• Αναζήτηση

Η Μεσσηνία σβήνει δημογραφικά – Ο Χαρίτσης ζητά επειγόντως ένα εθνικό σχέδιο στήριξης

Το κώδωνα του άμεσου κινδύνου κρούει με έμφαση ο βουλευτής Μεσσηνίας και στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσηςμπροστά στα στοιχεία της Απογραφής του 2021. Η Μεσσηνία βρίσκεται σε κάθετη πτώση του πληθυσμού της με την ύπαιθρο να βιώνει απώλειες έως και 24%.

Ο πρώην υπουργός κάνει λόγω για την ανάγκη εθνικού σχεδίου για το δημογραφικό και κυρίως για την στήριξη του πληθυσμού της υπαίθρου.

Συγκεκριμένα αναφέρει:

«Πολλή συζήτηση γίνεται τις τελευταίες μέρες για πιθανές αλλαγές στον εκλογικό χάρτη με αφορμή τα αποτελέσματα της απογραφής της ΕΛΣΤΑΤ.

Το μείζον όμως δεν είναι οι προσθαφαιρέσεις στις έδρες των εκλογικών περιφερειών. Το εξαιρετικά κρίσιμο είναι να αναλύσουμε τα εξόχως ανησυχητικά αποτελέσματα σε σχέση με την δημογραφική πορεία της χώρας και κυρίως της επαρχίας.

Στον νόμο Μεσσηνίας η εικόνα είναι αποκαρδιωτική. Συνολική μείωση πληθυσμού τριπλάσια του πανελλαδικού μέσου όρου. Με την εξαίρεση του Δήμου Καλαμάτας που εμφανίζει μικρή αύξηση, η κατάσταση στους υπόλοιπους Δήμους του Νομού είναι τραγική με τη μείωση του πληθυσμού να κυμαίνεται μεταξύ 16% και 24% μέσα σε μια δεκαετία.

Απαιτείται επειγόντως ένα εθνικό σχέδιο για το δημογραφικό και κυρίως για την στήριξη του πληθυσμού της υπαίθρου. Δεν αρκούν τα εύκολα λόγια περί αποκέντρωσης. Χρειάζεται συνολική στρατηγική για την ενίσχυση της παραγωγικής δραστηριότητας βάσει των ιδιαιτεροτήτων κάθε περιοχής, την αναβάθμιση κοινωνικών υποδομών και δημόσιων λειτουργιών, την παροχή κινήτρων για την προσέλκυση βιώσιμων επενδύσεων και την μετεγκατάσταση παραγωγικών μονάδων, την ολοκλήρωση κρίσιμων έργων υποδομών, την αναζωογόνηση της πολιτιστικής δημιουργίας και της αθλητικής δραστηριότητας.

Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. θα συμπεριλάβει στο εκλογικό του πρόγραμμα του μια ολοκληρωμένη πρόταση για τις αναγκαίες θεσμικές και χρηματοδοτικές παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση της δημογραφικής κρίσης.

Απαιτείται να δράσουμε τώρα, προτού η γήρανση του πληθυσμού και η ερημοποίηση της υπαίθρου γίνουν μη αναστρέψιμες.»

Ροή Ειδήσεων