• Αναζήτηση

Η κατάθεση του αστυνομικού που πυροβόλησε τον 16χρονο Ρομά: «Δεν σημάδεψα τον οδηγό, πήγε να μας εμβολίσει 3 φορές»

Στο φως της δημοσιότητας ήρθε η κατάθεση του αστυνομικού που πυροβόλησε κατά του 16χρονου Ρομά κατά τη διάρκεια της καταδίωξης στη Θεσσαλονίκη.

Ο αστυνομικός περιέγραψε στην κατάθεσή του τη στιγμή που αποφάσισε να βγάλει το όπλο του και να πυροβολήσει.

Όπως αναφέρει, δεν μπορούσε να στοχεύσει με ακρίβεια, επειδή κρατούσε το όπλο με το ένα χέρι, ενώ πυροβόλησε «μία φορά στον αέρα και μία στο αγροτικό όχημα χαμηλά».

Η απόστασή του από το αγροτικό ήταν τουλάχιστον 10 μέτρα, ενώ παράλληλα ο δρόμος εκεί «έχει ανηφορική κλίση» και «είναι λίγο ανώμαλος».

Στην κατάθεσή του ο αστυνομικός αναφέρει τα εξής:

«Έβγαλα το όπλο μου και πυροβόλησα 2 φορές πάνω από τη μηχανή που ήταν σε κίνηση. Μια φορά στον αέρα και μια φορά στο αγροτικό όχημα χαμηλά. Δεν μπορούσα να στοχεύσω με ακρίβεια επειδή κρατούσα το όπλο με το ένα μου χέρι. Όταν πυροβόλησα είχα απόσταση τουλάχιστον 10 μέτρα από το αγροτικό και ήμουν περίπου στο ύψος των γραμμών, διότι από εκεί περνούν μεγάλα φορτηγά και έτσι έχουν δημιουργηθεί ανωμαλίες στο οδόστρωμα. Μόλις πυροβόλησα είδα το αγροτικό να εκτρέπεται της πορείας του και κατέληξε πάνω σε τοίχο παρακείμενου ξενοδοχείου».

Δείτε ολόκληρη την κατάθεση του αστυνομικού:

«Είμαι αστυφύλακας και υπηρετώ στην Ελληνική Αστυνομία από το 2011. Είμαι έγγαμος με δύο παιδιά ηλικίας 5 και 7 ετών. Υπηρετώ στην ομάδα Δίας. Υπηρετώ εδώ και περίπου εννιά χρόνια με μικρές διακοπές, αρχικά στην Αθήνα και στη συνέχεια εδώ στη Θεσσαλονίκη από το 2019. Όλα αυτά τα χρόνια υπηρεσίας μου δεν έχω κατηγορηθεί για οτιδήποτε. Ούτε ποινικά, ούτε πειθαρχικά. Αντιθέτως, έχω τιμηθεί με ηθικές αμοιβές από το σώμα.

Χθες το βράδυ στις 8:00 ανέλαβα υπηρεσία δίκυκλης αστυνόμευσης στην περιοχή Ευόσμου-Κορδελιού. Εγώ επέβαινα ως συνοδηγός στη μοτοσικλέτα με οδηγό τον υπαρχιφύλακα Β…. και στην άλλη μοτοσυκλέτα επέβαινε ως οδηγός και συνεπιβάτης αντίστοιχα ο αστυφύλακας Α… και ο αρχιφύλακας Σ… Περίπου στις 00.50 ήρθαμε με τους συναδέλφους από το πρατήριο υγρών καυσίμων ΕΛΙΝ, που βρίσκεται στην οδό Νέας Μοναστηρίου στον αριθμό 111, αν δεν κάνω λάθος.

Μετά από 5 λεπτά περίπου, ενώ ήμασταν ακόμα εκεί, μας πλησίασε ο υπάλληλος του πρατηρίου και μας δήλωσε ότι τη στιγμή εκείνη, μόλις είχε βάλει καύσιμα αξίας 20 ευρώ σε ένα αγροτικό όχημα και ο οδηγός του έφυγε χωρίς να πληρώσει. Δεν μας έδωσε περιγραφή του οδηγού. Μας είπε ότι ήταν ένα ασημί αγροτικό και τον αριθμό της πινακίδας ΝΚΖ 3… αν δεν κάνω λάθος. Τη στιγμή που έβαλε καύσιμα το αγροτικό εμείς και οι τέσσερις ήμασταν μέσα στο κατάστημα, ενώ οι μηχανές μας ήταν σταθμευμένες πλάγια αριστερά στο πρατήριο, οπότε ο οδηγός του αγροτικού μάλλον δεν είχε αντιληφθεί την παρουσία μας εκεί. Ούτε εμείς αντιληφθήκαμε το περιστατικό, παρά μόνο είδα εγώ με την άκρη του ματιού μου ένα αγροτικό να βάζει καύσιμα. Ποιος και πώς ήταν ο οδηγός δεν είδα, ούτε ο υπάλληλος του πρατηρίου μας ανέφερε τίποτα για τον οδηγό.

Μόλις μας το ανέφερε ο υπάλληλος, κατευθείαν ανεβήκαμε στις μηχανές και φύγαμε από το πρατήριο για να εντοπίσουμε το αγροτικό. Επίσης ενεργοποιήσαμε τις σειρήνες των μοτοσικλετών. Ο αρχιφύλακας Σ… παράλληλα ενημέρωσε μέσω ασυρμάτου το κέντρο μας. Μετά από λίγα δευτερόλεπτα κινούμενοι στη Μοναστηρίου προς το κέντρο της πόλης, είδαμε το αγροτικό να κινείται στο αντίθετο ρεύμα προς την έξοδο της πόλης. Επί τόπου πραγματοποιήσαμε αναστροφή και αρχίσαμε να ακολουθούμε το αγροτικό.

Περίπου στο ύψος της εταιρείας των Ελληνικών Πετρελαίων το αγροτικό είδαμε ότι σταμάτησε στον ερυθρό σηματοδότη. Η πρώτη μοτοσυκλέτα τότε, ενώ εμείς ήμασταν παραπίσω, προσέγγισε το αγροτικό από την πλευρά του συνοδηγού και πήγε δίπλα του. Δεν άκουσα τι του είπαν οι συνάδελφοί μου, όμως έμαθα αργότερα ότι είπαν στον οδηγό να ακινητοποιήσει το όχημά του στη δεξιά πλευρά του οδοστρώματος.

Όμως όπως βλέπαμε, ενώ προσέγγισαν το αγροτικό, αντί να υπακούσει, έκανε απότομο ελιγμό δεξιά με σκοπό προφανώς να εμβολίσει τη μοτοσυκλέτα. Οι συνάδελφοί μου το αντιλήφθηκαν αμέσως και αστραπιαία εκάναν και αυτοί ελιγμό δεξιά και απέφυγαν τη σύγκρουση. Τότε το αγροτικό παραβίασε τον ερυθρό σηματοδότη και ανέπτυξε ταχύτητα και συνέχισε ευθεία την πορεία του. Εμείς τον ακολουθήσαμε με τις μοτοσικλέτες μας.

Τον επόμενο σηματοδότη, παρότι ήταν ερυθρός, τον παραβίασε ξανά ο οδηγός του αγροτικού και έστριψε με κατεύθυνση προς τις φυλακές Διαβατών. Στις τελευταίες σιδηροδρομικές γραμμές, πριν από τις φυλακές, χωρίς εμφανή λόγο και ενώ μπορούσε να συνεχίσει ευθεία για να διαφύγει, ξαφνικά και εντελώς απότομα έκανε αναστροφή.

Αναστροφή έκανε πιθανότητα όπως είδαμε, για να γυρίζει το όχημα τραβώντας χειρόφρενο. Αυτό το καταλάβαμε από τον τρόπο που γύρισε επιτόπου το αυτοκίνητο, γύρω από τον άξονά του, κάνοντας στροφή πάνω από 180 μοίρες, με αποτέλεσμα να έρθει ξαφνικά κατά μέτωπο και ελαφρώς διαγώνια με τη μοτοσυκλέτα των συναδέλφων μου.

Μόλις έγινε αυτό, αφού η μηχανή των συνάδελφων μου, τον είχε πλησιάσει σε απόσταση περίπου 5 μέτρων, για λίγα δευτερόλεπτα σταμάτησε και το αγροτικό και η πρώτη μοτοσυκλέτα. Ο αστυφύλακας Α… τότε ξεκίνησε να δίνει εντολές στον οδηγό του αγροτικού. Όμως πάλι δεν υπάκουσε και αφού πάτησε το γκάζι πήγε με ταχύτητα να πέσει επάνω τους.

Την τελευταία στιγμή όμως η μοτοσυκλέτα απέφυγε τη σύγκρουση για δεύτερη φορά και πέρασε ξυστά δίπλα από το αγροτικό, με κατεύθυνση προς φυλακές που είναι λίγο παρακάτω. Εμείς ήμασταν περίπου 10-15 μέτρα παραπίσω με τη μηχανή και πλησιάσαμε με χαμηλή ταχύτητα. Με το που έγινε αυτό το αγροτικό δεν συνέχισε ευθεία αλλά έκανε κανονική αναστροφή πάνω στο δρόμο και μόλις έκανε αναστροφή δεν σταμάτησε αλλά άμεσα ξανά πάτησε γκάζι και ξανακινήθηκε, για τρίτη φορά, κατά των συναδέλφων μου, που ήταν μπροστά του σε πολύ μικρή απόσταση, από όσο μπόρεσα να καταλάβω περίπου στα 3-4 μέτρα.

Η μοτοσυκλέτα των συναδέλφων μου τότε, για να αποφύγει και πάλι τον εμβολισμό της, πάτησε γκάζι και κινήθηκε διαγώνια από το δεξί προς το αριστερό ρεύμα κυκλοφορίας. Τη στιγμή εκείνη ενώ πλησιάζαμε με χαμηλότερη ταχύτητα, από πίσω τους, μόλις είδα ότι το αγροτικό πάει για τρίτη φορά να χτυπήσει με φόρα και να πατήσει τους συναδέλφους μου, έβγαλα το όπλο μου και πυροβόλησα δύο φορές, πάνω από τη μηχανή που ήταν σε κίνηση. Μία φορά στον αέρα και μία φορά προς το αγροτικό όχημα χαμηλά. Δεν μπορούσα να στοχεύσω με ακρίβεια επειδή κρατούσα το όπλο με το ένα μου χέρι.

Όταν πυροβόλησα είχα απόσταση τουλάχιστον 10 μέτρων από το αγροτικό και ήμουν περίπου στο ύψος των γραμμών. Στο σημείο αυτό ο δρόμος έχει μία μικρή κατηφορική κλίση και είναι λίγο ανώμαλους διότι από κει περνούν μεγάλα φορτηγά και έτσι έχουν δημιουργηθεί ανωμαλίες στο οδόστρωμα. Μόλις πυροβόλησα είδα το αγροτικό να εκτρέπεται της πορείας του και κατέληξε πάνω σε τοίχο παρακείμενου ξενοδοχείου λίγα μέτρα μετά. Τότε με τους συναδέλφους μου κατεβήκαμε από τις μοτοσυκλέτες μας πήραμε θέσεις καλύψης γύρω-γύρω και ζητήσαμε μέσω ασυρμάτου ενισχύσεις.

Στο χώρο αυτό επειδή δεν υπήρχαν σημεία για να καλυφθούμε και δεν ξέραμε αν οι επιβαίνοντες ήταν επικίνδυνοι ή οπλισμένοι δεν επιλέξαμε να ελέγξουμε μόνοι μας το όχημα αλλά αναμέναμε ενισχύσεις. Μετά από 3-4 λεπτά μία ομάδα ΟΠΚΕ έφτασε στο σημείο και τότε πλησιάσαμε το αγροτικό όχημα. Μόλις πλησιάσαμε τότε διαπιστώσαμε ότι ο οδηγός του οχήματος είχε τραυματιστεί στο κεφάλι.

Μόλις είδα τον οδηγό, είδα ότι είχε τραύμα πίσω στο κεφάλι και στο πίσω τζάμι του αγροτικού πίσω από το προσκέφαλο υπήρχε τρύπα. Τότε κατάλαβα ότι λογικά η δεύτερη βολή που έριξα πέτυχε στο κεφάλι τον οδηγό του αγροτικού. Αλλά σοκαρίστηκα γιατί ειλικρινά εγώ δεν σημάδεψα ούτε τον οδηγό ούτε την καμπίνα του αγροτικού. Στόχευσα όσο μπορούσα να στοχεύσω χαμηλά στο όχημα και σε καμία περίπτωση προς την πλευρά του οδηγού και του συνοδηγού. Αυτή τη στιγμή δεν μπορώ να σκεφτώ πώς κατέληξε στον οδηγό η βολή μου. Αφού λοιπόν διαπιστώσαμε ότι ο άνδρας ήταν τραυματισμένος στο κεφάλι, έβγαλα επίδεσμο και μαζί με συναδέλφους της ΟΠΚΕ του δέσαμε το τραύμα στο κεφάλι.

Καλέσαμε άμεσα και εγώ και οι συνάδελφοί μου το ΕΚΑΒ που έφτασε στο σημείο μετά από 15 λεπτά περίπου. Μόλις ήρθε, παρέλαβε τον τραυματία και τον μετέφερε στο νοσοκομείο. Για αυτό που έγινε πραγματικά λυπάμαι γιατί σε καμία περίπτωση δεν στόχευσα και δεν ήθελα να τραυματίσω κανέναν. Αλλά μόλις είδα ότι ο οδηγός του αγροτικού για τρίτη φορά μάλιστα, πήγε να πέσει και να παρασύρει τους συναδέλφους μου, για την προστασία τους, έριξα μία φορά μόνο κατά του αγροτικού.

Σε όλα αυτά τα χρόνια που υπηρετώ στην Αμεση Δράση είναι η πρώτη φορά που έκανα χρήση του όπλου και πυροβόλησα. Έχω κινδυνεύσει πολλές φορές, αλλά ποτέ δεν έχω πυροβολήσει. Κάτι ακόμα που θέλω να πω είναι πως καθόλη τη διάρκεια του περιστατικού την επικοινωνία με το κέντρο της Αμεσης Δράσης την είχε ο αρχιφύλακας Σ…. Αλλά δεν ξέρω και δεν ήμουν κοντά να ακούσω τι διαβιβάζει στο κέντρο μας. Λογικά, θα ενημέρωσε είτε μέσω ασυρμάτου είτε τηλεφωνικά, ότι το αγροτικό πήγε να μας εμβολίσει, αλλά δεν το ξέρω αν το έκανε ή αν εφόσον το διαβίβασε το έλαβε και το κέντρο μας, γιατί πολλές φορές τυχαίνει και το σήμα και η επικοινωνία με το κέντρο μας χάνεται. Άκουσα πάντως μετά τον αστυφύλακα Α… που έλεγε ότι Σ… δεν διαβίβαζε δυνατά και με ένταση και ίσως το κέντρο να μην άκουγε κατά το περιστατικό.

Πάντως μόλις ήρθε η ομάδα της ΟΠΚΕ στο σημείο, πριν ελέγξουμε το αγροτικό και δούμε ότι οδηγός είχε τραυματιστεί, άκουσα κάποιον από την ομάδα μου που τους είπε στα γρήγορα, ότι καταδιώκαμε το αγροτικό και ότι πήγε να μας εμβολίσει. Αλλά δεν μπορώ να θυμηθώ ποιος το είπε. Και θέλω ακόμα να σας πω επειδή τελικά ο οδηγός ήταν ανήλικος ότι εμείς δεν είδαμε ποιος οδηγούσε. Επειδή ήταν νύχτα και επειδή τα παράθυρα του αγροτικού ήταν φιμέ δεν μπορούσαμε να δούμε, ούτε πως ήταν οδηγός ούτε αν ήταν και άλλα άτομα μέσα στο αγροτικό. Και για το λόγο αυτό σας λέω και πάλι, ότι λυπάμαι για τον σοβαρό τραυματισμό, αλλά δεν είχα τέτοια πρόθεση παρά μόνο να ακινητοποιηθεί το όχημά του για να προστατεύσω τους συναδέλφους μου».

Νωρίτερα σήμερα κατέθεσε στον α’ τακτικό ανακριτή Θεσσαλονίκης που χειρίζεται την υπόθεση οδηγός φορτηγού που φέρεται ως αυτόπτης μάρτυρας της καταδίωξης.

Ροή Ειδήσεων