• Αναζήτηση

Εύα Καϊλή: Για δεύτερη εβδομάδα στις φυλακές -Θα περάσει Χριστούγεννα ολομόναχη στο κελί, ποια πρόσωπα «καίει»

Στη δεύτερη εβδομάδα κράτησής της στης φυλακές Χάρεν μπαίνει η Εύα Καϊλή, που θα κάνει Χριστούγεννα στο κελί.

Χθες, Πέμπτη, αποφασίστηκε ότι θα παραμείνει προφυλακισμένη για έναν μήνα, μέχρι τις 22 Ιανουαρίου, οπότε και οι συνήγοροί της θα καταθέσουν νέο αίτημα αποφυλάκισης, καθώς πλέον θα έχει λήξει το διάστημα της προφυλάκισης της πρώην αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Σύμφωνα με την βελγική δικαιοσύνη, η Εύα Καϊλή είχε δικαίωμα να ασκήσει εντός 24 ωρών (μέχρι σήμερα 23/12/22 το απόγευμα δηλαδή) ένσταση επί της απόφασης προφυλάκισής της, το οποίο θα εξετάζονταν σε 15 ημέρες.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες του ΣΚΑΪ οι δικηγόροι της δε θέλησαν να ασκήσουν έφεση διότι αν απορριφθεί το αίτημα τότε όταν θα γίνει η επόμενη εξέταση αυτεπάγγελτα πλέον, θα εξεταστεί από εφέτη ανακριτή, δυσκολεύοντας έτσι ίσως την κατάσταση. Σε ένα μήνα που θα εξεταστεί το αίτημα της αποφυλάκισης αυτεπάγγελτα, θα ακολουθηθεί η ίδια διαδικασία σε επίπεδο όμως πρωτοδίκη. Πρόκειται για μια πιο βοηθητική κατάσταση για την κυρία Καϊλή από το να την εξετάσει εφέτης ανακριτής.

Δημητρακόπουλος: Είναι Χριστούγεννα, είναι μόνη και ζει μια καταστροφή
Ο δικηγόρος της, Μιχάλης Δημητρακόπουλος, περιέγραψε την Παρασκευή, την κατάστασή της, λέγοντας ότι είναι εντελώς μόνη της, όπως και το παιδί της, ηλικίας μόλις 22 μηνών.

«Η Εύα Καϊλή ζει μια καταστροφή» υποστήριξε ο δικηγόρος της, εισερχόμενος στις φυλακές Χάρεν για να την επισκεφθεί. «Είναι Χριστούγεννα, δεν υπάρχει κανείς δίπλα της, η Εύα Καϊλή αισθάνεται ότι ζει μια καταστροφή, παρακαλώ σεβαστείτε το», κατέληξε ο κ. Δημητρακόπουλος.

Ο δικηγόρος εξήγησε πως η Εύα Καϊλή δεν κατέθεσε έφεση κατά της απόφασης να συνεχιστεί για ένα μήνα η προφυλάκισή της «για νομικούς λόγους» και επιβεβαίωσε πως θα κατατεθεί νέο αίτημα για την υπό όρους αποφυλάκιση, που θα επανεξεταστεί μετά τη λήξη του χρονικού διαστήματος της προφυλάκισής της.

Επισκεπτήριο για την Εύα Καϊλή: Στις φυλακές του Χάρεν ο πατέρας της
Στις φυλακές Χάρεν βρέθηκε την ίδια ημέρα, την Παρασκευή, και ο πατέρας της Εύας Καϊλή, για να την επισκεφθεί, χωρίς, ωστόσο, να κάνει δηλώσεις στις κάμερες των δημοσιογράφων.

 

Παραμένει στις φυλακές Χάρεν η Εύα Καϊλή, το σκεπτικό της βελγικής Δικαιοσύνης
Υπενθυμίζεται ότι χθες με απόφαση του δικαστηρίου, η Ελληνίδα ευρωβουλευτής και πρώην αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κρίθηκε προφυλακιστέα και παραμένει στις φυλακές του Χάρεν για ακόμη ένα μήνα.

Παρά το αίτημα αποφυλάκισης που κατέθεσε η υπεράσπιση της Καϊλή με τον όρο να φέρει βραχιολάκι ώστε να είναι γνωστή η τοποθεσία της, οι δικαστικές αρχές έκριναν ότι η αποφυλάκισή της θα έθετε σε κίνδυνο τη διαδικασία της έρευνας.

Τρεις είναι οι λόγοι που οδήγησαν στην απόφαση να παραμείνει στη φυλακή η Εύα Καϊλή.

Ο πρώτος είναι είναι ότι θεωρείται ύποπτη φυγής.
Ο δεύτερος είναι επειδή εκτιμάται πως μπορεί να καταστρέψει στοιχεία που αφορούν στην έρευνα και μπορούν να οδηγήσουν και σε περαιτέρω αποκαλύψεις.
Ο τρίτος είναι επειδή θα μπορούσε να έρθει σε επαφή με υπόπτους αγνώστων στοιχείων, που θα μπορούσαν να φανούν χρήσιμοι στην έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη.
Η Εισαγγελία αναφέρει ότι «προς όφελος και προστασία της έρευνας καμία άλλη πληροφορία δεν θα δίνεται στο εξής και τα ΜΜΕ θα ενημερώνονται μέσω νέων δελτίων τύπου».

Σύμφωνα με όσα είπε μάλιστα ο κ. Δημητρακόπουλος, η εισαγγελέας επέσεισε τον κίνδυνο να απαχθεί η ευρωβουλευτής από μυστικές υπηρεσίες του Κατάρ.

Ποια πρόσωπα «καίει» στην απολογία της η Εύα Καϊλή
Κατά την απολογία της η Εύα Καϊλή έδωσε και νέα ονόματα για τους ποιους έσπευσε να ειδοποιήσει μετά την έφοδο της αστυνομίας στο σπίτι της οι οποίοι συνέλαβαν αρχικά το σύντροφό της Φραντσέσκο Τζιόρτζι.

Σύμφωνα με τα όσα είπε το πρώτο πρόσωπο που προσπάθησε να ειδοποιήσει είναι τον Πιερ Αντόνιο Παντσέρι ο οποίος μιλάει μόνο ιταλικά. Ωστόσο, δεν κατάφερε όπως είπε να τον βρει κι έτσι στη συνέχεια επικοινώνησε με δύο ακόμα ευρωβουλευτές, τον Μαρκ Ταραντέλα και την Μαρία Αρένα. Στο κάδρο βάζει επίσης και τον νυν αφεντικό του Φραντσέσκο Τζιόρτζι, Αντρέα Κουτσολίνο.

Παράλληλα, κατά την απολογία της η Εύα Καϊλή έδωσε και δύο ονόματα από λομπίστες που βρίσκονται γύρω από τον Παντσέρι. Πρόκειται για τους Τζουζέπε Μερόνι ο πρώην βοηθός του και ο Ντάβιντε. Επίσης, έδωσε κι άλλα ονόματα όπως η Σιμόνα, η Καρόλα, η Φραντσέσκα όπου όπως είπε υπήρχε ένα πάρε- δώσε μεταξύ τους.

Όπως έχει αποκαλύψει η ιταλική εφημερίδα Il Fatto Quotidiano, εξάλλου, η Εύα Καϊλή, επιβεβαίωσε ενώπιον του Βέλγου ανακριτή Μισέλ Κλεζ, ότι ο Παντσέρι «ακόμη και πριν την πανδημία άφηνε χρήματα» στο σπίτι του ζευγαριού στις Βρυξέλλες «και μετά ερχόταν για να τα πάρει. Εμπιστευόταν περισσότερο τον Φραντσέσκο παρά το δικο του διαμέρισμα», «πιστεύω λόγω της ασυλίας μου», είπε,

Ο Τζόρτζι, όπως είπε η Καϊλή, λειτουργούσε ως φύλακας «ίσως και για το νυν αφεντικό του, τον [Ιταλό ευρωβουλευτή] Αντρέα Κοτσολίνο», πιθανώς λόγω «ηθικής υποχρέωσης» προς τον Παντσέρι, που του είχε προσφέρει τη θέση του κοινοβουλευτικού βοηθού, όταν ο ίδιος ήταν ευρωβουλευτής, αλλά και προς τον Κοτσολίνο, που τον κράτησε στη θέση του. Ο Τζόρτζι «δεν μπορούσε να πει όχι, ήταν πολύ ευγενικός. Ίσως θα έπρεπε να είχα πει κάτι, επειδή είμαι μεγαλύτερη», παραδέχθηκε, αφού δεν εμπιστευόταν όσα έκαναν ο σύντροφός της και οι Παντσέρι και Κοτσολίνο, μολονότι και η ίδια είχε στραφεί στον Παντσέρι για συμβουλές ως προς το πώς να κινηθεί στο χώρο της πολιτικής.

Η Καϊλή -που προ ημερών δήλωσε προδομένη από τη στάση του Τζόρτζι-παραδέχθηκε έτσι την ευθύνη του συντρόφου της, λέγοντας ότι γνώριζε τι έκανε εκείνος. Και δήλωσε ότι ουδέποτε «σκέφτηκε την προέλευση των χρημάτων», που βρέθηκαν στο διαμέρισμά τους, χαράσσοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο, όπως σχολιάζουν ιταλικά ΜΜΕ, μια ξεκάθαρη υπερασπιστική γραμμή και ρίχνοντας όλο το φταίξιμο στον Τζόρτζι.

Οι ομολογίες της ενώπιον των Βέλγων ερευνητών συνάδουν με εκείνες του συντρόφου της: «Θα κάνω ό,τι είναι αναγκαίο, ώστε η κόρη μου να μπορεί να μείνει με τη μαμά της», είχε πει στη δική του κατάθεση.

Ο πρώην βοηθός του Παντσέρι μέχρι τώρα έχει προσπαθήσει να βγάλει έξω από το κάδρο τη γυναίκα με την οποία απέκτησε μια κόρη 22 μηνών -την οποία φροντίζει η γιαγιά της, μητέρα της Καϊλή στις Βρυξέλλες – μια στρατηγική, ωστόσο, που δεν τη βοήθησε προς το παρόν να βγει από τη φυλακή.

Ροή Ειδήσεων