• Αναζήτηση

Γ. Οικονόμου: Ο σχεδιασμός δεν λειτούργησε

Ανοιχτό το ενδεχόμενο για αγωγή σε βάρος της διαχειρίστριας εταιρείας της Αττικής Οδού, αλλά και της καταβολής αποζημιώσεων στους οδηγούς που εγκλωβίστηκαν άφησε ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ.

“Η διαχείριση του δρόμου της Αττικής Οδού με ευθύνη της εταιρείας κατέρρευσε από την πρώτη στιγμή. Δεν είναι μέρα σήμερα για να κάνουμε πινγκ πονγκ ευθυνών. Είναι μέρα που πρέπει να συνεχίσουμε την προσπάθεια απεγκλωβισμού των ανθρώπων. Αυτή η κυβέρνηση δεν έχει καμία δυσκολία να αναλαμβάνει τις ευθύνες της και θα το κάνει, αλλά και οι ευθύνες άλλων που είχαν εγγυηθεί ότι οι δρόμοι θα μένουν ανοιχτοί, πράγμα που δεν έγινε, κι αυτές θα αποδοθούν”, δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς αν το κράτος θα καταθέσει αγωγή, απάντησε ότι “ό,τι πρέπει να γίνει, για τις κυρώσεις που πρέπει να αποδοθούν, για τον κόσμο που ταλαιπωρήθηκε και του οφείλουμε και ηθικώς να αποδοθούν αυτές οι ευθύνες, αλλά και να αποζημιωθεί, να είστε σίγουροι ότι θα γίνει με όλους τους τρόπους και τα εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας”.

Ο κ. Οικονόμου σημείωσε ότι το κράτος οφείλει να ζητήσει συγγνώμη από τους οδηγούς που εγκλωβίστηκαν τονίζοντας ότι “προτεραιότητά μας είναι αφενός να φτάσουν ασφαλείς στα σπίτια τους και αφετέρου η αποκατάσταση του ρεύματος σε χιλιάδες νοικοκυριά”. Όπως εξήγησε,  υπάρχει δυσκολία στην πρόσβαση των συνεργείων του ΔΕΔΔΗΕ στα σημεία, ωστόσο η πληροφόρησή του είναι ότι σταδιακά θα αρχίσουν να αποκαθίστανται

Σε ό,τι αφορά στους οδηγούς που βρίσκονται ακόμα εγκλωβισμένοι, ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια της νύχτας απεγκλωβίστηκαν 1.800 οχήματα κι εξακολουθούν να παραμένουν 1.200, άλλα από αυτά εγκαταλελειμμένα και άλλα με τους οδηγούς μέσα. “Γίνονται προσπάθειες ώστε να απεγκλωβιστούν όλοι μέσα στις πρώτες πρωινές ώρες”, επισήμανε.

“Με τον όγκο του χιονιού, με τα οχήματα που είναι στη μέση του δρόμου, με τα εκχιονιστικά και τα ειδικά μηχανήματα που φέρνουμε από όπου είναι εφικτό, γίνεται κάθε δυνατή προσπάθεια να απεγκλωβιστούν”, συμπλήρωσε.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι η πολιτική προστασία σε συνεργασία με τον προαστιακό θα οργανώσει δρομολόγια πυκνά και τακτικά για να φεύγει ο κόσμος και από το αεροδρόμιο και από τα σημεία εξόδου που προσεγγίζει για να πάρει το τρένο να πάει στο σπίτι του.

Επιχειρώντας να εξηγήσει τι έφταιξε, ο ίδιος ανέφερε ότι “βιώσαμε ένα πρωτοφανές κύμα κακοκαιρίας και χιονιά και ξεπεράστηκαν οι όποιες προβλέψεις υπήρχαν. Η πληροφόρηση που υπήρχε ήταν ότι το χιόνι θα ερχόταν αργότερα και όχι τόσο έντονο και δημιούργησε όλα αυτά τα προβλήματα, με βασικό και καίριο την αδυναμία λειτουργίας ενός μεγάλου δρόμου της Αττικής Οδού που κατέρρευσε τελείως”.

Παραδέχτηκε δε ότι όταν υπάρχουν αυτής της τάξης τα προβλήματα, αποδεικνύεται ότι ο σχεδιασμός δεν λειτούργησε αφήνοντας “παράθυρο” για απόδοση ευθυνών. “Γιατί δεν λειτούργησε και σε ποιο επίπεδο, θα εξηγηθεί με απόλυτο τρόπο στον κόσμο που έμεινε στα αυτοκίνητά του και χωρίς ρεύμα στο σπίτι του. Δεν είναι η ώρα αυτή της συζήτησης τώρα. Όταν αποκατασταθεί η λειτουργία της πόλης, όλα θα ειπωθούν”.

Ακόμη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για επέκταση της αργίας και κλείσιμο των σχολείων και αύριο σημειώνοντας ότι οι όποιες ανακοινώσεις θα γίνουην αργότερα, μέσα στη μέρα.

“Ήταν μια πάρα πάρα δύσκολη νύχτα και βρίσκεται σε εξέλιξη μια υπεράνθρωπη προσπάθεια απεγκλωβισμού από την Αττική Οδό”, δήλωσε επίσης μιλώντας το πρωί στην τηλεόραση του Alpha ο Γιάννης Οικονόμου.

“Η Αστυνομία, ο Στρατός, η Πυροσβεστική, η Πολιτική Προστασία όλο το βράδυ, με μια συνεχή προσπάθεια κατάφεραν να απεγκλωβίσουν περίπου 1.800 οχήματα. Μεταφέρθηκαν 3.000-3.500 άνθρωποι κατά τη διάρκεια της νύχτας. Πεζοπόρα τμήματα ήταν εκεί για να μοιράσουν στους ανθρώπους κουβέρτες, νερά, τρόφιμα. Ο Προαστιακός συνεχώς έπαιρνε κόσμο από τα σημεία εξόδου για να τους μεταφέρει προς το αεροδρόμιο”, ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ο κ. Οικονόμου πρόσθεσε: “Δεν υπάρχει περίπτωση αυτή η ταλαιπωρία που έζησαν σε έναν κλειστό αυτοκινητόδρομο στην Αθήνα εν έτει 2022, οι συμπολίτες μας, που είναι εκεί ώρες, να μείνει έτσι και να μη δοθούν πάρα πολύ καθαρές εξηγήσεις σε όλα τα επίπεδα, από όλους, για το τι έφταιξε και τι έγινε”.

Ο κ. Οικονόμου πρόσθεσε πως τώρα βρισκόμαστε ακόμα σε μια πολύ δύσκολη φάση, δεδομένου ότι και οι προγνώσεις αναφέρουν ότι θα ξαναέχουμε δυσκολίες σε λίγο. “Γίνονται υπεράνθρωπες προσπάθειες να καθαρίσει η Αττική Οδός με εκχιονιστικά μηχανήματα, που φέρνουμε από όπου υπάρχουν διαθέσιμα. Είναι πάρα πολύ δύσκολο διότι και το χιόνι είναι πολύ και οχήματα είναι εγκαταλελειμμένα γιατί ο κόσμος, ορθώς, έφυγε για να προστατευθεί. Έχει ανοίξει η Μεσογείων. Θα γίνει μια τεράστια προσπάθεια να ανοίξουν και να είναι ασφαλείς και οι υπόλοιποι κεντρικοί δρόμοι της Αθήνας”, υπογράμμισε.

Επιπρόσθετα σημείωσε πως είναι γνωστό σε ποιους δρόμους, τίνος ήταν η ευθύνη, αλλού δούλεψε σχετικά καλύτερα, αλλού δεν δούλεψε καθόλου.

“Υπάρχει κόσμος που ταλαιπωρήθηκε και που εξακολουθεί να ταλαιπωρείται. Θα φτάσουμε και σε αυτό χωρίς όμως να ξεχνάμε ότι είχαμε μία χιονόπτωση, ο όγκος και το μέγεθος της οποίας ήταν πάρα πάρα πολύ μεγάλος σε μια πόλη που δεν κατάφερε να τη διαχειριστεί εν λειτουργία. Αντιλαμβάνομαι πλήρως την αγανάκτηση και την οργή όλων των ανθρώπων που ταλαιπωρήθηκαν και ταλαιπωρούνται. Απέναντι σε αυτούς τους ανθρώπους οφείλουμε εξηγήσεις. Προφανώς, οφείλουμε και συγγνώμη. Οφείλουμε, όμως, πρώτιστα να εξαντλήσουμε κάθε προσπάθεια η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη για να μεταφερθούν με ασφάλεια στο σπίτι τους. Και όλα τα υπόλοιπα στην ώρα τους, χωρίς ούτε να κρύψουμε τίποτε, ούτε να στρογγυλέψουμε τίποτε”, υπογράμμισε.

Ροή Ειδήσεων