Η πράξη εφαρμογής στο Ασπρόχωμα πάει για νέα παράταση, νέα ανάρτηση, συνέχιση της πολύχρονης καθυστέρησης. Το έργο του κεντρικού αγωγού υδροδότησης συνεχίζεται πολύ αργά. Η δεξαμενή ύδρευσης στον Καρβούνη είναι σαν σταματημένη. Η αξιοποίηση των νερών του Αγίου Φλώρου για την ύδρευση της Καλαμάτας είναι εντελώς εκτός χρονοδιαγράμματος. Για το βρεφονηπιακό σταθμό στα Αρφαρά υπάρχουν μόνο λόγια. Καλαμάτα δεν είναι μόνο το κέντρο και εκτός κέντρου η καθαριότητα πάσχει. Υπάρχουν υπάλληλοι στο Δήμο που ελέγχονται ή ακόμα και τιμωρούνται επειδή διεκδικούν τα δικαιώματά τους.
Αυτά τα θέματα ανέδειξε η δημοτική μας ομάδα “Καλαμάτα_ΜΕΤΑ” στην ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για τη λογοδοσία της δημοτικής αρχής, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη. Θέματα για τα οποία έχουμε ξανακάνει ερωτήσεις και παρεμβάσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο και τις περισσότερες φορές παίρνουμε τις ίδιες απαντήσεις, ότι δηλαδή “θα”…! Δυστυχώς για το Δήμο μας, πολλά κρίσιμα έργα συνεχίζονται με απελπιστικά αργούς ρυθμούς. Όσο η δημοτική αρχή δεν βελτιώνεται στο σχεδιασμό, στον έλεγχο των έργων, όσο δεν γίνεται πιο αποτελεσματική και συνεχίζεται αυτό το μοτίβο της αργοπορίας τόσο ο Δήμος μας θα μένει πίσω σε έργα εξυπηρέτησης των πολιτών και αναπτυξιακής προοπτικής και αυτό δεν το αξίζουν.
Ο επικεφαλής της δημοτικής ομάδας, Βασίλης Τζαμουράνης, επανέφερε το θέμα της πράξης εφαρμογής του Ασπροχώματος, ζητώντας από τη δημοτική αρχή να επιταχύνει, να βάλει συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα και να δώσει στους κατοίκους της περιοχής μια ρεαλιστική προοπτική για το πότε θα μπορέσουν επιτέλους να εκμεταλλευτούν την περιουσία τους. Με τις ερωτήσεις του ανέδειξε ότι η μελέτη θα πάρει και νέα παράταση, ότι θα γίνει και νέα ανάρτηση, ότι 292 ενστάσεις χρειάστηκαν επτά ολόκληρα χρόνια για να εξεταστούν και ακόμη η εκδίκασή τους δεν έχει γίνει, ενώ οι ιδιοκτήτες συνεχίζουν να πληρώνουν εδώ και χρόνια ΤΑΠ και ΕΝΦΙΑ παρά την εκκρεμότητα με την καθυστέρηση της ολοκλήρωσης της Πράξης εφαρμογής ,που θα τους επέτρεπε να αξιοποιήσουν τις περιουσίες τους.!
Ο δημοτικός μας σύμβουλος Κώστας Τσαπόγας για άλλη μια φορά έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου να αντιμετωπίσει η πόλη προβλήματα λειψυδρίας, λόγω της στασιμότητας σχεδόν που υπάρχει στα μεγάλα έργα της ύδρευσης . Στον κεντρικό αγωγό υδροδότησης φτιάχνονται μόλις εννέα μέτρα την ημέρα, ενώ η δημοτική αρχή είχε βάλει στόχο να φτιάχνοται 50! Η δεύτερη παραγγελία των σωλήνων από την Κινα κανείς δεν γνωρίζει αν έχουν φορτωθεί ,ενώ η δημοτική αρχή μας διαβεβαίωνε ότι θα είναι εδώ στα τέλη του περασμένου Φεβρουαρίου. Η δεξαμενή στον Άγιο Ιωάννη τον Καρβούνη είναι ακόμη στις χωματουργικές εργασίες. Οι μελέτες για την αξιοποίηση των νερών του Αγίου Φλώρου έχουν μείνει πολύ πίσω σε σχέση με όσα είχε εξαγγείλει η δημοτική αρχή. Εξισωτική δεξαμενή στο Πήδημα δεν υπάρχει πια και το σύστημα εξακολουθεί να λειτουργεί με πατέντα. Ζήτησε συγκεκριμένες και δεσμευτικές απαντήσεις για τις μεγάλες αυτές καθυστερήσεις (που δυστυχώς δεν δόθηκαν) και επιτάχυνση των ρυθμών.
Ο δημοτικός μας σύμβουλος Βασίλης Κανάκης, εκπροσωπώντας και τον δημοτικό μας σύμβουλο Θανάση Τσιγαρίδη (ο οποίος εργαζόταν επειδή δυστυχώς η δημοτική αρχή εξακολουθεί να ορίζει τις συνεδριάσεις λογοδοσίας στο ωράριο εργασίας), ανέδειξε το ζήτημα της έλλειψης δομών πρώιμης εκπαίδευσης στην περιφέρεια του Δήμου Καλαμάτας. Έκανε συγκεκριμένη αναφορά στον βρεφονηπιακό σταθμό που
είχε προτείνει από το 2020 στη δημοτική αρχή ο Θανάσης Τσιγαρίδης να δημιουργηθεί στα Αρφαρά. Πέντε χρόνια μετά και ακόμη δεν υπάρχει καμία ουσιαστική πρόοδος στη δημιουργία αυτού του βρεφονηπιακού σταθμού, παρά την προσπάθεια της δημοτικής αρχής να δείξει ότι τις τελευταίες ημέρες υπήρξαν εξελίξεις. Τόνισε ο Βασίλης Κανάκης ότι ο βρεφονηπιακός σταθμός στα Αρφαρά θα βοηθήσει τα νέα ζευγάρια να παραμείνουν στην περιοχή ή ακόμη θα λειτουργήσει ως ένα κίνητρο προκειμένου νέα ζευγάρια να επιστρέψουν.
Ο δημοτικός μας σύμβουλος Σπύρος Χανδρινός ζήτησε ενημέρωση για τους πραγματικούς λόγους για τους οποίους ο δήμαρχος ζήτησε να γίνει ένορκη διοικητική εξέταση σε βάρος εκτελεστή της Δημοτικής Φιλαρμονικής Καλαμάτας, ο οποίος εργάζεται 20 χρόνια και δεν είχε δώσει ποτέ δικαίωμα. Αυτό που έκανε ο εκτελεστής της Φιλαρμονικής, είπε, είναι ότι διεκδίκησε τα δικαιώματά του μετά το χάος που δημιούργησε η δημοτική αρχή στη Φιλαρμονική όταν από ΝΠΔΔ εντάχθηκε στο Δήμο. Υπενθύμισε ότι κάτι ανάλογο συνέβη και με δημοτικό αστυνόμο, ο οποίος όταν ζήτησε την εφαρμογή της νομιμότητας τιμωρήθηκε με μείωση μισθού. Τόνισε ότι ο δήμαρχος πρέπει να έχει ίση συμπεριφορά προς όλους, όχι να εκφοβίζει όσους διεκδικούν τα δικαιώματά τους και να υμνεί όσους του χαϊδεύουν τα αυτιά.
Η δημοτική μας σύμβουλος Ευγενία Κούβελα-Κάτσαρη ανέδειξε το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν περιοχές της Καλαμάτας με την καθαριότητα που είναι ελλιπής. Αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα σημεία που έχουν αυτό το πρόβλημα, το οποίο καταγράφεται και από Μέσα Ενημέρωσης και από πολίτες όμως η δημοτική αρχή δεν το αντιμετωπίζει. Τόνισε ότι οι δρόμοι με τα ειδικά σάρωθρα πρέπει να πλένονται τακτικότερα, ότι κάδοι έχουν υποστεί ζημιές και πρέπει να αποκατασταθούν, ότι πολλές φορές κάδοι ξεχειλίζουν και πρέπει η Υπηρεσία Καθαριότητας να επεμβαίνει άμεσα για να τους αδειάσει, ότι είναι απαραίτητο να δημιουργηθούν τουαλέτες και στην παραλία. Επίσης ότι η δημοτική αρχή έπρεπε να λειτουργεί προσωρινό σταθμό μεταφόρτωσης για να μην ταξιδεύει καθημερινά όλος ο στόλος των απορριμματοφόρων στην Καλλιρρόη όπου γίνεται η διαχείριση των απορριμμάτων, αφήνοντας πίσω τη δουλειά που θα έπρεπε να γίνεται στην Καλαμάτα. Δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στη συνευθύνη που έχουν οι δημότες για τη διατήρηση της καθαριότητας, ενώ ζήτησε να υπάρχει μια συνεχής καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, μέσω των εφημερίδων αλλά και στους μαθητές.
Η παράταξη ΚΑΛΑΜΑΤΑ_ΜΕΤΑ