• Αναζήτηση

Φυσικό αέριο: Η ΔΕΔΑ ζητά αναθεώρηση στην απόφαση της ΡΑΕ που «κόβει» την Πελοπόννησο από το 5ετές

Χωρίς περικοπές πόλεων, όσον αφορά την έλευση του αερίου, φαίνεται ότι θα υλοποιηθεί το 5ετές αναπτυξιακό πρόγραμμα της ΔΕΔΑ, παρά το γεγονός ότι αρχικά η ΡΑΕ είχε «κόψει» την Περιφέρεια Πελοποννήσου και τις πόλεις Βέροια και Γιαννιτσά.

Η ΔΕΔΑ, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει καταθέσει Αίτηση Αναθεώρησης της σχετικής απόφασης της Αρχής, ενώ εν τω μεταξύ έχουν προκύψει και άλλες κινήσεις που οδηγούν στην εκτίμηση ότι η ΔΕΔΑ θα είναι τελικά αυτη που θα έχει την ευθύνη για την έλευση του αερίου στς περιοχές αυτές.

Συγκεκριμένα, η ΔΕΔΑ, παράλληλα με την Αίτηση Αναθεώρησης επανήλθε και κατέθεσε στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας επικαιροποιημένο Πρόγραμμα Ανάπτυξης για την περίοδο 2020-2024 που προβλέπει δημιουργία δικτύων διανομής φυσικού αερίου στις πόλεις της Βέροιας και των Γιαννιτσών με σχεδιασμό για ταχύτερη υλοποίηση των έργων ώστε να μην τίθεται θέμα καθυστέρησης.

Έτσι δεν υφίσταται πλέον το θέμα της 18μηνης καθυστέρησης για την υλοποίηση των έργων σε σχέση με το προηγούμενο χρονοδιάγραμμα, θέμα που οδήγησε την ΡΑΕ να απεντάξει αρχικά τις δύο αυτές πόλεις από το 5ετές.

Σε ότι αφορά την Πελοπόννησο και συγεκριμένα τις πόλεις της Τρίπολης, της Κορίνθου, του Άργους, του Ναυπλίου, της Σπάρτης και της Καλαμάτας, πέραν της Αίτησης Αναθεώρησης της ΔΕΔΑ, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι, καλώς εχόντων των πραγμάτων, το Σεπτέμβριο θα επανυποβληθεί το 5ετές στη ΡΑΕ με προσθήκες πόλεων, έτσι ώστε να αναλάβει η ΔΕΔΑ και αυτές τις περιοχές.

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Νίκας έχει δεσμευθεί ότι μέχρι τότε θα βγάλει πρόσκληση για ένταξη και χρηματοδότηση των έργων από περιφερειακά κονδύλια του ΕΣΠΑ. Παράλληλα δρομολογούνται τα έργα που απαιτούνται από τον Διαχειριστή του Συστήματος Φυσικού Αερίου για την Πελοπόννησο. Μέχρι τώρα δεν είχαν προβλεφθεί οι σταθμοί εξόδου του ΕΣΦΑ (Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου) για την τροφοδότηση της Τρίπολης, της Κορίνθου, του Άργους, του Ναυπλίου.

Επίσης, έχει πλέον μπει στο καινούργιο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του ΔΕΣΦΑ η τροφοδότηση της Σπάρτης και της Καλαμάτας με LNG με truck loading που θα ξεκινήσει από τον σταθμό φόρτωσης βυτιοφόρων στη Ρεβυθούσα.

Σε κάθε περίπτωση, η ΔΕΔΑ έχει κάνει ήδη τα απαραίτητα βήματα, ούτως ώστε να εξασφαλίσει την προετοιμασία του έργου.

Ας σημειωθεί, τέλος, ότι αρχές Ιουλίου εκτιμάται ότι θα βγούν στον αέρα οι διαγωνισμοί για τα πρώτα μεγάλα έργα κατασκευής δικτύων διανομής φυσικού αερίου στις περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας και Στερεάς Ελλάδας.

Ροή Ειδήσεων