• Αναζήτηση

Γιατί μπορεί να ονειρεύεσαι τις αναμνήσεις σου;

Έχεις παρατηρήσει ποτέ ότι τα όνειρά σου περιέχουν μνήμες;

Μερικοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι τα όνειρα μπορεί να είναι εικόνες από την επαναλαμβανόμενη μνήμη σου, η οποία έρχεται όταν κοιμάσαι και παίζει σημαντικό ρόλο στη σταθεροποίηση της μνήμης σου.

Όπως λένε οι ίδιοι, πιστεύουν ότι μόνο μερικά στοιχεία της επαναλαμβανόμενης μνήμης μπορούν να εισχωρήσουν στο υποσυνείδητο σου και αυτά που το καταφέρνουν, εμφανίζονται σαν όνειρα.

Ανάμεσα στα αποδεικτικά στοιχεία που συνδέουν τα όνειρα με τη μνήμη, περιλαμβάνεται και η παρατήρηση κατά την οποία οι άνθρωποι, τείνουν να βελτιώνονται σε νέες δεξιότητες περισσότερο, κυρίως όταν τις ονειρεύονται. Ο Δρ. Erin Wamsley, ο αναπληρωτής καθηγητής Bob Stickgold και οι συνεργάτες τους στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, διαπίστωσαν ότι οι προπτυχιακοί φοιτητές που είχαν ονειρευτεί ένα παιχνίδι – λαβύρινθο που προηγουμένως, τους είχαν ζητήσει να μάθουν, βελτιώθηκαν περισσότερο από όσους είχαν κοιμηθεί αλλά δεν είχαν ονειρευτεί το παιχνίδι.

Οι αναμνήσεις που βιώνεις στα όνειρα είναι συνήθως αποσπασματικές – ένα πρόσωπο, ένας τόπος, μια εικόνα. Πολύ σπάνια τα όνειρα επαναλαμβάνουν ένα πλήρες σενάριο που έχεις ζήσει. Αυτό θα μπορούσε να συμβαίνει επειδή μόνο ένα μικρό μέρος της μνήμης που αναπαράγεται φτάνει στο επίπεδο της συνείδησης, αλλά θα μπορούσε επίσης να οφείλεται και στο ότι συγκεκριμένες πτυχές της φύσης του ύπνου εμποδίζουν τη σύνδεση μεταξύ ορισμένων στοιχείων της μνήμης.

Συνέχεια άρθρου εδώ

Πηγή: madata.gr

Ροή Ειδήσεων