Η αιώνια μάχη γάτος vs σκύλος καλά κρατεί, με τους σκυλογονείς να θεωρούν ότι οι σκύλοι είναι πιο έξυπνοι από τους γάτους, ενώ οι γατογονείς ορκίζονται ότι ισχύει το αντίθετο. Μία ερευνητική ομάδα αποφάσισε να λύσει το θέμα και τα αποτελέσματα μάλλον επιβεβαίωσαν τους… μετριοπαθείς.
Η μελέτη πραγματοποιήθηκε από μία ομάδα ερευνητών από την Ιαπωνία και συγκεκριμένα από το Πανεπιστήμιο του Κιότο. Τα ευρήματά της δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Behavioural Processes.
Στη μελέτη συμμετείχαν 49 κατοικίδιες γάτες, με σκοπό να διερευνηθεί το κατά πόσο αυτές έχουν επεισοδιακή μνήμη, η οποία, γνωστή και ως σημασιολογική, σχετίζεται με τις προσωπικές εμπειρίες και είναι υποκατηγορία της μακροχρόνιας μνήμης, μίας από τις δύο βασικές κατηγορίες της ικανότητας των ανθρώπων να ανακαλούν πληροφορίες αργότερα.
Πιο ειδικά, η επεισοδιακή μνήμη αποθηκεύει μεμονωμένα γεγονότα με τρόπο ο οποίος τα συσχετίζει με την προσωπική αντίληψη του ατόμου για εκείνα και τη σημασία τους για το άτομο -όπως, για παράδειγμα, την πρώτη μέρα κάποιου στο σχολείο. Αυτές οι αναμνήσεις είναι, ως εκ τούτου, μοναδικές για κάθε άτομο.
Παλαιότερες έρευνες έχουν υποδείξει στο παρελθόν ότι είναι πολύ πιθανόν οι σκύλοι να έχουν αυτήν την ικανότητα ή τουλάχιστον, μία η οποία λειτουργεί παρομοίως με την επεισοδιακή μνήμη των ανθρώπων, δείχνοντας ότι οι σκύλοι μπορούν να ανακαλέσουν μνήμες μίας μοναδικής παρελθοντικής εμπειρίας.
Παλαιότερες μελέτες έχουν δείξει ότι οι σκύλοι θυμούνται συγκεκριμένους χρόνους και τόπους που έχει συμβεί ένα γεγονός. Η νέα μελέτη χρησιμοποίησε τα τεστ με τα οποία ελέγχθηκαν οι σκύλοι σε μία από αυτές τις μελέτες, περνώντας τις συμμετέχουσες γάτες από τις ίδιες δοκιμασίες.
Η μελέτη
Πιο συγκεκριμένα, οι ερευνητές εξέτασαν τις 49 γάτες που συμμετείχαν στη μελέτη, σε δύο παραλλαγές του ίδιου «πειράματος-παιχνιδιού».

Την πρώτη φορά, οι γάτες οδηγήθηκαν σε ένα δωμάτιο με 4 μπολ με τροφή, αλλά τους επιτράπηκε να φάνε μόνο από τα 2. Μετά από 15 λεπτά διαλείμματος, κατά τη διάρκεια του οποίου οι γάτες απομακρύνθηκαν και οι ερευνητές αντικατέστησαν όλα τα μπολ με άδεια, οι γάτες επέστρεψαν.
Όπως διαπιστώθηκε, οι γάτες εξερευνούσαν για περισσότερη ώρα τα μπολ που βρίσκονταν στη θέση από την οποία δεν τους είχε επιτραπεί να φάνε προηγουμένως.
Τη δεύτερη φορά, το πείραμα επαναλήφθηκε με τη διαφορά ότι τα δύο μπολ περιείχαν τροφή, το τρίτο περιείχε ένα μη φαγώσιμο αντικείμενο, το τέταρτο ήταν άδειο και στις γάτες επιτράπηκε να φάνε μόνο από το ένα μπολ που είχε τροφή.
Όταν οι γάτες επέστρεψαν στο δωμάτιο μετά το διάλειμμα, διαπιστώθηκε ότι επισκέπτονταν σημαντικά πιο συχνά το μπολ με φαγητό από το οποίο δεν είχαν φάει και το εξερευνούσαν περισσότερο.
Τα ευρήματα
Τα ευρήματα έδειξαν πως οι γάτες θυμούνται τις πληροφορίες σχετικά με το “τι” και το “πού”, γεγονός που υποδεικνύει ότι διαθέτουν επεισοδιακή μνήμη, όπως οι σκύλοι.
«Επειδή η συμπεριφορά των γάτων δεν μπορεί να εξηγηθεί από τη [σ.σ. μέσω εκπαίδευσης] συσχέτιση των μπολ με μία ευχάριστη εμπειρία, τα αποτελέσματα υποδεικνύουν ότι οι γάτες ανακάλεσαν και χρησιμοποίησαν αναμνήσεις για το τι και το πού, από μία επεισοδιακά κωδικοποιημένη μνήμη από μία και μόνη εμπειρία», γράφουν στη μελέτη οι ερευνητές.
Μάλιστα, με δηλώσεις τους στο BBC, οι ειδικοί εξηγούν ότι είναι πολύ πιθανό οι γάτες να μπορούν να ανακαλούν πολύ παλαιότερες αναμνήσεις. Δηλώνουν, επίσης, ότι εκτός των άλλων, όπως οι σκύλοι, οι γάτες μπορούν να ανταποκριθούν σε ανθρώπινες χειρονομίες, στις εκφράσεις των ανθρώπων και στα συναισθήματά τους.
Επομένως, το λογικό συμπέρασμα είναι πως είναι το ίδιο έξυπνες. «Η καλύτερη κατανόηση των γατών βοηθά στη δημιουργία μίας καλύτερης σχέσης μεταξύ τους και των ανθρώπων. Οι γάτες μπορεί να είναι το ίδιο έξυπνες με τους σκύλους, σε αντίθεση με την κοινή πεποίθηση πολλών», δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Saho Takagi.
“Η επεισοδιακή μνήμη θεωρείται ότι έχει σχέση με μία ενδοσκοπική λειτουργία του νου. Η μελέτη μας δείχνει ότι οι γάτες μπορεί να έχουν ένα είδος συνείδησης”, πρόσθεσε. «Μία ενδιαφέρουσα υπόθεση είναι ότι ίσως απολαμβάνουν, μάλιστα, να ανακαλούν τις αναμνήσεις των εμπειριών τους, όπως οι άνθρωποι».
Πηγή: pathfinder.gr