φρούτων και ελαιολάδου, το φράγμα Φιλιατρών, παραμένει εδώ και μια τετραετία σε αδράνεια.

Από τον Ιούλιο του 2019 που εντάχθηκε η κατασκευή των αρδευτικών έργων στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης του ΕΣΠΑ 2014-2020 με προϋπολογισμό 45,8 εκατ. Ευρώ, το αρμόδιο Υπουργείο δεν έχει ολοκληρώσει καν τις διαδικασίες απαλλοτριώσεων. Με αλλεπάλληλες ερωτήσεις μας την προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο για συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης και λειτουργίας του έργου και παρά τις υποσχέσεις σειράς Υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης που χρονολογούνται από το 2020, όταν ο τότε Υπουργός δεσμεύτηκε για δημοπράτηση των αρδευτικών έργων το 1ο τρίμηνο του 2021, το έργο συνεχίζει να παραμένει σε αδράνεια με τις διαδικασίες απαλλοτριώσεων να προχωρούν με ρυθμούς «χελώνας».

Παράλληλα, η μακροχρόνια αδράνεια και οι συνεχιζόμενες καθυστερήσεις δημιουργούν σοβαρότατα προβλήματα πλέον και στις υποδομές του φράγματος, εφ’ όσον λόγω της υπερχείλισης των υδάτων του ταμιευτήρα που καταλήγουν ανεκμετάλλευτα στην θάλασσα, παρατηρούνται το τελευταίο διάστημα σοβαρές ρωγμές σε στηθαία αλλά και επικίνδυνες κατολισθήσεις.

Ο σημαντικότερος όμως παράγοντας που εγκυμονεί μεγάλους κινδύνους σε μια περιοχή με σημαντική παραγωγική δραστηριότητα είναι οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Το τραγικό αποτέλεσμα της πρόσφατης καταστροφής των καλλιεργειών του Θεσσαλικού κάμπου λόγω των έντονων πλημμυρικών φαινομένων είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα. Αλλά και η παρατεταμένη ανομβρία που επικρατεί σε μεσογειακές χώρες, όπως η Ισπανία και η Ιταλία, με συνέπεια την σχεδόν μηδενική παραγωγή ελαιοκάρπου. Τέτοια φαινόμενα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών επιστημόνων, αναμένεται να ενταθούν και στη χώρα μας τα επόμενα χρόνια. Αναδεικνύεται έτσι η κατεπείγουσα αναγκαιότητα για την αποπεράτωση του Φιλιατρινού φράγματος, καθώς η λειτουργία του θα λύσει το πρόβλημα της άρδευσης 34.000 καλλιεργήσιμων εκτάσεων.

Κατόπιν αυτών ερωτάται ο κ. Υπουργός,

· Δεδομένης της 4χρονης απραξίας ως προς την ολοκλήρωση των διαδικασιών απαλλοτριώσεων και δημοπράτησης των αναγκαίων αρδευτικών έργων για την λειτουργία του φράγματος Φιλιατρών, αλλά και των έκτακτων αναγκών που προκύπτουν πλέον λόγω της κλιματικής αλλαγής, σε ποιες ενέργειες πρόκειται να προβεί άμεσα το ΥΠ.Α.Α.Τ. ώστε το κρίσιμο αυτό έργο επιτέλους να ολοκληρωθεί;

O ερωτών Πρόεδρος της Κ.Ο. ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ & Βουλευτής Ν. Μεσσηνίας

Χαρίτσης Αλέξανδρος (Αλέξης)

Ροή Ειδήσεων