• Αναζήτηση

Φορολογικό νομοσχέδιο: Τέσσερις αλλαγές ανακοίνωσε ο Χατζηδάκης

Λίγες ώρες πριν την ψήφιση, ο Κωστής Χατζηδάκης φαίρνει τέσσερις νέες ρυθμίσεις που τροποποιούν το φορολογικό νομοσχέδιο. Οι τροποποιήσεις αφορούν τις επιχειρήσεις εκμετάλλευσης περιπτέρων και τις επιχειρήσεις εκμετάλλευσης επιβατηγών αυτοκινήτων δημόσιας χρήσης, δηλαδή τα ταξί.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης επεσήμανε ότι «μιλάμε για περιορισμό της φοροδιαφυγής και προσδοκούμε να έχουμε παραπάνω φορολογικά έσοδα από τους ελεύθερους επαγγελματίες 550 εκατ. ευρώ. Συνολικά με το νομοσχέδιο προσδοκούμε έως το 2027 έσοδα 3 δισ. ευρώ».

Οι τέσσερις βελτιώσεις είναι οι εξής:

Πρώτον, θα θεσπιστεί ειδική εξαίρεση από το κριτήριο του τζίρου για τα περίπτερα λόγω της πολύ μεγάλης προσαύξησης που γίνεται στα έσοδά τους από τις πωλήσεις καπνικών προϊόντων. Τα συγκεκριμένα προϊόντα έχουν πολύ μικρό περιθώριο κέρδους και γι’ αυτό κρίθηκε σκόπιμη η αλλαγή.

Δεύτερον, θα εξαιρεθούν οι ασφαλιστικοί σύμβουλοί εφόσον όμως απασχολούνται σε μέχρι δύο εταιρείες. Κρίθηκε, όπως είπε ο Κωστής Χατζηδάκης ότι πρέπει να έχουν ανάλογη μεταχείριση με τους «εργαζόμενους με μπλοκάκια» οι οποίοι αντιμετωπίζονται ως μισθωτοί.

Η τρίτη αλλαγή αφορά στα καφενεία τα οποία δεν θα υπάγονται στον τεκμαρτό τρόπο υπολογισμού του εισοδήματος εφόσον δραστηριοποιούνται σε νησιά με πληθυσμό έως 3.100 κατοίκους αλλά και σε χωριά με πληθυσμό έως 500 κατοίκους.

Τέλος, η τέταρτη αλλαγή που ανακοίνωσε, αφορά στα ταξί. Εφόσον οι οδηγοί κατέχουν ποσοστό έως 25%, το τεκμήριο θα είναι μειωμένο κατά 50%.

Ροή Ειδήσεων