ΕΛΛΑΔΑ. Ξέρω! Από τον τίτλο και μόνο ακούγομαι γραφικός! Η αλήθεια όμως είναι ότι ο περιβόητος αυτός καφές που μαζί με τις κλασικές ελληνικές υβριστικές φράσεις οι οποίες ακούγονται απ΄τους τουρίστες στα νησιά το καλοκαίρι, είναι ελληνική πατέντα. Ο φραπέ δημιουργήθηκε τυχαία όταν ο Δημήτριος Βακόνδιος ελλείψει ζεστού νερού, αποφάσισε να αναμείξει τον στιγμιαίο καφέ της εταιρίας στην οποία εργαζόταν με κρύο νερό σε σέικερ κατά τον ίδιο τρόπο που το αφεντικό του (ο Γιάννης Δρίτσας) παρασκεύαζε το σοκολατούχο ρόφημα της Nestle. Το πείραμα πέτυχε! Ο Φραπέ σίγουρα έγινε ένας από τους πιο δημοφιλείς καφέδες στην ιστορία.
Όσο πίσω και να πάμε την σκέψη μας, όλοι μας έχουμε την ανάμνηση του είτε σε σέικερ στην παραλία, είτε σε ψηλό ποτήρι στο σπίτι με το κλιματιστικό εάν είναι εφικτό στους «μείον δεκαοκτώ βαθμούς κελσίου», είτε σε πλαστικό ποτήρι στο γραφείο μήπως και απαλύνει την πίκρα μας καλοκαιριάτικα, ή ακόμη και σαν παιδιά όταν θέλαμε να δείξουμε ότι μεγαλώσαμε επιτέλους και πίνουμε καφέ!
Ο φραπέ ήταν παντού και μας συνόδευε σε κάθε μας στιγμή… μέχρι που η μόδα άλλαξε ήρθε ο Iταλικός κρύος καφές που ακούει στο όνομα Freddo. Δροσερός και ελαφρύς ο Freddo ήταν σίγουρα μια πιο φινετσάτη και εντός μόδας επιλογή από τον χοντροκομμένο και βαρύ φραπέ.

Μετά την εδραίωση του κλασικού Freddo στην Ελλάδα, ξεκίνησαν και πάλι οι πατέντες. Έτσι πλέον η λέξη αυτή συνοδεύεται από μια ακόμη πρόταση που συνήθως περιέχει, τις προτιμήσεις ή όχι, των υλικών που θα χρησιμοποιηθούν για την παρασκευή του ροφήματος. Οι εκατοντάδες παραλλαγές του κρύου αυτού καφέ γεμίζουν τους καταλόγους των καταστημάτων , δημιουργώντας σύγχυση στους ήδη αναποφάσιστους καταναλωτές που καλούνται να επιλέξουν μέσα από πληθώρα παραλλαγών για να βρουν τον καφέ που τους ταιριάζει, μέχρι να ξεκινήσουν και πάλι τις αλχημείες.
Επειδή όμως «μόδα είναι και γυρίζει», και επειδή οι barista όλης της χώρας κουράστηκαν να αναλύουν τον Ιαμβικό δεκαπεντασύλλαβο που συνοδεύει την παραγγελία του καθημερινού μας τονωτικού ροφήματος, η επιστροφή του φραπέ ήταν αναγκαία και είναι πλέον γεγονός!
Το ίδιο απλός και δυνατός ώστε ακόμη και μια γουλιά να αρκεί για κρατηθεί κάποιος ξύπνιος για τις επόμενες δύο εβδομάδες, σε ψηλό ποτήρι με πάγο ή σε σέικερ , είναι πλέον εδώ για να εκτοπίσει μια για πάντα τον «ελαφρύ» Ιταλικό Espresso, και να μας συνοδέψει παντού για ακόμη ένα καλοκαίρι. Μ.Τ.