• Αναζήτηση

Γάμος ομοφύλων: Κομμένη στα δύο η ΝΔ παρά τα φροντιστήρια

Διχασμένο παραμένει το κυβερνών κόμμα, σχετικά με τον γάμο ομοφύλων, με το Μαξίμου να φέρεται αποφασισμένο να διευθετηθεί το συντομότερο το ζήτημα, για αυτό και επισπεύδει τις διαδικασίες για την ψήφισή του.

Οι διαφωνίες στο εσωτερικό της ΝΔ, παραμένουν και όπως όλα δείχνουν το επίμαχο νομοσχέδιο έρχεται σύντομα στο Υπουργικό Συμβούλιο. Πιθανότατα σε αυτό της 30ης Ιανουαρίου. Αμέσως μετά θα ακολουθήσει διαβούλευση περίπου δύο εβδομάδων και τον Φεβρουάριο να φτάσει στη Βουλή.

Ιδιαίτερη σημασία έχει η στάση του Μάκη Βορίδη, για τον οποίο αναμένεται να αναζητηθεί φόρμουλα συνεννόησης με τον πρωθυπουργό προκειμένου να μην πυροδοτηθεί ενδοκυβερνητική ένταση

Στην κυβέρνηση θεωρούν πως αυτός είναι αρκετός χρόνος ώστε και Βουλευτές που έχουν αμφιβολίες να πειστούν με δεδομένα και να εξηγήσουν στην τοπική κοινωνία τους λόγους που η προωθείται τώρα η συγκεκριμένη ρύθμιση.

Τα «σεμινάρια» 5,5 ωρών στην κομματική έδρα ολοκληρώθηκαν χθες με διατυπώσεις ενστάσεων και προβληματισμών, πολλές διευκρινίσεις, αλλά και μερικές απουσίες (κυρίως των κάθετα διαφωνούντων).

Ποιοι επιμένουν στις διαφωνίες τους – Τα πύρινα «όχι»

Και μπορεί κάποιοι να πείστηκαν από τα επιχειρήματα της Κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού και να άλλαξαν θέση, ωστόσο κάποιοι επιμένουν στις ενστάσεις τους.

Οπως έγραψε το in, κατά τη συζήτηση έθεσαν τις επιφυλάξεις τους μεταξύ άλλων ο Άγγελος Συρίγος, ο Χαράλαμπος Αθανασίου και ο Γιώργος Βλάχος ενώ από το μέτωπο των υπερασπιστών τοποθετήθηκαν ο Γιώργος Σταμάτης, ο Ιάσων Φωτήλας και η Ζέτα Μακρή.

Ο Μακάριος Λαζαρίδης μετακινείται από την αρχική θέση άρνησης και θα υπερψηφίσει, ενώ αντίστοιχη κατεύθυνση φαίνεται να παίρνει η Τζίνα Οικονόμου η οποία αρχικώς μπήκε στη συζήτηση με προβληματισμούς. Εξερχόμενη από τη συνάντηση η Ασημίνα Σκόνδρα είπε ότι «από τη στιγμή που δεν υπάρχει η παρένθετη μητέρα, είναι θέμα δικαιωμάτων των παιδιών που υπάρχουν μέσα στις οικογένειες».

Και ενώ η προσοχή της παρασκηνιακής εκστρατείας πειθούς πέφτει κυρίως στους… ενδιάμεσους, όσους σταθμίζουν δεδομένα και προβληματισμούς ανάμεσά τους και υφυπουργοί, με στόχο να πειστούν, ταυτόχρονα υπάρχουν οι αμετάπειστοι βουλευτές, οι οποίοι θα καταψηφίσουν ή – κάποιοι – θα απέχουν. Ανάμεσα σε αυτούς είναι η Άννα Καραμανλή (πήγε στην ενημέρωση της Δευτέρας), ο Ευριπίδης Στυλιανίδης (δεν έδωσε χθες το «παρών»), ο Μαξίμος Χαρακόπουλος, ο Μίλτος Χρυσομάλλης κ.ά.

Τα πύρινα «όχι» και ο Βορίδης

Κοινοβουλευτικά στελέχη εκτιμούν ότι υπάρχουν περιθώρια τις επόμενες εβδομάδες να ξεπεραστούν διαφωνίες που έχουν εκφραστεί και οι συνολικές απώλειες για την κυβερνητική παράταξη να μην ξεπεράσουν τις 30 με 35, συνυπολογίζοντας όσους θα καταψηφίσουν ή θα απέχουν.

Ιδιαίτερη σημασία έχει η στάση του υπουργού Επικρατείας Μάκη Βορίδη, για την περίπτωση του οποίου εκτιμάται ότι θα χρειαστεί ειδική μεταχείριση γι αυτό και αναμένεται να αναζητηθεί φόρμουλα συνεννόησης με τον πρωθυπουργό προκειμένου να μην πυροδοτηθεί ενδοκυβερνητική ένταση.

Πάντως  προεξοφλούνται… πύρινα «όχι» κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας στην Ολομέλεια της Βουλής καθώς και η προαναγγελθείσα ομιλία του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά.

«Θα το καταψηφίσω»

Την πρόθεσή του να καταψηφίσει το νομοσχέδιο, επιβεβαίωσε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, ο Κώστας Καραγκούνης, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν θα απέχει.

«Δεν υπάρχει περίπτωση. Θα καταψηφίσω. Έγινε μια πάρα πολύ γόνιμη συζήτηση καταρχήν και οφείλω να το πω και είναι προς τιμήν του πρωθυπουργού που αφήνει ελεύθερη την ψήφο των βουλευτών να ψηφίσουν κατά συνείδηση. Μακάρι, να υπάρξει ένας κοινός τόπος στις δύο προσεγγίσεις που υπάρχουν, γιατί κανένας δεν θέλει να επιβάλλει κάτι στον άλλον.

Εγώ δεν θέλω σε καμία περίπτωση να επιβάλλω την άποψή μου σε κανέναν. Εγώ απλά καταθέτω μια συνειδησιακή άποψη. Από κει και πέρα, αν υπάρξει ένας κοινός τόπος, με την έννοια να τροποποιήσουμε το υφιστάμενο πλαίσιο, προφανώς και θα μπορούσε αυτό, εγώ θεωρώ, να υπερψηφιστεί από όλους τους βουλευτές» ανέφερε ο κ. Καραγκούνης.

Ροή Ειδήσεων