• Αναζήτηση

Eτσι θα γίνει ο εμβολιασμός στη Βρετανία –Η πρώτη χώρα της Δύσης που ενέκρινε εμβόλιο για τον κορωνοϊό

Από τις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί στη Βρετανία με το πρώτο εγκεκριμένο σε χώρα της Δύσης εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, αναπτερώνοντας τις ελπίδες για την αρχή του τέλους της φονικής πανδημίας.

Μετά το πράσινο φως που άναψε στο εμβόλιο των Pfizer / BioNTech η βρετανική ανεξάρτητη Ρυθμιστική Αρχή Φαρμάκων και Προϊόντων Υγείας (MHRA), οι Αρχές ετοιμάζουν τα κέντρα εμβολιασμού σε νοσοκομεία του Εθνικού Συστήματος Υγείας (NHS) και των ενόπλων δυνάμεων, με τον υπουργείο Υγείας Ματ Χάνκοκ να διακηρύττει μέσω του SkyNews ότι η Βρετανία θα έχει ξεμπερδέψει με την Covid-19 «μέχρι την άνοιξη». «Τα νέα είναι φανταστικά. Η MHRA ενέκρινε την έκτακτη χρήση του εμβολίου και το Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι έτοιμο. Έτσι, από τις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα ξεκινήσουμε το πρόγραμμα εμβολιασμού στη χώρα», δήλωσε στο Skynews.

Το εμβόλιο των Pfizer / BioNTech έχει αποδειχθεί σε μελέτες ότι είναι αποτελεσματικό σε ποσοστό 95% και μάλιστα σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, ενώ τα κέντρα εμβολιασμού αναμένεται να λειτουργούν επτά ημέρες την εβδομάδα, αν και οι περισσότεροι Βρετανοί θα περιμένουν το νέο έτος για να εμβολιαστούν.
Ποιοι θα προηγηθούν στο πρόγραμμα εμβολιασμού στη Βρετανία
Όπως δήλωσε ο υπουργός Υγείας, οι εμβολιασμοί στη Βρετανία θα ξεκινήσουν από τα πλέον ηλικιωμένα άτομα, τους τροφίμους και το προσωπικό των οίκων ευγηρίας, όπου ήταν ζοφερή η εικόνα ήδη από το πρώτο κύμα της πανδημίας, ενώ ψηλά στη λίστα των προτεραιοτήτων βρίσκονται οι υγειονομικοί του NHS και όσοι κρίνονται εξαιρετικά ευάλωτοι από τον κορωνοϊό. Θα ακολουθήσουν οι επόμενες ηλικιακές ομάδες, αν και αναμένονται εντός της ημέρας ανακοινώσεις. Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές που είχε δώσει η βρετανική κυβέρνηση τον Σεπτέμβριο, μετά τα γηροκομεία θα ακολουθήσουν όσοι είναι άνω των 80 ετών και το προσωπικό των κρατικών νοσοκομείων και στη συνέχεια όσοι είναι άνω των 75 ετών, άνω των 70, άνω των 65, καθώς και ενήλικες κάτω των 65 ετών που περιλαμβάνονται στις ομάδες υψηλού κινδύνου, όπως οι καρκινοπαθείς.

Στη συνέχεια θα εμβολιαστούν όσοι ανήκουν στις ομάδες «μέτριου κινδύνου» κάτω των 65 ετών, περιλαμβανομένων των διαβητικών και των ασθματικών. Στις τελευταίες ομάδες προτεραιότητας υπάγονται οι άνω των 60, στη συνέχεια οι άνω των 55 και οι άνω των 50 ετών, προτού ξεκινήσει ο μαζικός εμβολιασμός του πληθυσμού, πιθανώς και πάλι βάσει κάποιων παραμέτρων όπως η ηλικία και τα υποκείμενα νοσήματα, αλλά το πρόγραμμα αυτό αναμένεται να διαρκέσει μήνες. Ο Ματ Χάνκοκ έχει πει παλαιότερα ότι το εμβόλιο δεν θα είναι υποχρεωτικό για τα παιδιά.

Το σχέδιο μαζικού εμβολιασμού στη Βρετανία
Όπως έχει διευκρινίσει ο Βρετανός υπ. Υγείας, θα υπάρξουν τρεις τρόποι χορήγησης του εμβολίου: μέσω νοσοκομείων, μέσω κέντρων εμβολιασμού και μέσω γιατρών και φαρμακοποιών σε εκείνους που το χρειάζονται επειγόντως.

«Πενήντα νοσοκομεία σε ολόκληρη τη χώρα είναι ήδη έτοιμα και περιμένουν να παραλάβουν το εμβόλιο, πράγμα που αναμένεται να γίνει τώρα», δήλωσε. Ενώ σε παλαιότερες δηλώσεις του είχε τονίσει ότι θα λειτουργήσουν εμβολιαστικά κέντρα επτά ημέρες την εβδομάδα με τη βοήθεια του στρατού. Παράλληλα, από το ΝΗS έχουν πει ότι θα υπάρχουν ειδικές ομάδες που θα αναλάβουν τον εμβολιασμό των τροφίμων και των μελών του προσωπικού των οίκων ευγηρίας.

Είναι ασφαλές το εμβόλιο;
Ορισμένοι -μεταξύ των οποίων και εκείνοι με αδύναμα ανοσοποιητικά συστήματα- δεν θα μπορέσουν να εμβολιαστούν λόγω του κινδύνου που θα μπορούσε να ελλοχεύει για την υγεία τους το εμβόλιο, αν και oι Pfizer / BioNTech έχουν δηλώσει μετά τις δοκιμές σε 43.500 εθελοντές σε έξι χώρες ότι δεν διαπιστώθηκαν σοβαρές ανησυχίες για την ασφάλεια του εμβολίου τους, πέραν κάποιων ήπιων παρενεργειών, που περιλαμβάνουν κεφαλαλγίες, μυαλγίες και μέτριο πυρετό.

Το εμβόλιο θα πρέπει να εγκριθεί από τις αρμόδιες εποπτικές Αρχές κάθε χώρας, προτού ξεκινήσει εκεί ο εμβολιασμός.

Το κόστος του εμβολίου
Εκτός από το εμβόλιο των Pfizer / BioNTech, μπορούν να χρησιμοποιηθούν κι άλλα στη Βρετανία, καθώς αναμένεται σύντομα η έγκριση εκείνων της Moderna και των AstraZeneca / Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Η κυβέρνηση Τζόνσον έχει παραγγείλει 300 εκατ. δόσεις εμβολίων από έξι διαφορετικές εταιρείες, ανάμεσά τους και 40 εκατ. δόσεις από τη Pfizer – ποσότητα αρκετή για τον εμβολιασμό του ενός τρίτου του πληθυσμού της χώρας. Περίπου 10 εκατ. δόσεις θα είναι σύντομα διαθέσιμες στη χώρα για τις ομάδες προτεραιότητας, ενώ το βρετανικό ΕΣΥ θα το χορηγεί δωρεάν. Η Pfizer λέγεται ότι έχει κλείσει συμφωνίες με διάφορες χώρες για μια τιμή γύρω στα 16.60 ευρώ τη δόση.

Για πόσο διάστημα θα παρέχει προστασία το εμβόλιο;
Απάντηση προς το παρόν στο ερώτημα αυτό δεν υπάρχει. Η Pfizer έχει πει ότι το δικό της εμβόλιο πιθανώς να παρέχει ετήσια προστασία, όπως και τα αντιγριπικά.

Σε μια πρόσφατη έρευνά τους επιστήμονες του αμερικανικού Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια προειδοποίησαν τους φαρμακευτικούς κολοσσούς και τις εταιρείες βιοτεχνολογίας να προετοιμάζονται για το ενδεχόμενο μετάλλαξης του κορωνοϊού, που θα τον καταστήσει ανθεκτικό στα εμβόλιά τους.

Γιατί χρειάζονται δύο δόσεις
Όσον αφορά στο εμβόλιο των Pfizer / BioNTech οι εμβολιαζόμενοι θα λαμβάνουν δύο δόσεις με χρονική απόσταση τριών – τεσσάρων εβδομάδων. Οι δύο δόσεις εν προκειμένω είναι αναγκαίες για να διασφαλιστεί η αποτελεσματικότητα του εμβολίου, ενώ σε άλλα αρκεί μία δόση.

Οι δύο δόσεις βοηθούν στην ανάπτυξη πλήρους ανοσίας, κάτι που συμβαίνει και με άλλα εμβόλια, όπως εκείνο κατά της ηπατίτιδας Α, της ανεμβλογιάς και του έρπητα.

Ροή Ειδήσεων