• Αναζήτηση

Η κακοκαιρία «Μήδεια» φέρνει βαρυχειμωνιά -Πτώση θερμοκρασίας έως 18 βαθμούς και χιόνια

Η κακοκαιρία «Μήδεια» βρίσκεται προ των πυλών, με τον κρατικό μηχανικό να τίθεται σε επιφυλακή προκειμένου να αντιμετωπιστούν εγκαίρως τυχόν δυσάρεστες καταστάσεις που θα προκύψουν από τα έντονα φαινόμενα.

Εν όψει του επερχόμενου χιονιά που φέρνει η «Μήδεια», πραγματοποιήθηκε χθες ευρεία σύσκεψη στην Πολιτική Προστασία, υπό τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά, η οποία εστίασε στον συντονισμό κυρίως σε επίπεδο Περιφερειών και στην επαγρύπνηση όλων των αρμόδιων φορέων. Μάλιστα, για την προσεχή Κυριακή (14/2) έχει προγραμματιστεί και δεύτερη ευρεία σύσκεψη, προκειμένου να επανεξεταστεί η κατάσταση.

Η «Μήδεια» φέρνει πυκνές χιονοπτώσεις και πτώση της θερμοκρασίας
Χθες ενόψει της κακοκαιρίας η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ) εξέδωσε έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων. Σύμφωνα με την ΕΜΥ, κακοκαιρία προβλέπεται από το μεσημέρι του Σαββάτου (13/02/2021) από τα δυτικά και τα βόρεια, που βαθμιαία την Κυριακή (14/02/2021) θα επικρατήσει και στην υπόλοιπη χώρα, με κύρια χαρακτηριστικά:
Τις κατά τόπους πυκνές χιονοπτώσεις
Τη μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας από βορρά προς νότο σταδιακά,
της τάξης των 14-18 βαθμών Κελσίου και τον ισχυρό παγετό
Τους πολύ θυελλώδεις βόρειους ανέμους, τοπικά σε επίπεδο θύελλας
στο Αιγαίο
Τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες
Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν από το Σάββατο (13-02-2021) το
μεσημέρι στα ορεινά και ημιορεινά της κεντρικής και βόρειας χώρας
και βαθμιαία σε πεδινές περιοχές της βόρειας Ελλάδας. Τα φαινόμενα
θα είναι έντονα στη δυτική και κεντρική Μακεδονία, τη Θεσσαλία, την
κεντρική Στερεά και πρόσκαιρα στην Ήπειρο.

 

Την Κυριακή (14/02) οι πυκνές χιονοπτώσεις θα επηρεάσουν εκτός
από τις προαναφερθείσες περιοχές και την ανατολική Μακεδονία, τη
Θράκη, τα νησιά του βορείου Αιγαίου, τις Σποράδες, τα ορεινά και
ημιορεινά της ανατολικής Στερεάς, της Εύβοιας και τα ορεινά της
Πελοποννήσου. Προς το βράδυ θα χιονίσει στα ορεινά της Κρήτης, καθώς
και σε περιοχές της ανατολικής Στερεάς και της Εύβοιας με χαμηλό
υψόμετρο.

 

Από τη Δευτέρα (15/02) οι χιονοπτώσεις θα εξασθενήσουν στα
δυτικά και τα βόρεια, όμως θα συνεχιστούν κατά διαστήματα έντονες
στα ανατολικά ηπειρωτικά, συμπεριλαμβανομένης της Αττικής.

Ισχυρός παγετός θα σημειωθεί από την Κυριακή (14-02-2021) στα βόρεια και από τη Δευτέρα στα υπόλοιπα ηπειρωτικά κυρίως της κεντρικής χώρας. Επιπλέον, σε περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης, θα είναι κατά τόπους ολικός. Ο κατά τόπους ισχυρός παγετός θα διατηρηθεί μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Θυελλώδεις βόρειοι βορειοανατολικοί άνεμοι εντάσεως 7 με 8 μποφόρ θα επικρατήσουν από το Σάββατο (13/02) το βράδυ στο βόρειο Ιόνιο και το βόρειο Αιγαίο, που από την Κυριακή (14/02) θα ενισχυθούν στα ανατολικά και θα φτάσουν στο βόρειο Αιγαίο τα 9 μποφόρ. Από τη Δευτέρα (15/02) μέχρι την Τετάρτη (17/02) θα πνέουν στο Αιγαίο άνεμοι εντάσεως τοπικά σε επίπεδο θύελλας 10 μποφόρ.

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν:
Στα νησιά του Ιονίου, τη δυτική Στερεά, τη δυτική Πελοπόννησο και πρόσκαιρα την Ήπειρο από τις απογευματινές ώρες του Σαββάτου (13-02-2021) μέχρι τις πρωινές ώρες της Κυριακής (14-02-2021).
Στη νότια Πελοπόννησο τις πρωινές ώρες της Κυριακής (14-02-2021).
Στα νησιά του Αιγαίου και πρόσκαιρα την Κρήτη από τις πρωινές ώρες της Κυριακής (14-02-2021) μέχρι αργά το απόγευμα.

Υπενθυμίζεται ότι Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασία έχει αναρτήσει στην ιστοσελίδα της έναν αναλυτικό οδηγό αναφορικά με το τι πρέπει να προσέχουν οι πολίτες για όσο διαρκέσουν τα έντονα καιρικά φαινόμενα που φέρνει η «Μήδεια».

Αρναούτογλου: Εχουμε χρόνια να δούμε τέτοια βαρυχειμωνιά
Με την σειρά του ο παρουσιαστής καιρού, Σάκης Αρναούτογλου δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να προκύψουν ζητήματα στις μετακινήσεις, ακόμα και μέσα σε μεγάλες πόλεις, της Θεσσαλίας, της Μακεδονίας, συμπεριλαμβανομένης και της Θεσσαλονίκης ενώ μιλώντας για την Αττική είπε ότι «σχεδόν σε όλη την Αττική, μέχρι τα παραθαλάσσια τμήματα, δεν αποκλείεται κατά τη διάρκεια της Δευτέρας και κυρίως το δεύτερο μισό της ημέρας να έχουμε χιονοπτώσεις, ιδιαίτερα πιο πυκνές σε πιο ορεινές και βόρειες περιοχές».

Όπως ανέφερε στο χθεσινό δελτίο καιρού της ΕΡΤ3 από σήμερα Παρασκευή ο υδράργυρος αναμένεται να παρουσιάσει ιδιαίτερα αισθητή πτώση στη βόρεια Ελλάδα, ιδίως στη Μακεδονία και τη Θράκη, αλλά και στη Θεσσαλονίκη θα επικρατήσει ένας δυνατός Βαρδάρης. Οι βοριάδες θα επηρεάσουν μεγάλο κομμάτι της χώρας την Παρασκευή (12/2) αλλά δεν φαίνεται να ρίχνουν τη θερμοκρασία τόσο αισθητά όσο στις βορειότερες περιοχές της Ελλάδας.

Είπε ακόμα ότι «ουσιαστικά η Παρασκευή θα κυλήσει χωρίς φαινόμενα, θα έχουμε ήλιο με σχετικά «δόντια» στη βόρεια Ελλάδα, προπομπός αυτού που θα επακολουθήσει κατά τη διάρκεια του σαββατοκύριακου καθώς αναμένεται μια σοβαρή επιδείνωση του καιρού, βαρυχειμωνιά στην κεντρική και κυρίως τη βόρεια Ελλάδα κατά τη διάρκεια του Σαββάτου και κυρίως της Κυριακής με πυκνές χιονοπτώσεις ακόμα και σε παραθαλάσσιες περιοχές και περαιτέρω σημαντική πτώση της θερμοκρασίας».

Το Σάββατο(13/2) είπε αναμένεται χιονόπτωση στη Θεσσαλονίκη η οποία θα είναι αρκετά πυκνή όσο θα βαδίζουμε προς το δεύτερο μισό της μέρας.

«Το πρωί του Σαββάτου θα υπάρξουν πυκνές χιονοπτώσεις στη Δυτ. Μακεδονία, την Ήπειρο και τη Δυτική – Βορειοδυτική Θεσσαλία. Μέχρι το απόγευμα και ιδιαίτερα το βράδυ, όλη η βόρεια Ελλάδα και κυρίως η Μακεδονία, θα έχει πυκνές χιονοπτώσεις. Βροχές και καταιγίδες το Σάββατο στα δυτικά και στην υπόλοιπη χώρα επίσης βροχερός ο καιρός, αλλά πολύ κρύος με τις χιονοπτώσεις αρχικά να σημειώνονται σε πιο ορεινά τμήματα», τόνισε ο κ. Αρναούτογλου.

Ειδικότερα για την Κυριακή, είπε ότι «έχουμε χρόνια να δούμε τέτοια βαρυχειμωνιά, καθώς σχεδόν παντού θα κάνει την εμφάνισή του ο χιονιάς. Την Κυριακή στα κεντρικά και στα Βόρεια θα χρειαστούν αντιολισθητικές αλυσίδες, ακόμη και σε μεγάλες πόλεις».

Τη Δευτέρα, όπως συνέχισε «στα Δυτικά και τα Βόρεια ο καιρός θα βελτιωθεί μόνο από πλευράς φαινομένων, το τονίζω αυτό. Χιονοπτώσεις θα έχουμε στο Βόρειο Αιγαίο και κατά διαστήματα πυκνές σε Εύβοια, στην Ανατολική Στερεά μέχρι και την Ανατολική Πελοπόννησο και σχεδόν σε όλη την Αττική, μέχρι και τα παραθαλάσσια τμήματα, δεν αποκλείεται κατά τη διάρκεια της Δευτέρας και κυρίως στο δεύτερο μισό της ημέρας να έχουμε χιονοπτώσεις, ιδιαίτερα πιο πυκνές σε πιο ορεινές και βόρειες περιοχές».

Υπάρχει η αβεβαιότητα για το πού και πόσο θα χιονίσει;
Την ίδια ώρα, όπως αναφέρεται στο meteo.gr, η πρόγνωση των χιονοπτώσεων είναι εκ φύσεως πολύ αβέβαιη και δύσκολη καθώς πολλοί παράγοντες παίζουν ρόλο τόσο για την ένταση και έκταση όσο και τη διάρκεια τους.

Σύμφωνα πάντα με το meteo.gr στην επερχόμενη κακοκαιρία Μήδεια ένας επιπλέον παράγοντας ο οποίος ενισχύει την αβεβαιότητα είναι η αβέβαιη κίνηση ενός βαρομετρικού χαμηλού από τα δυτικά προς το Ιόνιο και το πως αυτό θα συνδυαστεί με την εισβολή των ψυχρών αερίων μαζών από τα βόρεια.

Αυτό γίνεται προφανές από τις προγνώσεις πολλαπλού δείγματος της θέσης του βαρομετρικού χαμηλού για τις βραδινές ώρες του Σαββάτου προς τις πρωινές ώρες της Κυριακής. Όπως παρατηρούμε στο γράφημα 1 οι πιθανές θέσεις αποκλίνουν πολύ μεταξύ τους, με κάποια σενάρια να προβλέπουν τη θέση του στο Βόρειο Ιόνιο και κάποια άλλα στο Νότιο, ενώ ένα μέρος των πιθανών θέσεων είναι στο Κεντρικό Αιγαίο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την μεγάλη αβεβαιότητα στη κατανομή των χιονοπτώσεων και στην ένταση τους.

Για παράδειγμα, αν επαληθευθεί ένα σενάριο όπου το βαρομετρικό χαμηλό βρίσκεται στο Βόρειο Ιόνιο τότε η ζώνη των έντονων χιονοπτώσεων θα εντοπίζεται στη Δυτική Μακεδονία, στα ορεινά της Ηπείρου και στη Δυτική Θεσσαλία. Σε ένα άλλο όμως σενάριο όπου το βαρομετρικό χαμηλό βρεθεί στο Κεντρικό και Νότιο Ιόνιο τα έντονα φαινόμενα θα εντοπίζονται πιο νότια και οι χιονοπτώσεις στην Ήπειρο πιθανώς να εντοπίζονται σε ακόμα χαμηλότερα υψόμετρα.

 

Ροή Ειδήσεων