• Αναζήτηση

Γιατί ο νέος Πάπας διάλεξε το όνομα Λέων – Η άγνωστη ιστορία και οι κρυφοί συμβολισμοί

Habemus Papam! Λοιπόν και επίσημα και ο πρώτος στα θρησκευτικά χρονικά του καθολικισμού καρδινάλιος από τις ΗΠΑ είναι ο νέος Ποντίφικας.

Ο καρδινάλιος από το Σικάγο των ΗΠΑ, μέχρι πριν από μερικές ώρες Ρόμπερτ Πρέβοστ, επέλεξε το όνομα Λέων 14ος και στο πρώτο του μήνυμα στα ιταλικά – τα ισπανικά (καθώς έχει καταγωγή από το Περού) αλλά όχι και στα αγγλικά, μίλησε για παγκόσμια, ουσιαστική ειρήνη και συμπερίληψη.

Το όνομα του νέου προκαθήμενου της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας ο οποίος ανήκει στο τάγμα των Αυγουστίνων έχει μακρά ιστορία στην Καθολική Εκκλησία και κάποιοι από τους προκατόχους του βρέθηκαν ακόμη και υπό την σπάθη ηγεμόνων και υπέκυψαν στις βουλές τους.

Ο πρώτος Λέων και οι άλλοι

Ο Λέων Α’ ο επονομαζόμενος και Λέων ο Μέγας υπήρξε επικεφαλής της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας από το 440 μέχρι και το 461. Είχε επίσης το προσονύμιο του «Ιατρού της Εκκλησίας» και είχε το σθένος το 452 να συναντηθεί αυτοπροσώπως με τον Αττίλα προκειμένου οι ορδές του τελευταίου να μην εισβάλλουν στην Ρώμη.

Λέων Β΄ – Έμεινε γνωστός ως ο «σύντομος ή κοντός Ποντίφικας» καθώς έμεινε στην θέση από το 682 μέχρι και το 683 και είναι ο άνθρωπος που επικύρωσε το πόρισμα της Τρίτης Συνόδου της Κωνσταντινούπολης.

Λέων Γ΄ 795–816. Ο Λέων ο Γ΄ είναι ο Πάπας που έδωσε με παπική βούλα στον Καρλομάγνο το τίτλο του Αυτοκράτορα της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας το 800 και τον μετέτρεψε από στρατηλάτη, στρατηγό και πολεμιστή σε πολιτική φυσιογνωμία για τον τότε ευρωπαϊκό κόσμο. Ο Καρλομάγνος ανταπέδωσε την «χάρη» προσφέροντας προστασία στον Λέοντα από τους αντιπάλους του και με δικές του αποφάσεις αυξήθηκαν σημαντικά οι παπικές γαίες στην ιταλική χερσόνησο.

Λέων Δ΄ 847–855. Σημαντικό έργο του είναι η οχύρωση της πόλης της Ρώμης και ο πόλεμος που κήρυξε ενάντια στους Σαρακηνούς πειρατές.

Λέων Ε΄ 903: Η δεύτερη συντομότερη παποσύνη. Ο Λέων ο Ε έμεινε στο παπικό θρόνο για μόλις έναν μήνα.

Λέων ΣΤ΄ 928: Ελάχιστα είναι γνωστά και για τον Λέοντα τον ΣΤ ο οποίος είχε επίσης πολύ σύντομη παραμονή στην κεφαλή της Καθολικής εκκλησίας.

Λέων Ζ΄ 936–939:  Υπέρμαχος της ταπεινότητας και ένθερμος υποστηρικτής της μοναστικής ζωής. Διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην Ειρήνη με την Ουγγαρία.

Λέων Η΄ 963–965: Για κάποιους δεν θεωρείται Πάπας αλλά βρέθηκε για δύο χρόνια επικεφαλής του Καθολικού δόγματος.

Λέων Θ΄ (Άγιος Λέων Θ΄) 1049–1054: Ο δεύτερος Άγιος της μακράς λίστας των Προκαθήμενων της Καθολικής Εκκλησίας που επέλεξαν το συγκεκριμένο όνομα. Υπήρξε ένας από τους δομικούς μεταρρυθμιστές του καθολικού δόγματος και θεωρείται ο άνθρωπος που ξεκίνησε της διαδικασίες που έφεραν το Σχίσμα Ανατολικής και Δυτικής Εκκλησίας.

Λέων Ι΄ 1513–1521: Πάπας από την οικογένεια των Μεδίκων· αφόρισε τον Μαρτίνο Λούθηρο· εποπτεύσε την πρώιμη περίοδο της Μεταρρύθμισης.

Λέων ΙΑ΄ – Απρίλιος 1605 (27 ημέρες): Γνωστός ως ο «Πάπας Αστραπή» λόγω της εξαιρετικά σύντομης παποσύνης του. Έμεινε στον παπικό θρόνο λιγότερο από τον μακρινό προκάτοχό του Λέοντα Ε.

Λέων ΙΒ΄ – 1823–1829: Συντηρητικός πάπας· αντιτάχθηκε στον σύγχρονο φιλελευθερισμό.

Λέων ΙΓ΄ – 1878–1903: Διάσημος για την εγκύκλιο Rerum Novarum για τα δικαιώματα των εργατών. Ένθερμος υπερασπιστής των αδύνατων και των εργατών. Για πολλούς έχει μείνει στην ιστορία ως ο μόνος «κομουνιστής Πάπας».

Την πορεία του νέου Ποντίφικα δεδομένα δεν θα την καθορίσει το όνομα το οποίο επέλεξε, αλλά είναι δεδομένο πως η επιλογή ονόματος από κάθε Πάπα είναι μία συγκεκριμένη αναφορά στο καθολικό εκκλησιαστικό παρελθόν και μία «υποσημείωση» για τον δρόμο που θα επιλέξει να χαράξει. Στην μακρά λίστα των «Λεόντων» ο νέος Ποντίφικας έχει λαμπρά αλλά και άκρως «σκοτεινά» παραδείγματα μένει να αποδείξει με την διαδρομή του τις προθέσεις αλλά και τα πιστεύω του.

Ροή Ειδήσεων