• Αναζήτηση

ΕΣΥ: Πάνω από 2.000 υγειονομικοί σε καραντίνα -Τα νοσοκομεία που είναι στο «κόκκινο»

Τεράστιες πιέσεις στο Εθνικό Σύστημα Υγείας ασκεί η μετάλλαξη Όμικρον, με χιλιάδες υγειονομικούς από νοσοκομεία να νοσούν και να είναι ήδη σε καραντίνα.

Όπως εξηγεί ο Μιχάλης Γιαννάκος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία, ο φετινός χειμώνας είναι πολύ πιο δύσκολος από τον περυσινό, καθώς στα νοσοκομεία λειτουργούν με κατά τουλάχιστον 10.000 λιγότερους εργαζόμενους.

Σε ό,τι αφορά τους υγειονομικούς που νοσούν, ο κ. Γιαννάκος επισημαίνει ότι «αυτή τη στιγμή είναι πάνω από 2.000 οι συνάδελφοι που είναι θετικοί στον ιό και κάθε μέρα γίνονται περισσότεροι. Από αυτούς, οι 1.000 με 1.200 είναι από το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό».

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ, «βρίσκονται σε αναστολή περίπου 6.500 με 7.000 εργαζόμενοι που δεν έχουν εμβολιαστεί. Εκτιμούμε ότι ένα ποσοστό από αυτούς θα επιστρέψει σταδιακά, είτε λόγω νόσησης είτε λόγω εμβολιασμού. Όμως επειδή το πιστοποιητικό νόσησης πήγε στους 3 μήνες, από τους 6, ίσως ξαναβγούν».

Το τρίτο «αγκάθι» για τα δημόσια νοσοκομεία της χώρας ήταν και οι συνταξιοδοτήσεις. «Είχαμε 2.000 αποχωρήσεις για συνταξιοδότηση από το ΕΣΥ, δίχως να αναπληρωθεί κανείς. Επομένως, έχουμε, χονδρικά, 7.000 εργαζόμενους σε αναστολή, 2.000 σε καραντίνα και 2.000 συνταξιοδοτήσεις. Βάζοντας στην εξίσωση κάποιους που επέστρεψαν, τότε βλέπουμε ότι είμαστε 10.000 μείον συγκριτικά με τον περυσινό χειμώνα» τονίζει ο κ. Γιαννάκος.

Κόκκινος συναγερμός σε «Λαϊκό», «Γεννηματάς», «Άγιο Σάββα», «Έλενας Βενιζέλου»
Οι εξελίξεις έχουν σημάνει συναγερμό σε διοικήσεις και εργαζόμενους στα νοσοκομεία, που κατακλύζονται καθημερινά από νέα περιστατικά κορωνοϊού.

«Ο ιός έχει χτυπήσει και το νοσοκομείο μας, σε όλα τα επίπεδα. Το φαινόμενο είναι ανησυχητικό. Έχουμε περιστατικά επαναλοίμωξης σε ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό μέσα σε 8 μήνες, ευτυχώς με ήπια συμπτώματα» λέει στο iefimerida.gr ο Τάσος Αντωνόπουλος, πρόεδρος των εργαζομένων του Λαϊκού Νοσοκομείου. «Τα κρούσματα μας έχουν αποδεκατίσει γιατί μιλάμε για ένα νοσοκομείο με 1.000 άτομα προσωπικό. Εάν υπολογίσουμε τις αναστολές, σε συνδυασμό με τις μολύνσεις το πρόβλημα είναι μεγάλο, το οποίο πλέον είναι εντός των πυλών» προσθέτει.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλη Γιαννάκο το ποσοστό θετικότητας στα νοσοκομεία ανεβαίνει με ανησυχητικούς ρυθμούς. «Όλοι λένε για τον “Ευαγγελισμό” με τα 92 περιστατικά, που πράγματι είναι ένα μεγάλο νούμερο, όμως υπάρχουν και πιο δύσκολες περιπτώσεις. Δείτε για παράδειγμα το “Έλενας Βενιζέλου”. Στις 3/1 είχε 37 θετικούς εργαζόμενους, δηλαδή το 4,2% του συνόλου» σημειώνει.

Συναγερμός στον «Ευαγγελισμό»: Tέλος στα επισκεπτήρια για δύο εβδομάδες -92 εργαζόμενοι θετικοί στον ιό
«Πολύ μεγάλο είναι το πρόβλημα και στον Άγιο Σάββα όπου είχε 30 θετικούς εργαζόμενους, δηλαδή το 2,7%. Εδώ μιλάμε για ογκολογικό νοσοκομείο και για εργαζόμενους που θα επιστρέψουν μετά την πάροδο 5 ημερών, δίχως προληπτικό έλεγχο. Δεν υπάρχει κίνδυνος διασποράς στους ογκολογικούς ασθενείς; Φυσικά και υπάρχει» τονίζει ο κ. Γιαννάκος.

Την ίδια στιγμή, στο «Γεννηματάς», βάσει των στοιχείων της 3ης Ιανουαρίου, είναι θετικοί στον κορωνοϊό 79 εργαζόμενοι (3,6% του συνόλου). «Από αυτούς τους 79 οι 28 είναι γιατροί και 31 νοσηλευτές. Δηλαδή η μεγάλη πλειοψηφία είναι μάχιμο προσωπικό» αναφέρει ο Μιχάλης Γιαννάκος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι και στο Παίδων Πεντέλης είναι θετικοί 15 εργαζόμενοι, δηλαδή το 3,1% του συνόλου.

πηγή: iefimerida

Ροή Ειδήσεων