• Αναζήτηση

Γώγος για κορωνοϊό: Πιο αυστηρά μέτρα αν τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν είναι καλά

«Το πιο πιθανό είναι να συνεχίσουμε όπως είμαστε, αλλά αν τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν είναι καλά, με συνέχιση της αυξητικής τάσης, φυσικά θα πάρουμε πιο αυστηρά μέτρα», ξεκαθάρισε μιλώντας για τον κορωνοϊό ο καθηγητής και μέλος της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων Χαράλαμπος Γώγος.

«Προσπαθούμε να πορευτούμε σε ισορροπημένη διαδικασία, αλλά η πιθανότητα για μαζική παρέμβαση είναι ορατή», τόνισε μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

«Χρειάζεται άμεση εμβολιαστική κάλυψη για να εξαφανίσουμε τη διασπορά, δεν έχουμε δεδομένα ότι τα εμβόλια δεν καλύπτουν το νοτιοαφρικανικό στέλεχος. Αν υπάρχει πρόβλημα με την κάλυψη, οι εταιρείες μπορεί να κάνουν στόχευση στο μεταλλαγμένο κομμάτι του ιού και να έχουμε αποτελεσματικά εμβόλια και για τη μετάλλαξη», εξήγησε.
Ο Χαράλαμπος Γώγος δήλωσε πάντως εμφατικά ότι δεν υπάρχει κανένα δεδομένο στη βιβλιογραφία για χορήγηση τρίτης δόσης.

Σύμφωνα με τον κ. Γώγο, τα μέτρα προστασίας και περιορισμού είναι τα ίδια με ή χωρίς αυτά τα στελέχη, αυξημένα βέβαια. «Κάποιος που μπορεί να έχει αντισώματα για ένα συγκεκριμένο στέλεχος, ίσως να μην μπορεί να αντιμετωπίσει το επόμενο που μπορεί να διαφέρει, αυτό δημιουργεί πρόβλημα να επαναμολύνει», ανέφερε. «Τα δύο mRNA εμβόλια καλύπτουν το βρετανικό στέλεχος όπως φαίνεται. Για τα άλλα στελέχη όταν δεν καλύπτουν ελαττώνεται η δυνατότητα κάλυψης κατά ένα ποσοστό… Το εμβόλιο της γρίπης καλύπτει κάποιες εποχές 25%, άλλες εποχές που καλύπτει 60% με 70%, τα ποσοστά 90%-95% τα οποία ακούμε και έχει συνηθίσει ο κόσμος είναι εξωπραγματικά. Το 50% δεν σημαίνει ότι δεν είναι χρήσιμα, θα δοθούν», σημείωσε.

«Είναι αναμενόμενες οι μεταλλάξεις του ιού. Δεν είναι βέβαιο ότι θα επικρατήσει η βρετανική, ακόμα και στη Βρετανία υπήρχε στη συνέχεια αύξηση του αρχικού στελέχους. Και στην Πορτογαλία υπάρχει τεράστιο πρόβλημα, δεν έχει να κάνει μόνο με το μεταλλαγμένο στέλεχος, που είναι μεγάλο σε ποσοστό βέβαια το 30%», σχολίασε ο καθηγητής.

«Το τρίτο κύμα έχει να κάνει με πολλές παραμέτρους: καιρός, συγχρωτισμός σε κλειστούς χώρους, συρροές, μέτρα, τήρηση μέτρων κ.λπ.», επανέλαβε.

Όπως ανέφερε ο κ. Γώγος, υπάρχουν δεδομένα για το νοτιοαφρικανικό στέλεχος ότι τα αντισώματα σε αρρώστους που προϋπήρχαν από προηγούμενες νοσήσεις που δόθηκαν in vitro (στο εργαστήριο) δεν μπορούσαν σε ποσοστό 50% να αδρανοποιήσουν το συγκεκριμένο στέλεχος, αρά τίθεται ένα θέμα με τα μονοκλωνικά αντισώματα που έχουν συγκεκριμένη στόχευση να τα δώσουμε για να μην πιάσει τον δεύτερο ιό.

 

Ροή Ειδήσεων