• Αναζήτηση

Γ. Λαμπρόπουλος: Υπάρχει η δυνατότητα της εκρίζωσης και αντικατάστασής τους, με ίδιας ποικιλίας συκόδεντρα

Σε συνάντηση που είχα σήμερα στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με τον Υφυπουργό κ. Σίμος Κεδίκογλου και τον Γενικό Γραμματέα κ. Κώστα Μπαγινέτα αποφασίστηκε, πως με την συγκεκριμένη πρόσκληση για αναδιάρθρωση της καλλιέργειας των συκόδεντρων, υπάρχει η δυνατότητα της εκρίζωσης και αντικατάστασής τους, με ίδιας ποικιλίας συκόδεντρα. Σύμφωνα και με την γνωμοδότηση του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, η συκιά είναι ξερικό φυτό, ανθεκτικό στην κλιματική αλλαγή, με εξαγωγική δυναμική.
Μετά από τις διαβεβαιώσεις των αρμοδίων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης θα πρέπει άμεσα η Συνεταιριστική Οργάνωση ΣΥΚΙΚΗ να προχωρήσει τις διαδικασίες και οι ενδιαφερόμενοι δικαιούχοι, να σπεύσουν να δηλώσουν στη ΣΥΚΙΚΗ τα στρέμματα και να ενημερωθούν για τα διαδικαστικά.
Υπενθυμίζεται, ότι μετά από την συνάντησή μου, στις 5/7/2022, με τον κ. Κεδίκογλου οργανώσαμε νέα συνάντηση στις 12/7/2022 στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, στην οποία παρευρέθηκαν και οι τρεις Γενικοί Γραμματείς του Υπουργείου, καθώς και ο Πρόεδρος και ο Διευθυντής της ΣΥΚΙΚΗΣ, στη διάρκεια της οποίας, επιλύθηκαν σημαντικά προβλήματα, για την εκκίνηση του Προγράμματος.
Συγκεκριμένα, ενώ αρχικά προβλέπετο η κάλυψη μόνο της αξίας των δενδρυλλίων, του μπαστουνιού στήριξης και της εκρίζωσης, σήμερα προβλέπεται η κάλυψη όλης της δαπάνης (εκρίζωση, δενδρύλλια, μπαστούνι, όργωμα, λίπανση, εδαφοβελτιωτικά πριν τη φύτευση, άνοιγμα λάκων, ανάλυση εδάφους κτλ).
Ο ενδιαφερόμενος θα δηλώνει στη Συνεταιριστική Οργάνωση την έκταση και θα του παραδίδεται ένα έτοιμο συκοχώραφο.
Δεν ικανοποιήθηκαν τα αιτήματα της ΣΥΚΙΚΗΣ, όπως η αντιστάθμιση επί της απώλειας εισοδήματος στην περίπτωση της εκρίζωσης και η δυνατότητα να είναι δικαιούχος των χρημάτων ο ίδιος ο παραγωγός, διότι δεν τα επιτρέπει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Θέλω να ευχαριστήσω τον Υφυπουργό κ. Σίμο Κεδίκογλου γιατί και στις τρεις συναντήσεις που είχαμε, χάρις στο ενδιαφέρον που επέδειξε και την αποφασιστικότητά του, καθώς και με την τεχνοκρατική στήριξη του Γενικού Γραμματέα κ. Μπαγινέτα, ξεπεράσαμε τα προβλήματα και ανοίξαμε τον δρόμο για την αναδιάρθρωση της συκιάς, χωρίς την επιβάρυνση των δικαιούχων του προγράμματος.

Ροή Ειδήσεων