• Αναζήτηση

Ερώτηση Λαμπρόπουλου προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης για τον ΕΛΓΑ

ΙΩΑΝΝΗΣ Δ. ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

18.06.20

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ Κ. ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

Όπως είναι γνωστόν, ο παρατεταμένος καύσωνας του περασμένου Μαΐου προκάλεσε μεγάλες ζημιές στον ελαιόκαρπο σε όλο τον Νομό Μεσσηνίας.

Οι αγρότες μας, που βρίσκονται σε απόγνωση, θα πρέπει να αποζημιωθούν και μάλιστα γρήγορα από τον ΕΛΓΑ διότι:

Από τους ελέγχους, έχει διαπιστωθεί σημαντικό ποσοστό ζημιωμένων ηρτημένων καρπιδίων, πέραν της ύπαρξης, επίσης, ζημιωμένων ανθέων, σε ποσοστό, όμως, αναλογικά πολύ μικρότερο αυτού των καρπιδίων, σε αρκετές περιοχές.

Κατόπιν αυτών, συντρέχουν οι απαραίτητες προϋποθέσεις, για την υλοποίηση των διαδικασιών αποζημίωσης των πληγέντων ελαιοκαλλιεργητών.

Οι προϋποθέσεις είναι :

1. Η ύπαρξη του ζημιογόνου γεγονότος, εν προκειμένω θερμοκρασία άνω των 40 βαθμών Κελσίου (άρθρα 2 και 3 παρ. 8 ε του Κανονισμού)

2. Η ύπαρξη ζημιωμένης καρποφορίας, λόγω του πολύ μεγάλου ποσοστού ηρτημένων και αναπτυσσομένων καρπιδίων (άρθρο 4 παρ. 1 Κανονισμού).

Στην προκειμένη περίπτωση, από την στιγμή, που υπάρχει δέσιμο καρπών με εμφάνιση ζημιάς, δεν υφίσταται η εξαίρεση του άρθρου 6 παρ. 4 του Κανονισμού.

3. Το ποσοστό ζημίας στην παραγωγή είναι άνω του 20% (άρθρο 7 του Κανονισμού).

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο Κ. ΥΠΟΥΡΓΟΣ

1. Θα προχωρήσουν οι εξατομικεύσεις του ΕΛΓΑ, ύστερα από τις σχετικές αναγγελίες και αιτήσεις των παραγωγών, ώστε να αποζημιωθούν οι ζημιωθέντες, σύμφωνα με τον Κανονισμό του ΕΛΓΑ, όπως τεκμηριωμένα αναφέρθηκε παραπάνω;

2. Θα τροποποιηθεί ο Κανονισμός, ώστε να καλύπτονται μελλοντικά, οι ζημιές στην ανθοφορία;

Ο Ερωτών Βουλευτής

Ιωάννης Δ. Λαμπρόπουλος

Ροή Ειδήσεων